Nästa artikel
Bilfrågan: Från avtagbar till fast dragkrok?
Bilfrågan

Bilfrågan: Från avtagbar till fast dragkrok?

Publicerad 7 februari 2022 (uppdaterad 7 februari 2022)

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag försöker att få svar på en enkel fråga, om det är möjligt att göra om en löstagbar dragkrok till fast, genom att ta bort någon väsentlig del av låsningen? Är uppriktigt trött på den avtagbara dragkroken då det är ett lotteri att veta om den ska gå igenom besiktningen eller inte. Om inte detta är görligt är frågan hur man går till väga för att kunna montera en fast dragkrok, juridiskt?
Trött på krokkrångel

Svar:
Transportstyrelsen har inte kännedom om specifika fordonsdetaljer. Drag är typgodkända och det innebär att de är godkända i ett visst utförande. Därför måste man kontakta tillverkaren för att ta reda på om det är tillåtet eller inte att svetsa fast den löstagbara delen på just din bil. Så det är dessvärre tveksamt om tillverkaren tillåter det och kan leverera en instruktion och ett intyg som kan godtas.
Efter 1 september 2013 behöver inte bilen i samband med eftermontering genomgå en registreringsbesiktning för dragkrok om den monteras på en personbil eller en lätt lastbil som är EU-typgodkänd. Kroken ska vara typgodkänd, avsedd för aktuell bil och vara monterad på ett fackmässigt sätt. Vidare skall uppgifter om bilens maximala släpvagnsvikt finnas i registreringsbeviset. Ett sådant drag kan också demonteras utan registreringsbesiktning om det inte finns uppgivet i vägregistret. I annat fall krävs en begränsad registreringsbesiktning inom en månad.
Informationen från Dragkroks-lagret är (för att byta från demonterbar till fast drag) att både balk och krok måste bytas då infästningarna inte är identiska.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 9 maj 2022 Ja instämmer förstår inte…
  • 7 februari 2022 Det var nog den bilprovaren…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.