Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Flytta till Norge med ny bil?

Bilfrågan: Flytta till Norge med ny bil?

Bilfrågan

"Förstår att det är en dyr historia att ta med sig bilen till grannlandet?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Ska köpa ny bil innan flytt till Norge. Finns det några regler hur länge man ska ha ägt bilen så man slipper skatta? Förstår att det är en dyr historia att ta med sig bilen till grannlandet?
A Larsson

Svar:
Ja, det är det sannerligen. Rent allmänt ska du ta kontakt med svenska tullverket och göra en exportdeklaration (vilken kan vara bra att ha gjort om du ångrar dig och vill flytta tillbaka till Sverige). Allmänt flyttgods är inte avgiftsbelagt, om ditt senaste boende i samma land varat i minst ett år. Men det finns undantag då flyttgods inte är avgiftsfritt – när det gäller Norge är bilen ett av dem. Det spelar ingen roll hur länge du ägt bilen. Norge är ju inte ett EU-land. Svenska tullverket kan ge en hel del god information. Men du ska förstås också kontakta norska myndigheter och www.toll.no. Norska tullen vill ha en ”flyttegodserklaering”. På norska tullens hemsida finns möjlighet att fylla i uppgifter om din bil och då ta reda på hur hög avgiften blir. Jag utförde ett exempel där jag valde en dieseldriven bil med ganska lågt CO2- och NOx-utsläpp som nya bilar har, angav ett värde på 350 000 i norska kronor och med 500 körda mil, det vill säga nästan ny. Avgiften blev då 105 000 kronor. Tänk också på att anmäla till Transportstyrelsen om avregistrering på grund av export. Det kan vara mest praktiskt att göra efter registrering i Norge. 
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2019-10-30 20:00

Jag är mycket dåligt insatt i detta, men är det inte enklare - och kanske billigare - att köpa en ny bil i Norge? Jag googlade lite snabbt och hittade direkt en jämförelseprislista över utvalda bilar. Om man håller sig till bilar som på ett eller annat sätt innefattar eldrift (vilket ju har varit hett i Norge länge nu), är det lika bra eller bättre att köpa bilen i Norge i stället.

Edit: Glömde länken … https://teknikensvarld.se/sa-mycket-kostar-bilarna-i-sverige-och-i-grann...

#3
2019-10-30 18:33

Enda vettiga valet är att köpa en elbil eller laddhybrid som klarar 50km på eldrift WLTP.
Ämnar man flytta till Oslo eller annan storstad och tänker använda bilen bostaden så är det i stort sett bara elbil som är ett vettigt köp.
Engangsavgiften är så jäkla hög på fossilbilar, ca 100.000 NOK för en ”normal” bil ur Sveriges fordonsflotta som Maria skriver i svaret. En mer motorstark bil så blir det fort 300.000kr och går man upp till t.ex en BMW M3 så är det ca 700.000kr.
Här kan man snacka om Malusskatt.

#4
2019-10-30 19:30

Sälj eländet i Sverige och köp en elbil i Norge. De ger ju praktiskt taget bort dem.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.