Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Finns ”styrstångsfylla”?

Bilfrågan: Finns ”styrstångsfylla”?

Bilfrågan

"Får jag åka elsparkcykel hemåt trots jag druckit och inte är helt nykter? Kan jag bli av med körkortet?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Det sker allt fler cykelolyckor och många med elsparkcyklar sent på kvällen eller tidigt på morgonen med personer som är onyktra. Får jag cykla eller, om det nu går, åka elsparkcykel hemåt trots jag druckit och inte är helt nykter? Kan jag bli av med körkortet för bil om polis stoppar mig och upptäcker att jag inte är helt nykter?
Perra B

Svar:
För det första är det inte lämpligt att cykla om man är berusad. Det är ju en balansakt att cykla och det kräver samtidigt uppmärksamhet och kontroll för att man ska kunna ta sig fram på ett trafiksäkert sätt.   Men det finns heller ingen promillegräns för cykling, inte heller för elsparkcyklar. Om man däremot som cyklist begår ett trafikbrott, eller orsakar en olycka, kan det bli böter eller i värsta fall räknas som vårdslöshet i trafik. Och det kan leda till att körkortet är i fara. För elcykel med högre effekt och hastighet, vilka räknas som moped klass 2, gäller vår vanliga gräns, 0,2 promille.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2020-10-23 18:13

Det kan väl inte vara er uppgift att mästra en frågeställare/läsare. Nöj er med att svara på frågan så höjs ert anseende.

#2
2020-10-23 18:39

glimma...#: Om inte frågeställaren/läsaren själv begriper vilken risk han utsätter sig själv och andra för när han (el-)cyklar onykter, bör alla - även VB - förklara för honom vad som gäller..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.