Nästa artikel
Bilfrågan: Finns en gräns för spegling?
Bilfrågan

Bilfrågan: Finns en gräns för spegling?

Publicerad 9 januari 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren har en Renault Espace och upplever stora problem med att instrumentbrädan speglas i framrutan. Illustration: Johan Isaksson.
”Finns det någon regel som säger vad som är acceptabel spegling från instrumentpanelen i framrutan?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
För en tid sedan hämtade jag ut en fabriksny Renault Espace årsmodell 2017. Direkt vid leveransen påpekade jag till bilhandlaren att det var kraftiga spegelbilder av instrumentbrädan i framrutan och om det verkligen får vara på det sättet. Han medgav att det var en spegelbild men hävdade att det är så i alla bilar. Men i den bil jag provkörde innan köpet så var fallet inte så.
Säljaren lovade att undersöka vad som kunde göras för att tona ner speglingen. Han menade att kombinationen av eluppvärmd framruta och grå inredning inte är den bästa. 
Fem veckor efter leveransen hade inget hänt och jag begärde hävning av köpet, vilket var omöjligt enligt bilhandlaren. Fick ett skambud på ett återköp. Finns det någon regel som säger vad som är acceptabel spegling från instrumentpanelen i framrutan?
Nu får det bli en Volvo XC60. Är trött på att åka runt i polariserande solglasögon dag som natt...
Per Stenmark

Svar:
I en del bilar med starkt sluttande framruta kan det uppstå kraftiga speglingar, särskilt om instrumentbrädan är ljus. Men om bilmodellen blivit typgodkänd har fenomenet uppenbarligen inte ansetts påverka trafiksäkerheten. Eftersom du köpt bilen hos en etablerad bilhandlare gäller konsumentköplagen och enligt den ska bilen stämma överens med det avtal som du och handlaren ingått. Anser du att det är fel på den levererade bilen och att den inte stämmer överens med den bil som preciseras i köpeavtalet kan du reklamera den. Felet ska dock anses vara väsentligt. Om du tycker att speglingarna i rutan är så kraftiga att du har svårt med sikten påverkar det förstås körsäkerheten och det kan eventuellt betraktas som ett fel så väsentligt att köpet kan hävas. Vid inlösen har säljaren rätt att göra avdrag för körda mil, men det ska vara ett skäligt avdrag, inte ett skambud. 
Är du missnöjd med affären och inte tycker att du får rättelse av bilfirman kan du anmäla ditt fall till Allmänna reklamationsnämnden.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Har du upplevt problem med spegling i vindrutan i någon bil du kört?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2018-01-09 09:37
Gunnar Lindberg

Det raka svaret på frågan är nej, det finns ingen sådan regel.

#2 • 2018-01-09 10:55
Lasse J

Renault har problem med fler modeller. Zoe modellår 2013-14 försågs med en ljus överdel på instrumentpanelen. Detta i kombination med vindrutans lutning skapade avsevärda siktproblem vid vissa ljusförhållanden. Efter klagomål erbjöd man byte till en mörkare panel, åtminstone på utländska marknader. Avseende den svenska har Renault hållit en låg profil,sannolikt medvetna om att svenska konsumenter viker ned sig rätt snabbt. Har dock kollat av med en auktoriserad Zoe-verkstad och där antyder man att byte kan vara möjligt efter "förhandling". Mitt råd till Stenmark och övriga. Bli en medveten konsument! Använd sociala media för att sprida information! Bli som "en böld i arslet på en cykelsemester" för dom!

#3 • Uppdaterat: 2018-01-09 17:23
mso 1000

Håller med s4 och det är otroligt vanligt med detta gnäll.
Visst har man upplevt irriterade speglingar och osköna stolar och körställning som i en 60 tals buss i vissa suvar eller spikraka ben typ gokart men då går man ut därifrån.
Herregud provkör riktigt och tänk igenom och fall inte för första nasaren ni kliver in hos.

#4 • 2018-01-09 18:15
mso 1000

Sonny. Redan i ljusarmaturernas sken i bil hallen ser man skillnad mellan A och B och då kanske man anar ett problem i solen om man är känslig.

#5 • 2018-01-09 21:00
VW Polo 2012

Köp en svart större musmatta och lägg på instrumentbrädan, och vips så ser du bra ut.

#6 • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Jag vet inte om anti glare spray är relevant i sammanhanget men kanske värt att prova. Den varianten som man använder för skärmar (applicera från insidan) sen finns det PROKlear just för bil. För länge länge sen fanns det matta mattor för instrumentpanelen för att förhindra uttorkning och sprickbildning. Jag hade en variant i svart matt fårskinn. Ungefär som rattmuff.

#7 • 2018-01-10 16:46
Roy J

Givetvis ska man kolla sitt tilltänkta objekt noga, men man kan trots allt missa saker i den lite omtumlande situationen, saker som man efteråt inte alls förstår hur man kunde missa.
Sen tycker jag att det är skit att tillverkare sjunkit så lågt att blingbling blivit viktigare än synergonomi.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.