Nästa artikel
Bilfrågan: Fel hastighet och körsträcka?
Bilfrågan

Bilfrågan: Fel hastighet och körsträcka?

Publicerad 26 mars 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
"Jag blir ju lurad på den körsträcka som ingår i leasingavgiften och informationen om aktuell bränsleförbrukning bör väl bli fel?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Efter kontroll med andra fordon och även med de automatiska mätarna utmed vägar/gator så visar det sig att min bil visar ungefär tio procent för hög hastighet. När jag påpekat detta hos den som levererat bilen, så fick jag till svar att det visste man om, men kunde inte göra något åt det! Men de hävdar att vägmätaren visar rätt, vilket jag undrar över – visar även vägmätaren plus tio procent så blir jag ju lurad på den körsträcka som ingår i leasingavgiften och informationen om aktuell bränsleförbrukning bör väl bli fel? På andra bilar som jag haft kunde man korrigera den aktuella däckdimensionen för att få rätt hastighet.
Rolf Persson

Svar:
Vi ställde frågan till Nissan som svarar att hastighetsdata överförs via CAN bus till combi-meter, vilken separat behandlar hastighet och vägmätardata. Hastighetsmätaren uppfyller direktiv 75/443/EEC. För att klara förändringar i däcktryck, last, hjulstorlek, däckslitage, temperatur med mera, tillåts en viss tolerans. Nissans hastighetsmätare visar därför alltid en högre hastighet än den verkliga. Enligt direktivet innebär tillåten tolerans exempelvis vid 80 km/tim i verklig hastighet en visning på mätaren av max 92 km/tim (tio procent plus fyra km/tim). Nissans hastighetsmätarangivelse är inte relaterad till vägmätaren. Vid Vi Bilägares förfrågan om justering av hastighetsmätare är det tveksamt om auktoriserad verkstad åtar sig eller ens får utföra det. Vi Bilägares tips blir att kontrollera om bilen har rätt däckdimension. Alternativet är inköp av navigator om bilen inte är utrustad med en sådan, för information om exakt hastighet.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-03-26 08:16
johnkommentar

Kör kontant fart (farthållare) på rak väg och nollställ medelhastigheten i bilens färddator. När värden börjar ticka fram kommer du att se att det är verklig fart, inte den fart som hastighetsmätaren visar. (ps, navigator för rätt fart? vilken telefon som helst har gps... ds)

#2 • 2020-03-26 08:47
1

Skitkass av samtliga tillverkare att inte ha viljan att visa rätt hastighet. Som det är nu borde den analoga visaren vara en cm bred för att synliggöra hur trubbigt verktyget är, och digitala siffror är ju helt orimligt.

#3 • 2020-03-26 09:07
LC4ever

Det har man väl länge vetat att mätarna visar 5-15% fel, vad är nytt.
Beroende på tillverkare, modell, utrustning etc.
Har haft en VW Passat med 1% avvikelse och en Volvo V70 med 10% avvikelse.
Detta som ger upphov till irritation på vägarna, vissa kör utefter verklig hastighet och vissa efter hastighetsmätaren.
Då kan det lätt skilja 10km/h mellan bilarna.
Körsträckan borde vara samma avvikelse, beroende på hur bilen är konstruerad.

#4 • 2020-03-27 10:51
glimma-48

Jag har för mej att biltillverkarna sedan länge medvetet byggt in en felvisning på ca 5-8 % och detta för att bilisterna inte ska överskrida högsta tillåtna hastighet. Varifrån direktivet kommer vet jag ej.(EU?) Idag har de flesta moderna bilar inbyggd navigation och tidigare fanns fristående GPS att köpa och använder man denna utrustning regelbundet behöver man inte sväva i ovisshet över i vilken hastighet man färdas. Hastighetsmätaren i bilen behövs helt enkelt inte. PS! Jag vet att det även finns s.k.: "Smartphones" men då skärmen blir för liten och röststyrning inte alltid är tillräckligt ser jag detta som det sämsta redskapet. Dessutom kan man väl inte ha en sådan fast monterad i synfältet?

#5 • 2020-03-27 20:53
bejje

Glimma, det finns specifika appar just för hastighet som utnyttjar GPSen i telefonen. Man behöver alltså inte använda en navigationsapp. La själv in en app på en gammal telefon som jag inte brydde mig om och monterade fast på gamla motorcyklar där mätaren visar rejält fel för att få reda på vilken hastighet man körde i.

Eftersom skärmen då inte är täckt av en karta utan appen bara visar hastighet så syns det stort och tydligt på skärmen. Rekommenderas! Sök t.ex. på speedometer på Google play eller Apple store så finns det många gratis varianter.

#6 • 2020-03-28 06:55
bgl

Köp hjul med större diameter!

#7 • 2020-03-29 10:49
Henrik-Andersson

Ta en GPS och kör på plan väg, pythagoras sats gör att GPS:er visar fel i kraftiga lutningar för att sträckan C (hypotenusan, alltså verkligheten) ser ut som B (=baslinjen) sett från satelliten.

Allt kommer att stämma, din vägsträcka kommer att redovisas perfekt, din snitthastighet på färddatorn kommer att visa rätt...precis allt kommer att (i stort sett) visa helt exakt.

Utom !!! hastighetsmätaren, som kommer att visa ungefär 105-108 km/h när du kör i 100. Detta pga av lagkrav (endast polisbilar har kalibrerade hastighetsmätare). Bilfabrikanterna sätter en extra stor felmarginal därför att bilen exempelvis ska klara en större däckdiameter utan att riskera en hastighetsmätare som visar för lite. Därför drar man på ganska friskt med 5-8% mer än verklighetens fart för att inte riskera att siffran visar mindre än verklig fart.

Det är som sagt lagstadgat att det ska vara så !

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.