Nästa artikel
Bilfrågan: Får vi ersättning för stölden ur bakluckan?
Bilfrågan

Bilfrågan: Får vi ersättning för stölden ur bakluckan?

Publicerad 2 oktober 2015 (uppdaterad 10 november 2020)
Gäller försäkringen om bilens lås öppnar sig själv? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag känner igen situationen när Vi Bilägare berättadae om långtestbilen som öppnade koffertluckan av sig själv (7/15). Vi har råkat ut för samma sak på vår Hyundai i40.

Senast hände det på en färja med bagageutrymmet fullastat med bland annat taxfreevaror. Just när vi skulle lämna bildäcket så konstaterade jag att luckan stod på vid gavel. Vilken försäkring täcker eventuell stöld vid ett sådant tillfälle? 

Hädanefter vågar vi aldrig lämna bilen utom synhåll med några saker av värde inuti!

Jan-Eric Jönsson

Svar:

Vi skulle lämna ersättning från vår basförsäkring om bilen i sig är låst och att det bara var bagageluckan som öppnades automatiskt av någon okänd anledning. I den försäkringen har vi sedan vissa begränsningar för viss egendom och beloppsbegränsningar. Dessa begränsningar för viss egendom kan dock ersättas om man utökar försäkringen. Då finns dock också beloppsbegränsningar. 

Jonas Eriksson, Folksam

Diskutera: Har du varit med om att bilen låser upp sig själv?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2015-10-02 08:21
Deeds

Känns som om en kompensation från Hyundai skulle vara på sin plats om något sådant hände

#2 • 2015-10-02 12:56
Tvärnit

Nej och jag har svårt att se hur det skulle gå till?
Två st hakar som i botten läge låser runt en bygel .........

#3 • 2015-10-02 19:31
Wolesley

Så´nt här händer! Jag har själv varit med om en MB C-klass som själv LÅSTE dörrarna när jag för några sekunder hade lämnat bilen med motorn i gång. Som tur var stod en ruta något nedvevad, så jag fick in en pinne med en tråd på och kunde komma åt handtaget och öppna. Se´n dess tordes jag aldrig lämna den bilen med nyckeln kvar i tändlåset....

#4 • 2015-10-04 05:55
Frema962

Stölden ur bakluckan? Inne i luckan har man väl vanligtvis inte så mycket prylar. Jag kan inte, och har aldrig accepterat, det helt galna uttrycket "lägg den i bakluckan" och t ex "den ligger i bakluckan"
Ingen människa har väl förvaring av saker inne i luckan? Fattar inte hur det kunnat bli ett så vanligt felsagt uttryck. Själv kommer jag fortsätta vägra. Mina väskor och annat ligger i bagageutrymmet eller bagagen.

#5 • 2015-10-04 10:29
saabnisse

Frema, Insignia kombi borde väl kunna rymma en hel del i bakluckan?

#6 • 2015-10-04 14:07
Tvärnit

Wolesley. Ja det går däremot utmärkt att låsa ut sig själv men vad jag vet så sker det nödvändigtvis inte av ett fel utan att det är så om man väljer att ha det så, det brukar finnas olika val av låsningsfunktion.

#7 • 2015-10-03 07:15
milkylainen

Du kan räkna med att ditt försäkringsbolag alltid kommer försöka smita undan ansvar från en sådan situation. Det finns inga officiellt dokumenterade brister, alltså måste du ha öppnat luckan.
Det är precis samma situation som de "ostjälbara" bilarna vi har idag.
Länge fick folk bråka för deras ostjälbara bil hade försvunnit.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.