Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Dra vagn utan dubb?

Bilfrågan: Dra vagn utan dubb?

Bilfrågan

"Får jag dra en släpvagn som har sommardäck om bilen har vinterdäck utan dubb?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Får jag dra en släpvagn som har sommardäck om bilen har vinterdäck utan dubb?
Monica

Svar:
Det beror på vilken tidpunkt på året vi talar om. Sommartid är det tillåtet, eftersom det inte finns något krav på att bilar då måste ha sommardäck. Men när vi hamnar på vinterhalvåret finns krav på vinterdäck. Det gäller 1 december till 31 mars. Under den perioden får du inte köra med släpvagn utan vinterdäck – när vinterväglag råder (vilket avgörs av polisman). 
Det kan också vara bra att känna till att om dragbilen har dubbade däck måste också släpvagnen ha dubbade däck. En bil med odubbade vinterdäck får alltså dra en släpvagn med antingen odubbade eller dubbade vinterdäck. Släpvagnen får så att säga aldrig ha däck som ger sämre friktion vintertid än dragbilen. Härav följer en liten varning: undvik att köra med friktionsdäck på bilen och sommardäck på släpvagnen även när temperaturen ligger kring +5 eller lägre även när inte kravet på vinterdäck gäller.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-12-14 20:06

Svaret måste korrigeras.

#2
2018-12-14 19:59

Hur menar du då? Under perioden när dubbdäck är tillåtet får du dra ett släp med dubbdäck efter en bil med sommardäck om inte vinterväglag råder. Du får även dra den efter en bil med dubbfria alternativt dubbade vinterdäck.

#3
2018-12-14 22:46

Ivarsson, vad är problemet?

#4
2018-12-15 11:13

Ivarsson menar: Om du är så dum så du på allvar funderar på att köra ett släp med sommardäck den tiden på året då du troligen har vinterdäck så borde du inte få vara ute i trafiken. Varför funderar folk ens på såhär dumma grejjor?

#5
2018-12-15 18:50

Varför inte? Det kan ju vara sommarväglag även vintertid och då har ju faktiskt släpet bättre grepp än dragfordonet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.