Nästa artikel
Bilfrågan: Dra oregistrerat bilsläp?
Bilfrågan

Bilfrågan: Dra oregistrerat bilsläp?

Publicerad 22 augusti 2022 (uppdaterad 22 augusti 2022)
"Måste man åtgärda något speciellt på släpvagnen?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag undrar vad som gäller när jag har en oregistrerad bil-släpvagn med LGF skylt. Vad gäller för att få dra den med en vanlig bil? Måste man åtgärda något speciellt på släpvagnen?
Roffe

Svar:
I reglerna för släp på transportstyrelsens hemsida finns följande skrivning: ”Man får inte avregistrera sin gamla släpvagn eller ställa av den för att sedan använda den ”gratis” med LGF-skylt efter bil. Släpvagnen, vilken är försedd med godslastflak, är och förblir en släpvagn om du skall dra denna efter en bil även fast du ”skrotar” den. Den blir aldrig ett efterfordon i detta fall.”
Jag tolkar det som att om man har en släpvagn som man avregistrerar, eventuellt till och med tar bort fjädringen på, fäster en triangel där bak och inte kör i högre i hastighet än 30 km/tim så är det ändå inte tillåtet.
”Ett efterfordon är ett redskap eller annat som inte är en släpvagn eller ett terrängsläp men som är kopplat till en bil, en traktor, ett motorredskap eller terrängmotorfordon. Ett efterfordon är inte avsett för att frakta gods, exempelvis tryckluftskompressor, skylift, kioskvagn och vissa fordon utan fjädring som båttransportvagn, husvagn eller tankvagnar.”
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.