Nästa artikel
Bilfrågan: Dra husvagn – vilken växellåda?
Bilfrågan

Bilfrågan: Dra husvagn – vilken växellåda?

Publicerad 27 oktober 2021
Frågeställaren undrar om det är okej att övningsköra med husvagn.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har en fråga om att dra husvagn, eller tunga saker. Fungerar det med automatväxellåda eller måste det vara en manuell?
M Tahan

Svar:
Det är en fråga som ibland dyker upp, men då med specifik dragbil. Generellt finns ju inga begränsningar från biltillverkare om att deras bilar med automatväxellåda inte klarar sin uppgivna dragvikt. Och när jag kollar med ”husvagns-folk” verkar de flesta föredra automatväxellådan, bland annat för att det är lättare att backa vagnen på plats utan risk för att ”bränna” kopplingen på en bil med manuell växellåda. Däremot tycks bränsleförbrukningen öka mer med automat än med manuell växellåda då husvagnen hakas på, men där kan motortyp påverka. Vi Bilägare testade 2019 fyra dragalternativ mot varandra –  elbil mot elhybrid, bensin- respektive dieseldriven motor – alla med automat. Dieselbilen ökade förbrukningen minst med 62,5 procent och elbilen mest med 88,1 procent. Men en modern bensinmotor med DSG-låda var knappt efter dieselbilen ur förbrukningssynpunkt. Dieselalternativet vann genom lägre förbrukning och mer kraft och färre antal växlingar.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 1 november 2021 Helt klar bäst att dra med…
  • 28 oktober 2021 Hur kommer husvagnsmarknaden…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.