Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Definition på övergångsställe?

Publicerad 2021-06-30 07:00 (uppdaterad 2021-06-30 08:12)
Illustration: Johan Isaksson
"Räcker det med markeringen på vägbanan eller räcker det med en skylt eller måste det finnas både skylt och vägmarkering?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag frågade en parkeringsvakt som var i färd med att utfärda en bot på en bil som stod för nära ett övergångsställe. Enligt honom räknar man 10 meter från närmaste markering på gatan när det är snöfritt och annars från stolpen som i detta fall stod cirka en meter in på övergångsstället. Från var räknas de 10 metrarna?
Och vad är ett övergångställe? Räcker det med markeringen på vägbanan eller räcker det med en skylt eller måste det finnas både skylt och vägmarkering?
Harald Boström

Svar:
Enligt Transportstyrelsen är övergångsställe ”en del av en väg som är avsedd att användas av gående för att korsa en körbana eller en cykelbana och som anges med vägmarkering eller vägmärke.”
Och när jag letar efter avstånd när det gäller parkeringsförbud framför korsning och övergångsställe så är det följande som gäller:
Du får inte stanna eller parkera på ett övergångsställe eller närmare än 10 meter före ett övergångsställe. Närmare precisering än så här har jag inte funnit. Det framgår också att många P-vakter stegar avståndet.  Att diskutera med en P-vakt om centimetrar eller mätpunkter kan vara svårt:
”Ett fordon får inte stannas eller parkeras i en vägkorsning eller inom ett avstånd av 10 meter från en korsande körbanas närmaste ytterkant. Samma avståndsregel gäller för T-korsning. Tiometersregeln gäller även på eller innan övergångsställe och cykelöverfart.”
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.