Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Däckbyte på elbil?

Publicerad 2021-11-17 07:00
"Kan det skada batteripacken när man lyfter med en enkel domkraft?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag går i bilköpartankar och har ett par funderingar som ni kanske kan svara på? Vid hjulbyte, till exempel vid byte från sommar till vinterhjul, kan det skada batteripacken när man lyfter med en enkel domkraft?
Och om man skulle bli stående utan el – går det att bogsera en elbil? Det är ju automatlåda i dessa bilar. Kan en elbil som bogseras generera laddning så att man så småningom kan köra för egen maskin igen?
Svante Enander

Svar:
Precis som på vilken bil som helst gäller det att lyfta bilen med den för bilen särskilda domkraften på därför avsedda fästen, eller med en garagedomkraft på angivna lyftpunkter. Det är viktigt på alla bilar. Men hamnar lyftkraften fel på en elbil, kan det bli fruktansvärt dyrt.
Och frågan är hur ett försäkringsbolag ställer sig till ersättning? Vi Bilägare har skrivit om några fall där en verkstad gjorde fel vid däckbyte. Där fick verkstadens ansvarsförsäkring ta hela kostnaden.
Men om ägaren själv åstadkommer en skada, genom att exempelvis placera domkraften fel, så utgår inte någon ersättning från försäkringen – då blir det ett djupt tag ur den egna plånboken. Om det däremot skett genom en ”plötslig och oförutsedd händelse” som om domkraften exempelvis tippar, trycker till och skadar höljet eller själva batteriet, då kan det bedömas som att ersättning ska utgå.
Elbilar ska generellt inte bogseras. Med motor avstängd kan det leda till överhettning eftersom kylsystemet inte är i funktion. De elbilar som har särskilt transportläge kan flyttas kortare sträcka, till exempel för att komma upp på bärgarens flak.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2021-11-17 09:36 " De elbilar som har…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.