Nästa artikel
Bilfrågan: Byte av spridare – två gånger
Bilfrågan

Bilfrågan: Byte av spridare – två gånger

Publicerad 23 augusti 2022
"Är detta vanligt och något som man bara måste acceptera?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Min Volvo V70 har gått 9 500 mil och nu har med ett halvårs mellanrum 2 spridare lagt av. Följden blir bogsering och byte av spridare för typ 11 000 kr varje gång. Är detta vanligt och något som man bara måste acceptera? Verkstaden spekulerade i algbildning i tanken.
Håkan Esenius

Svar:
Volvo V70 och V50 ”Drive” med den lilla franska PSA-dieseln hade problem med just bland annat spridare. Fram till och med 2010 skyllde man på ett särskilt additiv som bilen automatiskt blandade i för att förbränningen skulle bli så ren som möjligt. Det uppgavs att additivet kunde reagera med biodiesel och orsaka fällningar som kunde ge motorstörningar och sätta igen spridarna. I värsta fall kunde okontrollerad övervarvning ske på grund av att också partikelfiltret sattes igen.
Efter 2010 försågs bilarna med automatisk regenerering av partikelfiltret. Då tillsätts en extra mängd bränsle då och då, som ska bränna filtret rent. Tydligen finns tyvärr problemet med spridarna delvis kvar. Det är möjligt att ständigt korta körsträckor kan orsaka problem.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 30 augusti 2022 Kolla med Volvo för deras…
  • 24 augusti 2022 Slipper man spridarbyten så…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.