Bild
Nästa artikel
Från och med 20 maj gäller nya besiktningsregler. Personbilar äldre än 30 år behöver besiktas vartannat år. Fordon som är äldre än 50 år behöver inte besiktas alls om de genomgått en godkänd besiktning inom 24 månader innan 20 maj.
Från och med 20 maj gäller nya besiktningsregler. Personbilar äldre än 30 år behöver besiktas vartannat år. Fordon som är äldre än 50 år behöver inte besiktas alls om de genomgått en godkänd besiktning inom 24 månader innan 20 maj.

Bilfrågan: Behöver mina bilar besiktigas?

Bilfrågan

”Äger en BMW från 1975 och en Fiat från 1983. Behöver de alltså inte besiktas varje år längre?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag läste i Vi Bilägare om besiktningsfrihet för alla bilar 30 år och äldre.
Är detta verkligen sant? Jag äger själv en BMW 2,5 CS från 1975 och en Fiat Argenta från 1983. Behöver de alltså inte besiktas varje år längre?
Kjell Nyström

Svar:
Från och med 20 maj kommer nya regler gällande undantag från krav på periodisk kontrollbesiktning.
Bilar och släpvagnar som dras av bilar ska, från och med det kalenderår som infaller 50 år efter fordonsåret enligt vägtrafikregistret undantas från periodisk kontrollbesiktning.
Motorcyklar ska, från och med det kalenderår som infaller 40 år efter fordonsåret enligt vägtrafikregistret undantas från periodisk kontrollbesiktning.
För att ovanstående undantag ska börja gälla måste fordonet ha genomgått en godkänd fullständig periodisk kontrollbesiktning som är högst 24 månader gammal.
För personbilar och lätta lastbilar som är äldre än 30 år gäller att de ska kontrollbesiktigas vartannat år. Det innebär att frågeställarens bilar, BMW 2,5 CS från 1975 och Fiat Argenta från 1983, ska kontrollbesiktigas vartannat år.
Morgan Isacsson, Bilprovningen

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-04-03 12:56

Kan tillägga att jag inväntar svar från Transportstyrelsen när det gäller mina motorcyklar, som är besiktigade "inom 24 månader" men inte om man räknar dagar.
De kunde inte svara om de behöver besiktigas eller inte, de skulle återkomma.
"Det är inte klart än om fordon som besiktats i maj 2016 kommer att bli besiktningsbefriade, men vi återkommer med besked när vi vet svaret."
Det var för 2 månader sedan, har ännu inget hört...
Bra att de inför regler utan att veta hur de ska ha det.

#2
2018-04-03 17:54

TS äger en Fiat Argenta!

Sannerligen en ovanlig kärra, den såldes här mellan 83 och 85 och ersatte då Fiat 2000 men det var samma bil egentligen. Bara fulare...
Antalet sålda här var max ett par hundra då, (förmodligen långt färre), och hur många som har överlevt vet jag inte, skulle gissa på max en handfull. Var faktiskt ytterst nära att fynda en fin inlandskörd 85a Argenta runt 1990 men fick vetskap om den dagen efter den hade hittat en ny ägare, grämer mig än...
Blev en Croma istället, bättre på allt förmodligen och med samma härliga twincam motor..

(Sorry för lite OT men jag blev så överraskad....)

#3
2018-04-09 12:47

Jag har nu fått svar från Transportstyrelsen:
"Hej!
Det är fortfarande inte klart utan nu sägar man att det ska bli klart i slutet på april."

Jaha, det är till att ha god framförhållning... hela tre veckor innan den nya regeln införs! (om de nu har bestämt sig i slutet av april...)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.