Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Bättre belysning av nummerskylt?

Bilfrågan: Bättre belysning av nummerskylt?

Bilfrågan

"En LED-ramp hade väl lyst upp skylten mycket bättre?" Vi Billägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Varför har alla bilar två ljuskällor som skyltbelysning bak? Med tanke på att en LED-ramp hade lyst upp skylten mycket bättre?
Olof L

Svar
Om man läser regelverket för nummerskyltbelysning så lämnas det, såvitt jag kan bedöma, i och för sig en viss öppning för en LED-ramp. Belysningen ska ha en eller flera lampor, ska vara vit och konstruerad så att positions-, bak- samt sidomarkeringslyktor endast kan kopplas till och från samtidigt. Och den ska lysa så att skylten är helt belyst. Men man vill ju heller inte ha för starkt vitt ljus baktill även om det bara är reflekterat av nummerskylten. Men en liten LED-ramp med bra täthet skulle förmodligen lösa det irriterande problemet med strejkande lampor baktill och ge en tydlig skyltbelysning. Skyltarna görs nu med ett fluorescerande skikt (vit botten) vilket ger tydliga tecken både fram- och bakifrån.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Upplever du att registreringsskyltar på fordon är dåligt belysta?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2020-02-21 08:17

Alla skyltar har inte två ljuskällor.
Sedan kanske det är bra med två, om en skulle gå sönder - då klarar man besiktningen ändå...

#2
2020-02-21 08:25

"Men en liten LED-ramp med bra täthet skulle förmodligen lösa det irriterande problemet med strejkande lampor baktill"

LED lampor kan faktiskt sluta lysa av någon okänd orsak även där man inte väntar det, på en 45 minuters tur på motorvägen för en månad sedan såg jag inte mindre än tre Audi där ena halvan av LED bakljuset slocknat och det vore ju bra märkligt om det var de enda tre bilarna som finns som av en slump råkade befinna sig på samma plats, så det borde rimligen vara vanligt på Audi.

#3
2020-02-22 09:51

Småkrångel börjar bli allt vanligare på Audi, tyvärr. Varför envisas de med att blanda LED med vanliga lampor (bagage) trots tillvalet LED interiör?

#4
2020-02-24 05:23

Jag har sett flera peugot med sektioner av led rampen som varit mörka.
Fenomenet är nog inte helt ovanligt.

#5
2020-02-24 12:01

Enligt Teknikens Värld tycks Audi dessutom använda en plast till bakljusen som ser snygg ut att titta på men som löser upp sig om man använder annat tvättmedel på dem än extra skonsamt hårschampo...
Det talar för sig själv.

#6
2020-02-25 19:54

Får man ens ha vit belysning baktill?

#7
2020-05-15 09:50

Många fordon har bara en lampa som lyser på registreringsskylten.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.