Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Bäst bilklädsel att hålla ren?

Publicerad 2021-03-15 07:00 (uppdaterad 2021-03-15 07:00)
"Är det tyg, alcantara eller läderklädsel? Enligt mitt tyckte borde det rimligtvis vara läder?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Jag har en fråga angående bilklädslar. Vilken bilklädsel är lättast att rengöra överlag? Tänker på exempelvis om man spiller choklad, kaffe eller om någon i bilen råkar kissa ner sig i bilen av en olyckshändelse och det blir fläckar i bilklädseln som följd av detta. Är det tyg, alcantara eller läderklädsel? Enligt mitt tyckte borde det rimligtvis vara läder?
Tim

Svar
Plåt, hårdplast eller vinyl! Skämt åsido. Mina egna erfarenheter begränsar sig till vanligt underhåll. Då räcker det med dammsugning och sedan rengöring av textilklädsel med fuktad trasa och vanligt tvättmedel. Inte för blött på sätena och sedan avtorkning med kallt vatten och trasa inte, heller då så att sätena blir för blöta. Jag frågade Mr Cap i Värmdö utanför Stockholm vilken klädsel de föredrog, ”Svart läder tycker vi är lättast att sköta och hålla snygg. Den behöver visserligen regelbunden men enkel omvårdnad. Handlar det om vätskor i säten är det lite värre. Då blir textil enklare om ett barn råkat kissa på sig eller mjölk runnit ut i sätet. Rengöring sker då med särskilda medel och en maskin som väter och suger upp samtidigt. Sker den olyckan på läderklädsel blir det än svårare och troligen måste säte eller dynor demonteras och tvätten tar längre tid med torktider." Klädseltvätt fram och bak 
hos en bilrekond kostar en bra slant (6 800 kronor hos Mr Cap), men det kan jämföras med en kemtvätt, förutom att bilklädseln inte kan slängas in i en tvättmaskin och därför blir en mer tidsödande historia. ”Vanligast är att man tvättar klädseln när bilen ska säljas” berättade Jörgen på Mr Cap. Ibland kan kostnaden för olyckor i sätena förutom självrisk täckas av bilförsäkringen!
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.