Nästa artikel
Bilfrågan: Är däcken för gamla?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är däcken för gamla?

Publicerad 24 april 2015 (uppdaterad 24 april 2015)
Två år gamla däck bör inte påverka köregenskaperna.
"Har köpt en ny VW Tiguan. Bilen kändes instabil och hoppig och jag upptäckte att däcken tillverkades 2012. Kan det ha någon betydelse?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Frågan:
Har köpt en ny VW Tiguan TSI R-line 2015. Är nöjd med bilen, men inte däcken; Nokia R SUV 215/60 17. Första turen jag gjorde var det dåligt väglag med isiga spår. Bilen kändes instabil och hoppig. Var tillbaks till däckfirman.
 
De provkörde och tyckte inget var fel men påpekade att Tiguanen är högre och kränger mer än en den Passat jag hade förut.
 
Men så upptäckte jag att däcken var tillverkade 2012. Det fick jag inte veta när jag köpte dem. Kan det ha någon betydelse?
 
Jag har hört att däck är färskvara och dessa är ju redan två år. Ska jag klaga hos däcksfirman?
Ingvar Rosander
 
Svar:
Dimensionen är helt enligt våra rekommendationer och Nokian Hakka R SUV som kunden har på sin bil är ett godkänt däck. Vi har inga restriktioner vad gäller fabrikat på däck, men vi rekommenderar alltid premiumdäck och avråder kunder från att köra på något annat.
Marcus Thomasfolk, VW Group Sverige
 
Svar:
Att däcken är två år gamla ska inte försämra deras egenskaper. Om de bara har lagrats på rätt sätt – och det har de säkert hos en professionell däcksfirma – åldras de inte nämnvärt. Det är först när däcken börjar användas som åldrandet startar.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
 Diskutera: Har du varit med om något liknande problem?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2015-04-25 10:09
Axelman

Min förra bil var ny och jag köpte nya vinterdäck samtidigt men som levereradades framåt vintern. Den bilen hade bra chassie och var kursstabil och rolig att köra.
...
Men det märkliga hände att trots att däcken jag fick var testvinnare det året, betedde sig bilen mycket märkligt. Så jag klagade och fick ett annat märke och vips var bilen som den skulle.
...
Summan är att vissa däck inte riktigt fungerar ihop med vissa bilar. Varför? Ingen vet. Jag undersökte saken och frågade massor med folk och slutsatsen är den jag beskrev ovan. Så om bilen plötsligt är annorlunda efter däckbyte, kräv andra däck!

#2 • 2016-03-30 16:34
benny karlsson

Råkade ut för samma sak med nya vinterdäck, Michelin, till en Passat. Kändes som bilen vacklade sidledes vid färd. Ge däcket 250 mil sa gummikillen. Gjorde så och problemet försvann. Men han påpekade också att VW kan vara lite kinkiga när det gäller däcken.

#3 • 2015-04-24 07:56
milkylainen

Stå på dig. Folk brukar inte klaga på nya prylar utan anledning. Däcken kan vara konstiga. Min passat hade contisport run on flats..original. De var ovala varje morgon den första kilometern. Kändes som man åkte på en tvättbräda. Bajsdäck.

#4 • 2015-04-26 07:55
milkylainen

Jag brukar göra såhär att jag alltid köper senaste "modellen" av ett däck. Eller en ny modell av något av premiumtillverkarnas däck. Då vet jag att de inte är äldre än en viss ålder garanterat. Eftersom däcket inte fanns då.

Exempel:
Goodyear Efficientgrip har funnits ett par år. Efficientgrip Performance kom efter det.

Nokian Hakka Green har funnits ett par år. Hakka Black/Blue kom efter det.

etc.

Sen brukar jag nästan aldrig beställa mina däck hos en däckfirma. Deras priser är alltid hutlösa, närmare dubbla priset per däck. Jag köper mina på nätet, ser till att de är färskvara, sen åker jag och får dem monterade. Jag har bara svordomar till övers för däckfirmor som vill ha 100% mer för sina däck.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.