Nästa artikel
Är det skadligt med motortvätt?
Bilfrågan

Är det skadligt med motortvätt?

Publicerad 2024-05-17 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag tycker om att ha ett snyggt motorrum i min bensindrivna bil och brukar låta göra en motortvätt ungefär vartannat år. Nu senast när jag var på verkstaden för en allmän översyn av bilen ville jag ha en motortvätt. Verkstadskillen var tveksam och sa att jag riskerade att få en massa problem med elen och annat så jag avstod. Hur är det med den saken? Är motortvätt skadligt? 

Långmilare 

Svar: Vi ställde frågan till importören av Dacia om och hur motortvätt ska utföras på din Dacia Sandero från 2014. Svaret blev att man bör följa allmänna råd. 

Men söker man svar på internet så får man många direkt motsägelsefulla råd, från ”tvätta med avfettning och högtryck” till ”undvik helst motortvätt”. Samtidigt varnas för större brandrisk, elfel och sämre kylning med en smutsig motor. 

Vid tidigare förfrågningar till märkesrepresentanter varnas för avfettning och högtryck och att man ska vända sig till egna verkstaden. Och det var ju det frågeställaren gjorde. 

Allmänna råd är: motorn ska inte vara varm. Motortvättmedel kan sprejas alternativ penslas på smutsiga ytor. Undvik högtryck eller vattenstråle mot generator och elkomponenter, vilka också kan skyddas med plastomslag. En hel del smuts kan torkas bort med tvättmedel och trasa. Torka med luftblås eller trasa. Starta motorn med huven öppen så att vattenånga kan dunsta. Stäng och kör motorn varm.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (28)

  • 2024-05-25 00:05 Rikard Trucken är ett skämt…
  • 2024-05-24 23:58 Har ni sett filmen där…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.