Nästa artikel
Är det säkert med glastak vid en krock?
Bilfrågan

Är det säkert med glastak vid en krock?

Publicerad 2024-04-12 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag är intresserad av att köpa en Volvo XC60 men det oroar mig att bilen bara finns med glastak från och med årsmodell 2022. Hur säkert är det egentligen med glastak? Jag skulle vilja välja bort glastaket, som lättare kan splittras, men det verkar inte gå när det gäller XC60 och vissa modeller från andra märken.

Orolig bilköpare

Svar: Jag förstår att frågan kan dyka upp när man tänker säkerhet. Men förmodligen är glaset snarare starkare i vissa riktningar. Det finns förmodligen andra, kanske byggtekniska fördelar, som gör att man gärna förser bilarna med glastak. En fördel finns faktiskt på Volvo EX30, vars glastak snarare ger lite bättre takhöjd.

Från Volvo Cars svarar man: ”Givetvis är glastaken av material som inte splittras – som till exempel också en vindruta är. Det ställs samma krav på en bil med glastak som på en med plåttak. De testas under samma villkor och är lika säkra.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 2024-04-15 19:40 Dana skrev: Man behöver…
  • 2024-04-15 16:35 Man behöver knappast oroa…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.