Nästa artikel
Är det bra med halvljus som bländar?
Bilfrågan

Är det bra med halvljus som bländar?

Publicerad 2024-01-31 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: I Vi Bilägares tester får halvljus med lång och bred räckvidd många stjärnor. Vid minsta gupp och backkrön ger de kraftig bländning av mötande förare. Mätningen bör bedömas på annat sätt där räckvidden rakt fram begränsas. Strålkastarna bör placeras lägre på fronten. Då borde de även fungera bättre i dimma. Alternativt bör polariserat ljus införas vilket diskuterades för 60 år sedan.

Göran Stensjö

Svar: Vår ljusdator är programmerad för att ta hänsyn till just bländningspunkten och andra parametrar med tanke på säkerhet. Bländningspunkten har förstås en begränsande effekt. Men så har det ju hänt saker med tekniken för att åstadkomma bättre strålkastare också. Det problem du nämner, särskilt mötande fordon på väg uppåt i en backe och som man möter på krönet, upplever nog de flesta då och då. Den situationen är det svårt att komma tillrätta med.

Jag tror däremot inte att vi kommer att få bilar med strålkastare placerade på en lägre nivå eftersom det lär vara lättare att begränsa bländningen hos en nedåtvinklad ljusstråle med begränsning i ljusstyrka på viss höjd. Det som stör mig mest är bilar med feljusterade ljus eller de som är ombyggda med fel ljuskälla som också kan innebära ett bländande ljus. Korrekt monterade och justerade lysen bländar inte – om de inte har otillåtet hög styrka.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2024-02-01 00:41 Vad som stör mig är att de…
  • 2024-01-31 06:27 Jag kan kombinera två…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.