Bild
Nästa artikel

Skoda ger bil för pengarna

AutoIndex

Del 4: BMW-ägarna är genomgående nöjdast, men Mercedes stormar fram på bred front tack vare de kunder som nyligen skaffat nytt. Sett utifrån kvalitet i förhållande till pris behåller Skoda sin topposition. 

I Vi Bilägares stora konsumentundersökning AutoIndex har svenska folket betygsatt sitt bilägande i stort och smått. Den enkät som väger tyngst är den som handlar om bilkvalitet och egenskaper. Under det år som gått har bilägarna blivit något mer nöjda, i genomsnitt är betygen 1,3 procent högre än vid redovisningen 2007.

Ford, Volkswagen och Kia är de märken som poängmässigt gått mest framåt medan Subaru, Saab och Renault tappat mest. I Subarus fall är det inte speciellt märkligt att en liten tillbakagång har skett med tanke på fjolårets lysande resultat som skapade oerhörda förväntningar. Nya kunder har tillkommit och en viss återhållsamhet i betygsättningen får betraktats som ganska normalt.

Mercedes håller sakta men säkert på att lämna de gamla kvalitetsmissarna bakom sig. De kunder som köpt nya bilar, från 2004 och senare, är så nöjda att de till och med gått om BMW. Totalt sett dras Mercedes ranking ned på grund av tydligt sämre poängsättning från dem som äger äldre bilar, generationen 2001-2003.

En annan intressant aspekt är att ägarna av Honda genomgående är mer nöjda med bilens kvalitet än vad Toyotaägarna är. Det är framför alla de som äger äldre bilar som ger förhållandevis höga betyg, en bra måttstock på att Hondas bilar håller kvalitet över tiden.

En tredje intressant iakttagelse är att spanska tillverkaren Seat som under flera år varit strykpojke i dessa undersökningar nu börjar röra på sig. De nyblivna Seatägarna rankar nu sitt eget märke på 15:e plats, en signal som vittnar om att kvaliteten har stärkts. Seats dåliga totalranking, 22:a och sist, är mer kopplat till eftermarknaden och det mindre kända varumärket.


Seats kvalitetsuppryckning märks också i den för branschen så viktiga enkätfrågan om bilkvalitet i förhållande till pris. Här har Seat nu klättrat upp till en 13:e plats. Skoda, Honda och Toyota - samtliga tre med inte längre låga priser - fortsätter att träffa rätt.

Bland premiummärkena hotas nu BMW av Audi, och båda märkena ligger bra till med nionde respektive tionde plats. Mercedes näst sista plats bör förbättras till nästa år, sett till hur nybilsägarna resonerar. I det här sammanhanget finns det kanske mer anledning för ansvariga hos Saab och Renault att fundera över vad som håller på att hända.

Fotnot: Bilenkäten är en av fyra huvudenkäter i AutoIndex 2008 där närmare 12 000 svenska bilägare tyckt till om sitt bilinnehav. Totalresultatet presenterades i nr 7/2008 och lojalitetsenkäten i nr 9/2008. Ã-vriga enkäter, om verkstäderna och återförsäljarna, presenteras i kommande nummer.  
Taggar: AutoIndex
Skoda ger bil för pengarna

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.