Nästa artikel
Blåljuspersonal undantagna från mobilförbud
Nyheter

Blåljuspersonal undantagna från mobilförbud

Publicerad 8 februari 2018 (uppdaterad 9 februari 2018)
Sedan den 1 februari 2018 får man inte längre hålla mobilen i handen vid bilkörning. Nu ändrar regeringen i bestämmelserna så att de inte gäller för poliser, räddningstjänst och ambulanspersonal.
Polisen välkomnade skärpningen av mobilförbudet när det infördes i början av februari i år. Enligt de nya reglerna är det inte längre tillåtet att hålla mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning i handen när man kör ett motordrivet fordon. Men snart visade det sig att de nya bestämmelserna – som gäller alla i trafiken – skulle utgöra en utmaning för polis och annan blåljuspersonal. De kommunicerar med radiosystemet Rakel och det blir problematiskt att göra utan att använda händerna.

Därför har regeringen beslutat att inför ett undantag från regeln. Det gäller fordon som körs av räddningstjänst, tjänsteutövande poliser, viss personal inom Säkerhetspolisen Säpo, samt vägtransportledare. Även tulltjänsteman, kustbevakningstjänsteman, läkare, sjuksköterska, barnmorska och personal inom Kriminalvården i brådskande tjänsteutövning är undantagna från förbudet.

Enligt ett pressmeddelande från Näringsdepartementet gäller undantaget ”endast om omständigheterna kräver det och särskild försiktighet iakttas”. Det träder i kraft den 12 mars 2018.


Diskutera: Vad tycker du om att blåljuspersonal undantas från mobilförbudet?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-02-08 14:16
Axa

Här kanske man väger samhällsnyttan i vad blåljuspersonal bidrar med i uttryckande tjänst kontra risken.

#2 • Uppdaterat: 2018-02-08 15:37
Bilräven

Klart att blåljus-personal INTE ska undantas! De om några behöver båda händerna på ratten när det är utryckning. Om de inte har handsfree i sina special-beställda/byggds bilar, så är det ju dåligt. Dessutom så sitter väl en kollega bredvid som kan hålla i ev samband..
De nya reglerna kom till för ökad trafiksäkerhet och ska gälla alla, tycker jag.

#3 • Uppdaterat: 2018-02-08 15:47
tjabo44

Mja,Bilräven, du vet nog inte riktigt vilken kommunikationsutrustning som bl a blåljuspersonalen har. Rakelsystemet kan inte manövreras via vanliga hands-free-system.

#4 • Uppdaterat: 2018-02-08 15:53
L. Mäkinen

Tänk, de får köra fortare än begränsningen också...

#5 • Uppdaterat: 2018-02-08 17:07
JOCA_1

Wow... tänk att det kan gå så snabbt att ändra en lag när "någon" känner för det... annars tar det ju för fasen massor av år och utredningar...

#6 • Uppdaterat: 2018-02-08 17:18
mw73

Att hålla något i handen när man kör har aldrig varit livsfarligt.. att rattsurfa ja.. men att tala i telefon överlag, med eller utan handsfree, är kombinerat med risker.. men inte för att man håller den i handen..

#7 • Uppdaterat: 2018-02-08 18:40
Roy J

Jag håller med Bilräven men även notariuspublicus (dumt namn).
Det finns all anledning att tro att förare under utryckning är mer fokuserade och vettigare än folk i allmänhet, men nog borde det gå att fixa till handsfree oavsett utrustning.

#8 • Uppdaterat: 2018-02-08 19:16
Bilräven

stellann - Spelar ingen roll. Får vanliga förare (som inte har utryckning - eller blåljus) inte köra med mobiler/kommunikations system etc i handen - ska inte blåljusfordon, utan hastighetsbegränsning få göra det. Tror någon "vanlig" svensk fordonsförare att "blåljusförare", som kör fortare, är trafiksäkrare? Sorry - lagen ska även gälla för lagens väktare (även om de helst inte själva vill - de flesta tror ju de är typ Rambo, enligt min åsikt)..

#9 • Uppdaterat: 2018-02-08 19:30
Helge Hautaniemi

Ja, "räven", alla typer av utryckning/räddningsfordon måste snarast utrustas med handsfree, per omgående! Varför detta är inte redan gjort förvånar åtminstone mig!!!

#a • Uppdaterat: 2018-02-08 19:37
Axa

Bilräven
Trams. Klart det måste finnas vissa undantag i lagstiftning. Det är ju som att säga att vägarbetare inte får spärra av vid arbete för det får minsann inte vanligt folk göra. Eller, varför ska blåljuspersonal få åka över hastighetsbegränsning när vanligt folk inte får göra det....
Suck.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.