Nästa artikel
Nya mobilförbudet har kryphål
Nyheter

Nya mobilförbudet har kryphål

Publicerad 1 februari 2018 (uppdaterad 1 februari 2018)
Från och med den 1 februari 2018 är det förbjudet att hålla mobilen i handen när man kör bil. Påföljden kan bli böter. Men det finns sätt att kringgå regelverket.
Den 1 februari 2018 skärps lagen om mobiltelefonanvändande i bil. Trafikförordningens kapitel 4, paragraf 10e, har uppdaterats med texten:
”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen. Förordning (2017:1284).”

Det betyder alltså att det blir förbjudet att hålla mobiltelefonen i handen när man kör. Tidigare behövde polisen göra en bedömning om mobiltelefonanvändningen påverkat körningen negativt, men nu räcker det alltså att man håller i mobilen för att man ska kunna bli stoppad av polisen. Det är åklagaren som senare fastställer bötesbelopp som brukar vara runt 1.500 kronor.

– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i höstas när skärpningen av regelverket röstades igenom.

Men den nya formuleringen i lagen har ett kryphål. Det står att föraren inte får använda utrustningen när den hålls i handen. Detta kan man komma runt genom att investera i en mobilhållare. Från polisens sida är man ändå nöjd över att formuleringen i lagen ändrats.

– Visst finns det vissa gränsdragningsproblem som rättsväsendet måste reda ut sedan. Men det blir betydligt bättre för oss, för tidigare var vi tvungna att se ett samband mellan trafikfarlig körning och att använda telefonen. Nu räcker det att vi se att de håller i mobilen och de behöver nödvändigtvis inte vingla omkring, säger Göran Bolinder, chef för trafikpolisen i Stockholm.

Men kommer ni att stoppa den som fipplar och grejar med en fastmonterad mobil?
– Ja, om det inverkar menligt på körförmågan. Det är ingen skillnad om du har en fast navigator, det ena utesluter ju inte det andra.   

Kommer ni i Stockholm göra några extra insatser till följd av den nya mobillagen?
– Nej det är en del i vår vanliga trafikövervakning.

Diskutera: Vad tycker du om det nya mobilförbudet?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-02-01 13:38
Styggavargen

Ja, se dagens samhälle... vi behöver lagar till snart allt?!! Varför kan dagens människor inte ha några spärrar? Är en mobil viktigare än uppmärksamhet på vägen som kan sluta med att någon dör??

#2 • Uppdaterat: 2018-02-01 13:39
Lars_A

Tydligen är Polisen inte helt nöjd med den nya lagen: http://24halmstad.se/2018/02/01/polisens-bakslag-far-inte-heller-anvanda-mobilen/

#3 • Uppdaterat: 2018-02-01 14:27
LennartJ

notarius, det har stått i varenda tidning t.o.m på Text-TV. Men jag säger som Styggavargen... Var finns det sunda förnuftet?

#4 • Uppdaterat: 2018-02-01 16:21
MagnusS

Som många andra bilar idag är vår bil helt översvämmad av elekronik. Säg något - den har det! Två LCD-displayer där vardera har c:a 5 valbara visningar, och dessutom med ett flertal underbilder. Utöver de numera vanliga med kopplingar av bilen till telefonens väg till Internet och GSM-funktioner som kan köras via WiFI och Blåtand.

Till detta kommer även Android Auto, för den som vill spegla det mesta av smarttelefonen till multimediadisplayen. Fast denna app i telefonen har Google ännu inte släppt i Sverige, men den som är interneterfaren kan finna appen på nätet ändå och installera den.

Komplexiteten i det hela gör att manualerna till bilen är ungefär lika omfattande som Gamla och Nya testamentet. Antalet interaktiva displayhanteringar är massivt.

En stillsam undran i sammanhanget är hur i H-e myndigheterna i många länder har kommit fram till att just att knappa på en mobiltelefon man håller i handen eller en telefonhållare i förarens synfält under färd (något man är van vid hur man gör med) är så farligt jämfört med bilspecifika flernivåers multimediamenyhanteringar med touchskärmar, placerade vid sidan och helt utanför synfältet? De flesta politiker som väl aldrig kör bil själva utan som ju åker taxi överallt kan ju inte ha undgått att erfara vinglandet som varenda taxichaufför idkar då han tittar på och knappar febrilt på sin navigator!

#5 • Uppdaterat: 2018-02-01 16:47
Roy J

Vad AudiS4 menar, förstår jag inte. Förklara!

#6 • Uppdaterat: 2018-02-01 17:11
Roy J

Som jag skrivit ett antal gånger tidigare så är det lika illa att slafsa i sig en hamburgare bakom ratten. Bara förekomsten av idiotiska beteenden ska vara straffbart och inte endast när de leder till en olycka.

I den mån pekskärmar alls ska finnas i en bil, så ska undermenyer vara förbjudna! Åtminstone för sådana funktioner som man kan tänkas vilja komma åt under körning.
Förarmiljön får gärna vara trivsam, men den ska alltid vara lugn och tydlig. De reglage man behöver nå under körning ska sitta nära ratten, väl synliga, men behöver definitivt inte sitta i ratten. Det kan till och med vara direkt olämpligt; knapparna snurrar tillsammans med ratten. Rejäla vridreglage och vipptangenter är bäst. Läget ska både synas och kännas. Förslagsvis ska vridreglage vridas medurs för att slå på respektive öka. Normalläge (avsett om det är av eller på ) bör vara rakt upp. Rött ljus för av och grönt för på. Detta kan kompletteras med gult för normalläget. Givetvis ska allt vara vettigt grupperat och fler än fem tangenter i rad är direkt olämpligt.
Samma information på flera ställen kan i undantagsfall vara bra, men är mest förvirrande. (Hastigheten visas i vissa bilar med visare, med siffror och även i HUD.)
Saabs gamla tanke att endast det som behöver ses ska synas är lätt ordnat med de LED-displayer som kommer alltmer.
Störande reflexer från blingblingkrom och liknande ska bara inte förekomma.
Instrumenttavlor ska ha maximal kontrast, vilket omöjliggör rött mot mörk bakgrund, men går skapligt mot vitt.

Det här är knappast nyheter för den som vet det minsta om ergonomi, men tydligen för somliga formgivare.

Det finns alltså mycket i en bil som kan ta uppmärksamhet från trafiken och resultera i felgrepp.

#7 • Uppdaterat: 2018-02-01 18:28
systembolaget

Varför måste man leta fel hela tiden, som i artikeln det finns kryphål, låt det finnas kryphål, men det är väl inte det som är andemeningen med den nya lagen, att det finns kryphål!

#8 • Uppdaterat: 2018-02-01 19:04
Ben39

Det är bra inget snack om annat .
Mobilpillande SMSande som förare eller Pillande på navigator under färd borde rendera i 1 mån körkortsindragning och 3 månader vid upprepning
Sen är det ju så att det är lika distraherande för föraren vare sig pratandes med passageraren , pratandes i mobilen handsfree eller i mobilen hållandes i handen. Men det kan man strunta i just nu JUST MARKERINGEN ÄR VIKTIG

#9 • Uppdaterat: 2018-02-01 19:18
Jan Andersson1

Jag har den i bröstfickan på skjortan när jag pratar ;-) Fungerar kanonbra!!
Jag har den i passagerarsätet när jag svarar och högtalarfunktion påkopplas....
De som inte har bröstfickor kan hänga en liten påse i snöre runt halsen...

#a • Uppdaterat: 2018-02-02 00:23
Birger

Kryphål är inget nytt,sveriges rikes lag är som en sveitserost knökad av kryphål.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.