Nästa artikel
Michelin: Slit däcken till gränsen
Nyheter

Michelin: Slit däcken till gränsen

Publicerad 25 april 2018
Kör däcken tills de nått minimivärdet på 1,6 millimeters mönsterdjup. Så tycker däcktillverkaren Michelin att vi bör göra för att spara på miljö och pengar.
Däcktillverkaren går emot konkurrentens rekommendation och råder oss att nöta sommardäcken ner till sista millimetern.
Nyligen publicerade vi en artikel där däcktillverkaren Nokian Tyres testade testat hur mönsterdjupet påverkar risken för vattenplaning. Utifrån resultaten rekommenderade Nokian att sommardäck bör ha ett mönsterdjup på minst 4 millimeter, alltså en bra bit över det lagstadgade gränsvärdet på 1,6 millimeter. Nu går konkurrenten Michelin ut med uppmaningen att köra däcken så länge det är tillåtet istället.

– Michelins tester visar att premiumdäck behåller det mesta av sina bromsegenskaper på våt vägbana, även när mönsterdjupet har slitits ned till den lagliga gränsen. Varför krångla till det med ytterligare mått att förhålla sig till när vi redan har en gemensam laglig gräns som gäller för alla däck. Alla däck ska kunna leverera god prestanda ner till den lagliga gränsen, skriver Peyman Sabet marknadschef för Michelin Nordic AB i ett mail till Vi Bilägare.

Michelin menar att när däcken byts i förtid bidrar det till negativ miljöpåverkan och högre kostnader för konsumenten. De lyfter också fram att nedslitna däck – så länge de håller sig inom rätt gränser för mönsterdjup – ger bättre bromsegenskaper på torra vägar. Allteftersom de nöts ner blir också däckbullret och bränsleförbrukningen lägre, enligt däcktillverkaren.

Diskutera: Vad tycker du om Michelins rekommendation gällande sommardäck?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2018-04-30 12:42
Raphael

Att slänga däck på tippen i förtid är slöseri med resurser. Vilket är Michelins poäng.

#116 • Uppdaterat: 2018-04-30 13:13
Rallykalle73

När man själv och familjen ligger på sjukhuset efter en krock pga vattenplaning, så ångrar man nog att man var korkad och körde med slitna däck. Sen kan ni snacka miljö hur mycket ni vill. Tacka Michelin också. Fattar helt ärligt inte hur vissa tänker här inne. Du Raphael sätter dig själv o familjen i livsfara, och andra trafikanter för att du snålar in på däck ?? Och sen skyller på miljön ??

#117 • Uppdaterat: 2018-04-30 13:30
Raphael

Rallykalle, detta handlar inte om att slitna däck är bra eller dåliga. Detta handlar om var gränsen går. Däck slits så fort man kör dem. Det räcker med att du kör till däckfirman, lägger på nya sulor och sen kör bilen hem. Tekniskt sett så betyder det nu att däcken är slitna. Så vi alla kör på slitna däck. Sen är frågan dem vid hur mycket slitage som däcken blir osäkra och det är det som Michelin belyser. Det här handlar om en marknadsföringskampanj från Michelin för deras lansering av nya Michelin Primacy 4 som är konstruerat för att som begagnat och slitet vara bättre än alla andra däck på marknaden. Michelin hävdar att Primacy 4 har betydligt kortare bromssträcka på vått underlag när det är kraftigt slitet än konkurrerande däck har som kraftigt slitna och att man kan i genomsnitt köra 1800 mil längre med däcket och behålla hög säkerhet, än man kan med konkurrenternas däck. Enligt Michelin så har Primacy 4 22 procent bättre vattenavledningsförmåga kraftigt slitet än tidigare generationer, det betyder att det motstår vattenplaning bra även som slitet. Hemligheten ligger i att när Primacy 4 slits så breddas mönsterspåren. Det stämmer att mönsterspåren blir grundare, så för att kompensera det så blir de bredare. De slits alltså i kanterna vilket breddar spåren och därmed kompenseras det grundare mönsterdjupet och en hög nivå av vattenavledningsförmåga behålls.

Och det kan man faktiskt tycka är rätt smart tänkt!
De har gjort något liknande för sina vinterdäck, att när däcket slits så kompenserar uppbyggnaden av däcket för slitaget. På dubbfria X-ice så frigörs fler greppkanter och sajpningar när däcket slits under en viss nivå, det kompenserar för det grundare mönstret.

Anledningen att man inte har den bredare kanalen eller fler greppkanter från början är för att de innebär att bullret och rullmotståndet ökar. Men när däcket slits så innebär det grundare mönstret att bullret minskar så då gör det inget att man breddar vattenkanalerna och ökar greppkanterna.

Nackdelen med dessa konstruktionslösningar och fokuset på prestandan som slitet däck, det är att däcket som nytt inte har samma körkänsla och precision som de bästa konkurrenterna. Men de håller å andra sidan inte lika länge...

https://www.michelin.se/dack/michelin-primacy-4

#118 • Uppdaterat: 2018-04-30 14:13
Rallykalle73

Raphael, jag tror nog du vet vad jag menar med slitna däck. Och alla däck är ju inte uppbyggda som Primacy 4. Men det återstår ju att se om däcket håller för vad dom lovar oss. Men innan alla Svenskar kör med detta däck, så gäller slitna däck = tippen.

#119 • Uppdaterat: 2018-04-30 15:25
Raphael

Volvo, tack för din kommentar. Låt oss titta på fakta:
Tyska ADAC däcktester 2015 där även slitage ingick som testparameter. Vilka däck hade lägst slitage i testet?
Jo Michelin Primacy 3 och Michelin Energi. Michelin vann förresten hela testet...
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2015-European-Tyre-Test-205-55-R16.htm

Låt oss titta på ett liknande test från i år 2018 och med samma dimension men lite andra konkurrenter. Michelin Primacy 3 är fortfarande det däck som har lägst slitage. Och även i detta test vinner Michelin hela testet.
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2018-ADAC-Summer-Tyre-Test-205-55-R16.htm

Låt oss gå till ett annat tyskt test, tyska Auto Bild och nu byter vi till 15" däck. Michelin Energy tillsammans med Fulda har lägst slitage. Men Michelin har bättre egenskaper i vått och torrt och hamnar därför högre än Fulda i testet.
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2018-Auto-Bild-15-inch-Summer-Tyre-Test.htm

Tre exempel för alla goda ting är tre. Svenska tester gör inga bedömningar om slitage tyvärr, om de gjorde det tror jag resultaten i svenska tidningar skulle se lite annorlunda ut. Men tyskarna bedömer slitage.

Fakta är följaktligen: Michelin är bättre än andra på att förena lågt slitage med bra grepp. Finns inga andra som är lika bra. Konkurrenter som har lågt slitage har inte lika bra grepp som Michelin. Konkurrenter som har lika bra eller bättre grepp, har mycket högre slitage än Michelin.

#11a • Uppdaterat: 2018-04-30 18:23
Raphael

Volvo, tack för din vänlighet och trevliga respons. Jag ser inget fel med att i en diskussion som handlar om Michelin och slitna däck visa på oberoende testresultat som visar att Michelin har lägre slitage än andra samtidigt som de också har bra grepp. Det är uppenbart från testerna att Michelin förenar dessa i grunden motstridiga egenskaper bättre än andra.

#11b • Uppdaterat: 2018-04-30 19:42
Raphael

Rallykally, det som vore bra var om EU införde en däckmärkning och krav även på slitna däck. Dvs att tillverkarna bryr sig om hela livslängden på ett däck och därmed ser till så att däck har acceptabla prestanda ända ner till 1.6 mm. Nu är det många som byter vid 3 mm. Om det fanns lagkrav och märkning t ex på bromsprestanda i vått även slitet skulle det underlätta för konsumenter att se vilka däck som har acceptabla prestanda under hela däckets livslängd. Självfallet marknadsför Michelin den idén eftersom de skulle tjäna på det om det infördes.

#11c • Uppdaterat: 2018-05-01 09:26
erikivan72

Jag är lite skeptisk till att köra till sista millimetern på däcken. Å andra sidan finns det en klar miljöfördel att göra det. Enligt www.sciencedirect.com finns det mer än 3 miljarder ton däck som ligger på deponi bara i EU. Globalt påstås runt 1 miljard ton däck nå slutet på sin livslängd globalt.
I Sverige lär siffran för antal kasserade däck ligga på runt 87 000 ton. I vårt land får man visserligen inte lägga däck på deponi, och åtminstone i EU görs stora ansträngningar för att återvinna däck.
En annan aspekt är att det går åt energi att tillverka, och återvinna däck.
Men kan bilister - bara i vårt land - använda däcken några hundra mil extra innan de byts ut - kan det göra skillnad på miljön i ett längre perspektiv.
Samtidigt måste man erkänna att det är en balansgång mellan säkerhet och miljö och ekonomi.

#11d • Uppdaterat: 2018-05-02 07:22
Rallykalle73

erikivan72, vad åtgår i energi att reparera en bil efter en krock, eller tillverka en ny bil som blivit för smälld ? Håller med om att miljön är viktig, men den får ju inte göra våra bilar farliga (slitna däck). Är det farligt att köra med slitna däck så är det farligt, inte ens miljön kan rubba på det. Punkt slut..

#11e • Uppdaterat: 2018-05-02 17:09
danne1981

Har 3-3,5 mm. kvar på mina framdäck nu.. Bridgestone 215/55/17. Originaldäcken till bilen. Vet inte exakt hur långt de gått, men bilen har inte nått 5000 mil ännu och då är ju ett antal mil med vinterdäck. Hade tänkt byta inom kort, men väntar nog till nästa sommar när jag läser och väger in detta med miljöaspekten.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.