Nästa artikel
Sebastien Ogier en blivande mästare
Reportage

Sebastien Ogier en blivande mästare

Publicerad 10 februari 2012 (uppdaterad 13 februari 2012)
Kolla in bil nummer 60 i årets Svenska Rally, en Skoda Fabia Super 2000, om ni vill se vem som kommer att ta över som världsmästare när Sebastien Loeb går i pension. Det mesta talar för att det blir franskt i topp även i fortsättningen, men nu i Volkswagens färger.

Sebastien Ogier kommer inte att vinna några VM-rallyn i år, men 28-åringen från de franska alperna vet att hans tid kommer, förmodligen redan nästa säsong. Då är Volkswagens vapen, en VW Polo R WRC stridsfärdig för att utmana Citroën och Ford om herraväldet i rallyvärlden.

– Jag valde för framtiden, säger Sebastien Ogier i en intervju med Vi Bilägare. Jag har ett treårskontrakt, men jag hoppas att jag kan stanna ännu längre.

När Volkswagen går in i ett projekt handlar det aldrig om halvhjärtade satsningar. Se på Dakar-rallyt där VW sakta men säkert byggde upp ett vinnande koncept, med segrar 2009-2011. Dakar är ett avslutat kapitel, nu gäller det rally-VM. I Sverige är Dakar-mekarna med för att lära sig hur förutsättningarna är i ett vinterrally.

Ogier var hur het som helst förra säsongen och utmanade till och med självaste Sebastien Loeb, vilket inte föll i god jord. De båda fransmännen kom inte riktigt överens om hur diverse stallorder skulle tolkas, och Ogiers tid i Citroën var över.

Bygger från grunden
Ogier tvekade inte när anbudet från Volkswagen kom, trots att han fick gå ned en klass, från WRC och Citroën till Super 2000 bara för att från grunden vara med och bygga upp Volkswagens rallyverksamhet. I år tävlar, eller ska vi säga testar, Ogier med VW:s systermärke Skoda.

– Det är klart att det känns lite frustrerande att inte ha samma kraft i motorn som förra året, men det gäller för mig att vara tålmodig och inse att det här är viktigt för testverksamheten.

Ogier försökte att komma upp i samma hastigheter som WRC-bilarna under Monte Carlo-rallyt nyligen, men tog i lite för mycket och kraschade våldsamt i 160 km/tim.

– Den värsta kraschen i min karriär, medger han. Vi hade tur att vi klarade oss något så när helskinnade.

Vis av den erfarenheten har Ogier bestämt sig för att ta det något lugnare i Svenska Rallyt.

– Jag kommer inte att riskera lika mycket som jag gjorde i Monte Carlo, säger han. Nu vill jag komma i mål.

Diskutera: Hur ser du på Sebastien Ogiers framtidsutsikter?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.