Nästa artikel
Riskfyllt för Sebastien Loeb
Nyheter

Riskfyllt för Sebastien Loeb

Publicerad 9 februari 2012 (uppdaterad 13 februari 2012)
Sebastien Loeb, rallyhistoriens främsta genom tiderna, är inte nöjd med sitt facit i Svenska Rallyt. Endast en seger så här långt (2004) är tillräckligt för att motivationen ska vara på topp när VM-rallyt drar igång idag.

Vi Bilägare fick en pratstund med Sebastien Loeb inför det rally som han allra helst vill vinna i årets VM-serie.

– Faktum är att jag genom åren tagit alldeles för mycket risker här i Sverige, säger den snart 38-årige fransmannen som i stort sett slagit alla rekord som går att slå. Åtta raka VM-guld är närmast oslagbart.

– Okay, jag kan skylla på att det har varit för mycket snö på vägen och att jag har hamnat i diket lite för många gånger, säger han självkritiskt. Men det är också en omställning, alla övriga VM-rallyn går på grus eller asfalt och då blir det lite besvärligare att för en enda tävling tänka i lite annorlunda banor. Det är därför finländarna är så bra här. Å andra sidan har de liknande omställningsproblem när de ska köra asfalt.

En ny regel, som de aktiva har slagits för i fyra-fem års tid, gläder Sebastien Loeb alldeles speciellt. I dag körs som vanligt ”Shake Down” där förarna får testa att allt står rätt till med sina bilar. Men utöver det ska förarna också köra en kvalificeringssträcka på tid för att få möjlighet att bestämma var i startfältet de vill starta när rallyt drar igång på allvar i morgon.

– Bra och rättvist, anser fransmannen som i princip förlorade Svenska Rallyt ifjol just på grund av att han fick starta först av alla, när snön fortfarande låg kvar på vägen.

Bästa kvaltid får välja först, ungefär på samma sätt som när kuskarna väljer spår i Elitloppets final på Solvalla. Startpositionerna är 1-19 och redan nu tror det flesta att startposition nummer ett kommer att bli kvar till sist – och att den är vikt för brasilianaren Paulo Nobre i en Mini.

– Väderleksförhållandena får avgöra var jag väljer att starta, säger Sebastien Loeb.

Fransmannen har nu sin tidigare rival Mikko Hirvonen i samma stall, men fortfarande finns en finländare att slå hos huvudkonkurrenten Ford – Jari-Matti Latvala.

– Latvala är ruskigt snabb, han blir mycket farlig här.

Sebastien Loeb befarar att isen på vägarna snabbt försvinner och det i slutändan blir ett grusrally, och att det blir ett taktikerspel med däcken för att behålla dubben så länge som möjligt. Räkna med spåriga vägar, åtminstone när sträckorna ska köras en andra gång.

– Det är synd att det finns så lite snövallar. Det blir inget utrymme över för misstag.

Diskutera: Vad tror du om Svenska Rallyt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-02-09 17:00
MichaelTow

Det är klart att de oerhört duktiga Finska förrare har en viss fördel då de har en stor vana att köra på snö och isiga underlag, så riktig kul lär det vara.
Men de är jätte skönt att man har insett behovet av att ändra på reglerna, det är helt rätt och mer rättviss att bästa tiden / förare ska kunna välja när han vill starta, eller åtminstone skall inte bli tvungen att öppna väggen och städa för alla som kommer efter. Det innebär att Loeb har bättre förutsättningar i år. Jag längtar !!!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.