Nästa artikel
Allvarliga motorfel på Toyota
Konsumenträtt

Allvarliga motorfel på Toyota

Publicerad 27 december 2011 (uppdaterad 28 december 2011)
Toyotas tvålitersmotorer i Avensis kan ha allvarliga fel. Det menar flera bilägare som drabbats av motorhaverier efter att topplocksbultarna har släppt. Ett konstruktionsfel, menar ägarna, men Toyota har än så länge nobbat goodwillreparationer. – Jag är mycket besviken, säger Toyotaägaren Birkan Atilmis.

Toyota har länge haft ett gott kvalitetsrykte. Men flera återkallelser de senaste åren har fått ryktet i gungning. Nu kommer också flera rapporter från bilägare som drabbats av motorproblem på Toyota Avensis.

En av dem är Birkan Atilmis vars Toyota Avensis 2,0 från 2003 fick motorhaveri i somras.

– Min fru var på väg mot Skara sommarland med våra två barn. Det började ryka ur motorn mitt på motorvägen mellan Uppsala och Stockholm. Hon svängde av vägen och fick ringa efter bärgare som tog bilen till Toyotaverkstaden i Uppsala, berättar Birkan Atilmis.

Toyotaverkstaden Bil 3:an i Uppsala konstaterade att det fanns både vatten och olja kvar i motorn. Exakt vad som hänt med Birkan Atilmis Toyota är inte fastställt. Det kan vara så att topplocksbultarna varit felmonterade vid produktionen. Det har då skadat motorblocket, med resultat att motorn blivit överhettad. Enligt Bil 3:an var det nödvändigt med ett motorbyte, något som skulle kosta omkring 35 000 kr.

– Tidigare var jag imponerad av Toyotas kvalitetssatsning med ständiga förbättringar. Men det kan jag inte säga nu. Toyotas kvalitet är inte vad den har varit eller vad den ger sken av. Toyota är skräp. Jag är mycket besviken. Efter det här kan jag inte rekommendera någon att köpa Toyota , säger Birkan Atilmis.

Han är inte den enda Toyota-ägaren som har drabbats av de här felet. Vi Bilägare har kontaktat flera verkstäder som känner igen problemet, även om det inte ska ha varit särskilt frekvent.

Enligt uppgifter till Vi Bilägare ska problemen finnas på Avensis med tvålitersmotor av årsmodellerna 2003–2005. Omkring 6 000 bilar av dessa har sålts i Sverige och kan därmed vara i riskzonen för motorhaverier.

Nekad goodwill
Birkan Atilmis fick höra att bilen inte var servad under de första 5 500 milen och att det var orsaken till att han blev nekad goodwill. Det tyckte han lät märkligt med tanke på att han köpt bilen begagnad av en auktoriserad Toyotahandlare, nämligen Bil 3:an. Han hade hela tiden servat bilen hos dem.

– Jag frågade om de bytt datasystem, vilket de nekade till först. Det kan väl inte vara så att en Toyotahandlare säljer begagnade Toyota som inte är servade. Jag
hade ju servicestämplar i serviceboken. När jag visade upp serviceboken på verkstaden blev de paffa, säger Birkan Atilmis.

Då kom nya uppgifter. Goodwill från Toyota sträcker sig upp till max 15 000 mil.

Peter Löberg är verkstadsansvarig för Bil3:an i Uppsala:

– Vi har bara haft nåt annat fall av det här slaget, på en taxibil tror jag det var. Vi har sökt goodwill hos generalagenten under förutsättning att det handlar om välskötta bilar med servicehistorik. Det måste ju finnas en anledning för oss att hjälpa en viss kund, till exempel om det är en trogen Toyotakund som servat hos oss. Den här bilen hamnar utanför vårt regelverk för goodwill, som sträcker sig upp till fem år eller 15 000 mil. Sedan är det stopp.

Går det att undvika de här problemen på något sätt?
– Det har jag svårt att tänka mig. Vi vet inte exakt vad som har hänt med bilen i det här fallet. Då måste man göra en felsökning och det måste någon betala för. Det verkar inte som kunden vill stå för det. Om det handlar om fabrikationsfel eller inte blir då bara gissningar, säger Peter Löberg.

Generalagenten Toyota medger att de har fått in rapporter om fall av det här slaget i Sverige – men inga från resten av Europa.

– Det är alltid beklagligt när ett fel inträffar oavsett bilens ålder och körsträcka, säger Bengt Dalström, pr-talesman för Toyota i Sverige. En Toyotaägare ska alltid kontakta sina auktoriserade återförsäljare och rådfråga personalen vid ett eventuellt problem. Goodwillfrågor hanteras av våra återförsäljare.

Inte ensam
Birkan Atilmis är inte ensam om att ha drabbats av motorhaveri på sin Toyota Avensis. Vi har också pratat med två andra, numera före detta Toyotaägare som också råkat ut för liknande problem.

– Jag körde på motorvägen och plötsligt sa det poff från motorn och tempmätaren drog iväg i höjden, berättar Robin Norlander, tidigare Toyota-ägare i Bålsta. Jag öppnar motorhuven och ser att det är tomt i expansionskärlet. Eftersom jag hade Toyotas assistansservice ringde jag dem och fick tag på en bärgare som tog bilen till närmaste verkstad, som var i Enköping.

Enligt verkstaden hade topplocksbultarna släppt mellan topplocket och motorblocket. Kylar-vätskan rann bara rakt ut. Vid tillfället hade bilen gått cirka 15 500 mil. Det var 500 mil över gränsen för att Toyotas maskinskadeförsäkring, via Folksam, skulle gälla. Ett motorbyte skulle kosta uppåt 40 000 kr.

– Bilen var fullservad på auktoriserad Toyotaverkstad och då tror man ju inte att något sånt här ska hända, fortsätter Robin Norlander. Jag var i kontakt med Toyota Swedens vd och frågade om Toyotas motorer inte ska hålla längre än så här. Till mig sa han att vi måste kunna lösa det här och lovade höra med Folksam om de kunde göra en generös bedömning så att det skulle gå på försäkringen.

Men så blev det inte. När Folksams skadereglerare undersökt bilen fanns det ingen chans att försäkringsbolaget skulle stå för skadan.

– Jag pratade med Toyotas vd igen och då verkade han ha ändrat sig. Då gav jag upp. Fram till dess hade jag bara gott att säga om Toyota. Men när det verkligen gäller kan de inte leva upp till sitt kvalitetsrykte. Det känns som ett svekfullt bemötande. Varför ska man serva bilen på auktoriserad verkstad om Toyota inte kan ta ansvar för sina produkter, undrar Robin Norlander.

Han sålde Toyotan med trasig motor till en hobbymekaniker som reparationsobjekt. Den nya bilen fick bli en Kia Cee´d kombi.

– Toyota försöker mörka att de har kvalitetsproblem. Jag är inte ensam om det här, det har hänt fler än mig. Det är ett konstruktionsfel, det ska inte ägarna behöva ta ansvar för. Det finns inget man kan göra för att undvika det här. Aldrig mer en Toyota för min del, säger Robin Norlander.

”Förtroendet är borta”
En annan besviken, numera före detta Toyotaägare är Tommy Pettersson i Österbymo. På hans Avensis från 2003 havererade motorn vid 14 759 mil.

– Jag fick ingen värme i motorn och vattnet försvann. Jag lät en lokal bilmekaniker titta på bilen först och han upptäckte att bultarna till topplocket inte var fastsatta, gängorna var helt lösa, berättar han.

Toyotahandlaren i Vetlanda där han hade köpt sin Avensis gick med på att köpa tillbaka bilen till ett kraftigt reducerat pris. Någon goodwill från Toyota gick inte att få.

– Förtroendet för Toyota är helt borta numera, säger Tommy Pettersson. Innan var jag lite fantast på märket, har haft fler Toyota tidigare och rekommenderat Toyota till folk jag känner. Det är det slut med nu, istället kör jag Volvo.

– Jag tycker Toyota är skräp rent ut sagt. Det är väldigt dålig stil att inte stå för en sådan här sak som vad jag förstår är ett konstruktionsfel. Jag är mycket besviken.

Diskutera: Vad tycker du om Toyotas kvalitet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-12-27 09:46
FLAC

Väntar med spänning på kreativa bortförklaringar;-)

#2 • Uppdaterat: 2011-12-27 09:54
Rustan Werling

Oj, vad jag har längtat efter den här artikeln........

#3 • Uppdaterat: 2011-12-27 10:02
saabnisse

Vi kommer säkert att få läsa att det här inte hänt och enbart är förtal eller att det hänt så få gånger att det är försumbart eller att det händer många andra märken oftare.

Men antagligen kommer de rättstrogna missionärerna att blunda för den här artikeln.

#4 • Uppdaterat: 2011-12-27 10:05
Simon no1

Det behövs nog inga bortförklaringar, Toyota är som alla andra märken en bil, bilar krånglar, mer eller mindre.... Men det som förvånar mig är att det tar så stora proportioner så fort det är en Toyota......

De här kunderna är ju sura för att inte Toyota ger dom goodwill på bilar som är flera år gamla, jag tror inte något annat bilmärke hadde gjort det heller.....

Att man hittat 3 fall är ju inte så märkligt, det märkliga är nog istället att man inte hittat fler, kikar man i Länsförsäkringars maskinskaderapport så borde det finnas fler drabbade om man ser till antalet sålda Avensis, 39% av skadorna är motorskador och i snitt sker de vid 7 200 mil.....

I rapporten är Toyota ett av de minst drabbade märken ändå målas de ut i media som märket med stora kvalitetsproblem.... Det kan jag undra varför...?

Jag undrar hur många liknande fall man kan hitta av andra tillverkare och när vi får läsa om deras kvalitetsproblem.......?

Länk till kvalitetsundersökningen från Länsförsäkring:
http://www.lansforsakringar.se/privat/om_oss/press_och_media/fran_lf_gruppen/Documents/Maskinskaderapport.pdf

#5 • Uppdaterat: 2011-12-27 10:05
FLAC

Hade 3 exempel radats upp som här fast för en Citroen, hade det bara varit ett skolexempel på alla franska bilars "usla kvalitet"...

#6 • Uppdaterat: 2011-12-27 10:07
Thommys

Bubblan som sprack. Mina erfarenheter säger det samma. Det är inget nytt för mig. Det gäller inte bara Avensis. Det är synd om alla som gått på Toyotas "kvalité" och deras "goda" kundbemötande. Detta är den mörka verkligheten.

Se bara vad Swenssons kommenterade i artikeln "81 813 mil ger besked". Toyota duger inte som taxibil.

#7 • Uppdaterat: 2011-12-27 10:11
FLAC

Tror fan de är sura, ett typexempel på känt konstruktionsfel där man inte har en chans att själv undvika att det händer.

#8 • Uppdaterat: 2011-12-27 10:12
saabnisse

Simon, du har säkert rätt i det du skriver.
Toyota drabbas inte oftare av fel än något annat märke, men det egendomliga är att det finns flera som har märket som avgud och hyllar dess, enligt deras uppfattning, felfria existens.

En sådan här artikel kommer ofelbart att ge upphov till skadeglädje från de som tröttnat på hyllningskörens lovsånger.

#9 • Uppdaterat: 2011-12-27 10:15
Simon no1

@ FLAC du skriver känt konstruktionsfel, har du mer information än vad vi andra har...?

#a • Uppdaterat: 2011-12-27 10:21
Simon no1

@ saabnisse, det finns som du skriver två läger, hyllningar eller sågningar av märket, men det konstiga tycker jag är att media gottar sig så i problem som säkert är minst lika vanliga hos andra tillverkare, man behöver inte anstränga sig mycket för att hitta missnöjda kunder hos något bilmärke, nu vet jag att jag inte är opartisk, men det verkar pågå ett hetsdrev just mot Toyota från medias sida....

All statestik visar på att Toyota fortfarande är ett av de mest pålitliga märkerna trots deras kvalitetsproblem, men kvalitetsproblem har alla tillverkare, men det nämns inte lika ofta........ Hm... Jag tycker det är skumt...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.