Nästa artikel
"Förare med dubbdäck är kärringar"
Nyheter

"Förare med dubbdäck är kärringar"

Publicerad 21 oktober 2011 (uppdaterad 24 oktober 2011)
En skattefinansierad affischkampanj i Jönköping pekar ut unga män som ”kärringar” om de väljer att köra med dubbdäck.

Jönköping har problem med höga halter av ohälsosamma partiklar på flera av stadens gator. Därför rekommenderar miljökontoret i kommunen att invånarna ska välja odubbade vinterdäck i stället för dubbade, som river upp partiklar från vägen.

Som en del i det arbetet har miljökontoret tagit fram fyra affischer som nu syns runt om i staden. På ett av plakaten ser vi en ung man och ordet ”kärring”.

Enligt en undersökning som Jönköpings kommun genomfört är det just yngre män och äldre kvinnor som i störst utsträckning väljer att köra dubbat. Eva Göransson på miljökontoret:
 
– Vårt syfte har ju varit att nå ut med ett ämne för att väcka debatt och för att man ska göra ett aktivt val med sina vinterdäck. Debatt har vi ju fått, vi har synts på många ställen och vi ville inte göra någon slätstruken kampanj från början, säger hon till Jönköpingsnytt.

”Kränkande”
Kampanjen har resulterat i flera artiklar och tv-inslag i både lokala och rikstäckande medier. Anna Mårtensson (FP), kommunalråd i Jönköping med ansvar för jämställdhetsfrågor, är däremot kritisk till affischen med ordet ”kärring”.

– Jag tycker att den affischen är kränkande och att den skuldbelägger kvinnor, säger hon till Vi Bilägare.

Anna Mårtensson menar att kommunen inte ska använda språkbruk som man samtidigt arbetar emot i skolan och att de tre övriga affischerna inte refererar till kön.

– Det är ju egentligen unga killar som ska lyftas fram. För att få balans skulle man ha skrivit ”gubbjävel” på affischen med den unga kvinnan, säger Anna Mårtensson.

Affischerna kommer att synas längs Jönköpings gator fram till den 30 oktober.

Diskutera: Vad tycker du om kampanjen?

Relaterade dokument

Fakta fyrhjulsdrift fördyrar

En bil med fyrhjulsdrift kan kosta betydligt mer än en bil utan. Mellan bilarna Volvo XC60 D4 och Volvo XC60 D4 AWD skiljer sig WLTP-värdena med cirka 12 g/km. Det blir en skatteskillnad på 1482 kronor per år.

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-10-21 11:46
Raymond K (ej verifierad)

Då är det konstaterat, "kärringar" är smartare än de flesta.

#2 • Uppdaterat: 2011-10-21 12:05
Pender

Gubbdjävul är verkligen ingen maskulin motsvarighet till kärring. Eftersom kärring kommer från käresta, så skulle epitetet "kära äldre man" passa bättre på oss äldre män. Eller i värsta fall gubbe. Djävul var sällsynt illa funnet. Men FP-kärringar förnekar sej inte. Var det inte dom som gav HM en massa gratisreklam, när dom gnällde om snyggingarna på underklädesaffischerna?

#3 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Hehe, ja vad säger man. En skattefinansierad kampanj för att få bilister att välja mindre säkra däck!

Jerusalems, förlåt Jönköpings ansvariga politiker, slår nya rekord i dumhet. Att de dessutom använder ett så nedlåtande ord som kärring är ännu mer anmärkningsvärt. Tur att man bor långt därifrån... Vilka stolpskott.

#4 • Uppdaterat: 2011-10-21 12:20
1 Tysken (ej verifierad)

Att äldre "kärringar" kör på dubbdäck är väl inget konstigt , kvinnorna i fråga köpte bilen för ca 15 år sedan och vinterdäcken har hängt med sedan dess.
De tror att det är ett säkert vinterval även om däcket är hårt som en hockeypuck. för det är dubbat.
Att välja däck efter de vinterförutsättningar man har och kör mest förstår de som är smarta och som samtidigt anpassar sig efter väglaget.
Med som sagt, att att säga att dubb eller odubbat är bäst är lika dumt som kampanjen i Jönköping

#5 • Uppdaterat: 2011-10-21 12:31
KaptenOberkommando

Eva Göransson på miljökontoret säger alltså att syftet har varit att nå ut med ett ämne för att väcka debatt och för att man ska göra ett aktivt val med sina vinterdäck, och för att man inte ville göra någon slätstruken kampanj från början. Ja, all heder åt Eva som vågade göra något annorlunda och som dessutom vågar stå på sig.

MEN:

För h-lvete, dels är affischen kränkande och skuldbelägger kvinnor SAMTIDIGT som den signalerar psykiska trakasserier mot män (eller läs mobbning, om ni vill). Anna Mårtensson menar att kommunen inte ska använda språkbruk som man samtidigt arbetar emot i skolan. Precis så!

Så vad säger man? Jo, Eva Göransson på miljökontoret ska omgående antingen göra en pudel eller be om ursäkt - eller så ska hon omgående avgå. En annan variant är att någon helt enkelt anmäler henne för kränkande behandling eller kollektiv mobbning.

Tillägg: Oj, det fanns fler bilder, ser jag nu =) Inte heller de var särskilt lämpligt utformade. Inte nog med att ordet kärring används utan man får det att låta som att kvinnor är livsfarliga i trafiken i största allmänhet (fastän man egentligen vill förmedla budskapet om vår inandningsluft). *Suck* Gör om, gör rätt!

#6 • Uppdaterat: 2011-10-21 12:38
Oomkullrunkelig

Kärringar kör helt enkelt bättre än de flesta män.

#7 • Uppdaterat: 2011-10-21 12:40
Hundter

Raymond K. "Då är det konstaterat, "kärringar" är smartare än de flesta."
Om detta stämmer, så är Eva Göransson ingen kärring!!

#8 • Uppdaterat: 2011-10-21 12:50
Raymond K (ej verifierad)

Hundter!
Nej Eva Göransson är en gubbdj...l

#9 • Uppdaterat: 2011-10-21 13:27
1storstark

Suck, ytterligare en trafikexpert, som sitter i kommunhuset, cyklar till jobbet och vet allt om biltrafik. Vi har minst en sådan i varje kommunhus i Sverige.

#a • Uppdaterat: 2011-10-21 13:36
Raymond K (ej verifierad)

leifer det är en väldigt tunn gräns mellan att ta risker eller helt enkelt vara dum :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.