Nästa artikel
Bilens inbyggda navigator frustrerar
Nyheter

Bilens inbyggda navigator frustrerar

Publicerad 25 januari 2013 (uppdaterad 28 januari 2013)
Missnöjet med bilarnas GPS-navigatorer ökar, visar en amerikansk studie. Framförallt är systemen krångliga och svåra att använda.

Det amerikanska informations- och marknadsföringsföretaget J.D Power and Associates har gjort en undersökning bland drygt 20 000 bilägare i USA som köpte en ny bil med fabriksinstallerad navigationsutrustning under 2012.

2011 gjordes en liknande undersökning och då resultaten jämförts har man kommit fram till att fler är missnöjda med bilens inbyggda GPS-navigator. Framförallt tycker bilägarna att navigationssystemen har blivit invecklade och svårare att hantera. Irritationsmoment som små och svårlästa bokstäver på skärmarna klagar många också på.

På en 1000-gradig poängsskala sjönk nöjdhetsgraden med 13 poäng till 681 mellan 2011 och 2012. Just lättanvändbarheten tappade 25 poäng.

Undersökningarna visar även att allt fler i stället har börjat använda sina mobiltelefoner som GPS, trots bilens utrustning. 47 procent av de tillfrågade i undersökningen laddade ner en navigationsapp till sin smartphone under 2012, en ökning med 10 procent jämfört med 2011.

Diskutera: Vad tycker du om de inbyggda GPS-navigatorer som vissa bilar har?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-01-25 20:08
Gunnar Lindberg

Ja, det är verkligen frustrerande. Det är sällan som damen i GPS:en är överens med min hustru. Hur jag än kör så blir det omvägar.

#2 • Uppdaterat: 2013-01-25 20:17
Rustan Werling

Navigationsapp till iPad eller annan surfplatta rekommenderas varmt. Kör själv med Navigonappen på en iPad mini och det är den bästa lösningen jag haft.

#3 • Uppdaterat: 2013-01-25 20:41
Mythbuster

Rustan, funkar säkert bra så länge du inte använer IOS egen app. Stockholm ligger i Solna och Berlin nån km från sydpolen. Myndigheterna i Australien varnar för att använda denna app då den visar för mycket fel.

#4 • Uppdaterat: 2013-01-25 20:48
Ontrack

Inbyggd navigator är 1. Dyr, 2.. Fel placerad 3. Svår att manövrera och läsa 4. Svindyr att uppdatera. Bätre att ha en separat Gps eller mobil. Denna kan dessutom enkelt flyttas mellan egna bilar, eller hyrbil.

#5 • Uppdaterat: 2013-01-25 21:28
Peugo

Mythbuster, Nokia eller Googles är inte heller så felfri som man önskade sej (i iOS), kör själv med Navigon som är toppen men såklart är ingen karta fullständig. Det vad jag testat med iOS egen karta som fungerar den mycket bättre, och är med nyare information, än en billig TomTom.

#6 • Uppdaterat: 2013-01-25 22:52
Peter i Sydney

Jag fann den inbyggda GPSen i Hyundai i40 som jag hade som lånebil en dag var ganska irriterande. Den var inte svår att använda men jag föredrar ändå min Tomtom. Dottern som har en ny i30 med samma GPS (Navman) kunde konstatera att ¨places of interest¨ typ hotell och vingårdar som fanns i min Tomtom helt saknades i hennes GPS på vår resa mellan Sydney och Brisbane. Dessutom fanns hennes gata i Springfield Lakes (helt nybybyggd förort) redan i min Tomtom men saknades i hennes GPS. Turligt nog hittar hon hem utan navigator.

#7 • Uppdaterat: 2013-01-26 08:54
Thommys

De är mycket dyra med tanke på hur sällan de används hos en privatbilist. När man sedan ser till hur utvecklingen gått inom smartphones blir de ännu mer en lyxpryl. Visst är de bekväma på t ex en semester men knappast värda sitt pris. Dålig andrahandsvärde har de också.

Jämför man pris och användande med annan utrustning så ger de ännu sämre valuta för pengarna. Ofta kostar de som en automatlåda. En automatlåda används varje gång du kör och betingar också ett bra andrahandsvärde. Sett också till hur avsevärt dyr och komplicerad konstruktion en automatlåda är, så är en inbyggd navigator kriminellt dyr.

Nä, den inbyggda dyra navigatorn är bara ett enkelt sätt för bilföretagen att tjäna en extra hacka. Tyvärr lägger de ofta upp det så att navigator med dess skärm krävs för att kunna köpa till annan utrustning i bilen, som t ex backkamera som man har avsevärt mycket mer nytta av än en svindyr navigator. Ungefär som vissa biltillverkare gör med fyrhjulsdrift där det även krävs en dyrare motor för att kunna få fyrhjulsdrift som tillval.

När en inbyggd navigator blir lika standard som en radio i bilen och uppdateras med bilens eget internet och dessutom blir användarvänlig blir den värd sitt pris.

#8 • Uppdaterat: 2013-01-26 11:23
Audi A5 SB

Mycket bra summering, Tommys! Håller med till 100%.

#9 • Uppdaterat: 2013-01-26 15:48
Gunnar 44

I vissa fall kan de GPS som finns fabriksmonterade skapa irritation. En Personlig GPS kan man ta med sig hem och studera i lugn o ro. Den fabriksmonterade måste man sitta i bilen med tändningen påslagen och verkar vara krångligare att manövrera än navigator eller Tom tom.
Sedan är det viktigt att bilen står still under programering, dels för att GPS en vill ha tid på sig för säker positionering och säkra vägval, och inte minst trafiksäkerhetsmässigt. Det är inte ens lämpligt att passageraren sköter GPS en under färd av samma anledningar som ovan.
Följer man dessa råd, behöver man inte bli irriterad på GPS , men se till att ha den uppdaterad. Kart/och programuppdateringar ingår eller kan köpas till för en billlig penning när det gäller Garmin och Tomtom och det på livstid!. Men till fabriksmoterade kostar uppdateringar oftast 1000 tals kronor.

#a • Uppdaterat: 2013-01-26 20:38
FZR600R

GPS är väl bara för folk som glömt tanka fullt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.