Nästa artikel
Volkswagen ID 3 långt ifrån klar: ”Det är katastrof”
Nyheter

Volkswagen ID 3 långt ifrån klar: ”Det är katastrof”

Publicerad 26 mars 2020 (uppdaterad 27 mars 2020)
Nya uppgifter avslöjar ett hemligt möte mellan Volkswagen och Mercedes om att utveckla ett nytt operativsystem för bilar.

Volkswagen har stött på allvarliga problem med lanseringen av elbilen ID 3. Tidigare i år kom uppgifter om att ingenjörerna och testförarna rapporterar 300 nya buggar i bilens mjukvara om dagen, och att de bilar som byggs ställs på en gigantisk parkeringsplats i väntan på ny mjukvara som ska lösa problemen.

Men Volkswagen har hela tiden hävdat att lanseringsplanen inte är hotad – den nya elbilen ska nå de första köparna sent i sommar, något koncernchefen Herbert Diess också upprepat så sent som i förra veckan.

Nu kommer nya uppgifter om hur allvarliga problemen är. Flera planerade funktioner kommer tas bort och levereras först senare med en mjukvaruuppdatering, säger en talesperson på Volkswagen till tidningen.

Süddeutsche Zeitung har pratat med anonyma källor inifrån Volkswagen som hävdar att problemen är mycket mer allvarliga än man kan tro.

– Bilen är långt ifrån redo att börja säljas, hävdar en källa.

Prestigeprojekt för koncernchefen

Volkswagen ID 3 är en massiv satsning från koncernens sida, av flera anledningar. Den har blivit ett prestigeprojekt för koncernchefen vars jobb eventuellt kan vara hotat om projektet inte blir verklighet i tid. Volkswagen är också i stort behov av fler elbilar för att undvika utsläppsböter med EU:s nya regler.

Elbilen bygger på en ny plattform, MEB, som enbart ska användas för elbilar, och till den hör också en ny mjukvaruplattform med ett eget operativsystem för elbilarna. Målet har varit att minska komplexiteten i systemen och förenkla för att göra tillverkningen enklare och billigare.

Att bygga bilar är en sak, men att utveckla mjukvara är en helt annan, hävdar en anonym källa för Süddeutsche Zeitung. Volkswagen har problem att locka rätt utvecklare och IT-chefen kommer lämna sitt jobb i slutet av mars. Det är svårt att få fram utvecklare i alla branscher och många unga utvecklare verkar inte vilja jobba på företaget som blivit symbolen för dieselskandalen.

– Det är katastrof. Vi får helt enkelt inte in rätt folk, säger en källa till tidningen.

Hemligt möte med Daimler

För att lösa den här typen av problem på längre sikt finns obekräftade uppgifter om att Volkswagen eventuellt kan börja utveckla ett operativsystem för bilar tillsammans med konkurrenten Daimler. Planen är att spara pengar och snabba upp utvecklingstakten. 

Ett möte på styrelsenivå ska enligt uppgifterna redan ha ägt rum, men Damler för redan samtal med BMW om en liknande affär och det är inte troligt att alla tre biltillverkarna tillsammans ska få utveckla ett eget operativsystem av konkurrensskäl.


Uppdatering 27/3: Volkswagens svenska informationschef Marcus Thomasfolk har ingen annan information kring lanseringen av ID 3 än att modellen ska tillverkas och levereras enligt plan. "Mjukvaruuppdateringar sker kontinuerligt på de bilar som redan är producerade", skriver han i ett mejlsvar till Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2020-03-26 12:20
milkylainen

pinjong: Om man ska göra en "Tesla" så måste man i praktiken äga alla subsystem själv. Det är det enda sättet att göra en homogen upplevelse med allt vad det innebär. Så det är nog ingen enskild del som krånglar. Det är nog "överallt".

#w • Uppdaterat: 2020-03-26 15:25
milkylainen

pinjong: Det finns någon korkad idé någonstans om att det är dyrare att göra det själv. Det är det inte, förutsatt att man vet vad man gör (Man ska givetvis inte göra om _allt_). Tesla och Space X är ypperliga exempel på företag som i princip krossat sin motsvarande marknad, framför allt på mjukvarusidan. Det är för att NASA och VW bygger burkar.

#x • Uppdaterat: 2020-03-26 17:52
milkylainen

pinjong: Jag tror du blandar ihop saker i vår diskussion. Jag pratar inte om hårdvara främst (men även det, i klart mindre utsträckning) utan om mjukvara. Mjukvara har helt andra premisser än burkar och mekanik.

#y • Uppdaterat: 2020-03-27 07:29
milkylainen

pinjong: Jag skiljer dem åt. Mekanik är och elektronik är oerhört mycket lättare att integrera från olika tillverkare. Beteendet är väldefinerat och interfacet är litet. Mjukvara är lixom oerhört mycket större. Det är väldigt, väldigt mycket svårare att integrera mjukvara från olika leverantörer. Plockepinn funkar dåligt när det kommer till mjukvara, speciellt såna som hela tiden ska prata med varandra. Tyvärr är det i viss mån oundvikligt då man inte kan skriva om allt. Men de funktionella delarna är bättre om man utvecklar dem "in-house".

#z • Uppdaterat: 2020-03-29 13:06
milkylainen

Skodaägare: så är det. Koda är ett hantverk. Har väldigt lite med utbildning att göra.

#110 • Uppdaterat: 2020-03-29 13:07
milkylainen

pinjong: Fortfarande inte övertygad. Hur förklarar du att Koenigsegg går runt då? De gör ju superdeluxe av allt, dessutom inhouse, inklusive kort och kod. Plus allt annat. De är ju bara ett par hundra man. Klart att saker köps in. Men Koenigsegg är ju mindre än VWs kaffemaskinsservicesstyrka i Wolfsburg typ...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.