Nästa artikel
Klart: Nu kan utsläppsfusk leda till böter och återkallelse
Nyheter

Klart: Nu kan utsläppsfusk leda till böter och återkallelse

Publicerad 2 september 2020 (uppdaterad 2 september 2020)
Nya EU-regler gör det svårare för biltillverkare att komma undan med att utsläppsfuska.

Biltillverkare som fuskat med utsläppen ska nu kunna bötfällas, enligt nya EU-regler som Sveriges Radio skriver om. De nya reglerna innebär också att bilar som inte uppfyller lagkraven kan återkallas.

Beslutet om de nya reglerna togs redan för två år sedan men börjar gälla först nu, fem år efter att Volkswagens dieselskandal avslöjats.

– Vi ser det naturligtvis som någonting positivt. Framför allt att man sätter press på biltillverkare. Konsumenter har under många år tvingats vänja sig vid att uppgifter om utsläpp och bränsleförbrukning inte alltid stämt med de man själv upplever i verkligheten. Att tvinga biltillverkarna att hålla sig till vad de anger är naturligtvis väldigt välkommet, säger Carl-Erik Stjernvall på organisationen M Sverige (tidigare Motormännen) till Ekot.

Bötesbeloppet för biltillverkare som fuskar med utsläppen eller för bilar som inte uppfyller typgodkännandet är upp till 300 000 kronor per bil. Reglerna ger även EU-länderna rätt att själva kontrollera de bilar som redan sålts.

Läs också: Dieselgate: Nu ska svenska bilägare kunna stämma Volkswagen

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-09-02 15:25
fjodor

Har det varit tillåtet att fuska fram till nu, helt otroligt. Säger en hel del om vilken makt biltillverkarna har över politikerna. Dom slänger nog in nån miljon här och där i knäna på ländernas politiker för att hålla dom på sin sida.

#2 • Uppdaterat: 2020-09-02 17:21
LeifV

#1 fjodor: politikerna sitter i knät på biltillverkarnas lobbyister. Syns väldigt tydligt här i Sverige där t ex Konsumentverket beter sig som de fått munkavle så fort bekymmer med bilar dyker upp.

#3 • Uppdaterat: 2020-09-02 18:07
Carl Trefalt

Nu blir det hårt för biltillverkare som säljer inom EU.

#4 • Uppdaterat: 2020-09-03 15:18
Dana

Beror på vilket land det är. I Sverige hände väl ingenting. I USA blev en VW chef gripen och slängd i fängelse när han kom till flygplatsen. Alla bilar USA samlades in för att skrotas och ställdes upp på övergivna fotbollsarenor.

#5 • Uppdaterat: 2020-09-03 21:34
milkylainen

marauder: Beror mest på att Sverige består av ryggradslösa amöbor som föredrar att bli trampade på.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.