Nästa artikel
Bilfrågan: Vågar jag köpa dieselbil?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vågar jag köpa dieselbil?

Publicerad 13 april 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren behöver råd om huruvida det är en god idé att köpa en dieseldriven Hyundai i30.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Funderar på att köpa en Hyundai i30 diesel. Men vågar man köpa en dieselbil med tanke på kommande restriktioner? Vi kommer inte att köra i innerstan och kör mest långa sträckor.
Ola

Svar:
Fossila drivmedel kommer att vara viktiga en lång tid framöver. Det återstår en hel del problem att lösa innan alla kan åka eldrivet. En snål diesel är ett alternativ. Försäkringsbolaget Folksam har listat bilar som de anser är bra val med fokus på säkerhet och just bränsleförbrukning och den bil du funderar på, Hyundai i30 1.6 Crdi 110 hk, är just en av de bilar som tas upp i ”Säkra och bränslesnåla nybilar 2018”. Särskilt Comfortmodellen kan vara ett smart alternativ eftersom CO2-utsläppet ligger på bara 95 g/km. Det kan också vara förnuftigt att köpa en lätt begagnad. Att välja ny innebär att den helst ska registreras före de nya skattereglerna 1 juli.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Håller du med om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11z • Uppdaterat: 2018-04-14 20:00
Axa

AL
Sluta nu.
Det du påstår är att hög förbrukning är samma sak som vårdslöshet i trafik. Du själv har sagt att har man hög förbrukning så bör man fråntas körkort (inlägg #64).
Hela resonemanget låter miljöfanatiskt.
Jag försöker peka på att andra faktorer kan påverka förbrukning. Däcktryck, årstid, extralast, fyrhjulsdrift, släpvagn, takbox, etc och naturligtvis körstil. Körstilen behöver inte vara aggresssiv för att få upp förbrukning. Att gasa på behöver inte handla om aggressivitet. Jag vet inte hur du gör när du ska på motorvägen men jag gasar på...

Apropå den studie du länkar till. Vad är syftet? Att olycksrisken ökar med farten? Inget nytt.
Men om du ska köra på 120-väg, färdas du då i 80 för att få ner förbrukningen? Antagligen inte...

#120 • Uppdaterat: 2018-04-14 22:20
mso 1000

Pinjong man skall läsa på riktigt innan man ger sig ut och tittar på bilar.
Och vidga vyerna.
Tror man att en D2 Volvo eller en vag1,6tdi eller nån annan lilldiesel som den i i30 är nåt att lägga 20-35 tusen extra på så då är man ute och cycklar i klaveret.
Inte ens en handelsresande köper en sådan längre.
Om man inte lägger 50 - 75 tusen extra på en hybrid/laddhybrid så tänk tanken och testa en prisvärd bensin trea om det är ekonomin som gäller och läs på vad som går billigt och bra.

När nån surrar om hanterbarhet så ut och testa och jämför innan man uttalar sig.

#121 • Uppdaterat: 2018-04-14 22:38
Krister_L

AL skrev: "Bland i stort sett samtliga olyckor ser man ett mycket tydligt mönster. Det är att män har en tydlig övervikt (och det är vägda värden) samt att omdömet hos dessa sviktar. Hade vi bara kunnat undvika dessa herrar - vars grandiosa självuppfattning är svår att nå på även med rationella argument - skulle i alla fall trafikdödligheten halveras."

Det är inte lätt att hålla sig smal när man är förmögen :-)

// Krister

#122 • Uppdaterat: 2018-04-14 22:42
mso 1000

Diesel i en tyngre bil är helt rätt men om 2år finns det ingen mellanklass bil att köpa med Lill diesel.
Tråkiga sega ljudliga dyra små diesel motorer som låter som en stenkross i kylan och i bästa fall är några cl snålare än snålaste bensin trean.
I bästa fall.
Mellanskillnaden är inte intjänad på 15000 mil
Och jämför jag min trea är dieseln seg och slö och inte alltid snålare.
Man måste testa

#123 • Uppdaterat: 2018-04-15 11:50
A.L

Axa. Ja ligger man och når en förbrukning om 0.7 l/milen med en diesel-V90 så kör man enligt en högre risk än snittet. Hur stor riskökningen blir går VTI igenom i sitt underlag, som i sin tur bygger på stora dataunderlag i både svensk som utländsk miljö. Via rörelsenergiförändringen kan man se att kurvan över antalet döda och skadade växer snabbare än rörelseenergin medan lindrigt skadade tycks följa samma potens som grundfunktionen. [Det finns en del tveksamheter i denna sannolikhetsmodell som nedanstående text inte tar hänsyn till]

Vad gäller utsläpp är det en annan fråga. Det jag diskuterar handlar om säkerheten. Högre energi ger då också en högre risk för skada (allt annat lika). Om man exempelvis väljer att öka sin hastighet så att man nästan dubblar sin förbrukning mot det certifierade värdet för V90 (i landsväg) så kan vi räkna om det till en hastighetförändring. Vi säger att den är 25 km/h (och inte ens i 100 km/h ligger en V90 på 0.7 l/mil så det finns god marginal för ditt släp, accelerationen, riskfyllda omkörningar osv). En sådan förändring betyder att rörelseenergin ökar med 84%, att sannolikheten för att bli inblandad i en dödsolycka med 239% och en allvarligare olycka med 146%. Nu brukar också dessa män påstå att deras (egenupplevda) ökade körförmågor, som ofta motiveras med förekomsten av primitiva sladdövningar ute i skogen med andra likasinnade, ger en högre rutin som kompenserar för riskökningen. Men som alla kan se är dessa självupplevda förmågor inte av sådan dignitet att de uppväger den högre risken. Fysikens lagar gäller!

MVH AL

#124 • Uppdaterat: 2018-04-15 13:02
Axa

AL
För att utge sig för attvara ”smart” och påläst så kan du börja med att läsa vad jag skriver.

Och du är där igen med sista inlägget, påtalar andras förbrukning och körstil utan att faktiskt veta. Det är bara massa antaganden som du försöker få förankrat vetenskapligt men egentligen är det massa tyckande från dig. Alltså subjektivt.

#125 • Uppdaterat: 2018-04-15 15:00
mso 1000

Men skall jag vara ärlig så vill nog handlaren sälja dyrare motorer med dyrare paket för högre vinst bonus. ;)

#126 • Uppdaterat: 2018-04-15 15:12
mso 1000

Jag blir ändå så konfunderad varför folk är så insnöade och dum och tror att man måste ha 160 -190 diesel hk för att kunna köra en bil på ett användbart sätt !!!!

Man måste skilja på bil och bil.
Ja köper man en tung suv eller en bil som ser ut som en ladugårdsvägg då får man väl skylla sig skälv och då är diesel bra och kanske ett krav.

I ts fall, en modern 1300kg kombi med nyutvecklade bensin motorer i alternativ kontra en äldre diesel konstruktion.

Jämförelsen är väl om man tar en suv eller tex en insignia mfl så skulle ts med i30 alltid köra sin bil med nio personer (9) i bilen i jämförelse med tunga suven med ladugårdsväggen.

Ja då inser man att en diesel är alternativet eller vissa i alla fall.

Men en modern lätt kombi måste man prova bensin trean innan man provar nåt annat annars är man riktigt dum.

Och nu pratar vi inga miljö aspekter utan bara den egna ekonomin.

#127 • Uppdaterat: 2018-04-15 15:29
GF

Kan vara jobbig när man kör för kort exempel hemmet och mataffär exempel 5 - 10 minuter, 1 - 5 km tur/retur att stänger av motor blir ännu mer problem för diesel ökar slitage och partiklar. Inga problem med bensin. Endast diesel se nedan...

För att rengöra filtret ska du om trafikförhållandena tillåter köra i minst
15 minuter eller tills kontrollampan slocknar med.
4:ans eller 5:ans växel ilagd (automatväxellåda: läge D/S).
Fordonshastighet minst 70 km/h.
Motorvarvtal 1 800–2 500/min.
Om filtret rengjorts tillfredsställande, släcks kontrollampan.
Om filtret inte har rengjorts tillfredsställande, släcks inte kontrollampan
och kontrollampan börjar blinka.
Du kan fortsätta köra, men var försiktig. Kontakta en fackverkstad omedelbart.
Kan ev byta DPF-filter kan vara dyrt cirka 20 000 - 30 000 kr.

#128 • Uppdaterat: 2018-04-15 18:01
ASK

notariuspublicus skriver: "Utsläppen av kväveoxider (NOx) sjunker ju i allt snabbare takt i och med att andelen biodiesel ökar. 50 procent inblandning av biodiesel är ju vardagsmat och många dieselmotorer kan köras på 100 procent biodiesel. Alltså går utsläppen av kväveoxider i snabb takt mot noll - och allt ackompanjerat av fördelar som låg bränsleförbrukning och hög verkningsgrad."
Det går inte reducera NOx till 0% med hjälp av enbart Biodiesel (HVO).
Inget av det som dieselmotorn spyr ut kan reduceras helt tack vara syntetisk diesel, det blir dock en reduktion av emissionerna jämfört med fossil diesel. För att minska ner utsläppen under gränsvärdet krävs det olika reningstekniker (som du redan är inne på). Det är tyvärr väldigt kostsamt att reducera dieselns utsläpp av NOx och partiklar. Det gäller både fossil och syntetisk diesel.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.