Nästa artikel
Nu ska det byggas fler vätgasmackar
Nyheter

Nu ska det byggas fler vätgasmackar

Publicerad 3 januari 2018 (uppdaterad 3 januari 2018)
På två år placeras åtta nya tankstationer för vätgas på olika orter i Sverige. Det betyder att det kommer att finnas 14 ställen att tanka på 2020.
Bygget av nya vätgasmackar finansieras av EU-projektet Nordic Hydrogen Corridor. Det är inte bestämt var de nya tankstationerna ska placeras, utan Sveriges kommuner kan ansöka om att få en station till sin ort. Hittills har 32 städer anmält sitt intresse, enligt intresseorganisationen Vätgas Sverige.

Till sommaren kommer urvalet att vara klart och etableringsorterna presenteras. Kriterierna är att det ska finnas lokalt engagemang i förnybar energi på orten, samt att stationerna ska placeras längs rutter som sammanbinder de nordiska huvudstäderna Köpenhamn, Oslo och Stockholm.

Idag finns fyra stationer där man kan tanka vätgas i Sverige: Arlanda, Göteborg, Mariestad och Sandviken. 2018 planeras ytterligare två stationer som ska ligga i Umeå och Stockholm. Med de åtta nya stationerna kommer Sverige ha minst 14 vätgastankstationer år 2020.

Diskutera: Tror du att intresset för vätgasdrivna bilar kommer att öka om antalet tankstationer blir fler?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2018-01-05 08:30
L. Mäkinen

Du behöver grundenergi för att börja producera vätgas. Den genereras nånstans också innan man börjar själva elektrolysen så förlusten i kraftverket har du med där också. Du kan ju inte inleda med förlusterna vid elektrolysen.

#m • Uppdaterat: 2018-01-07 11:57
Axa

När fordonet är ”tankat” och klart, och sedan vid användning, vad är motorns verkningsgrad? Det är det som är diskussionen och intresssant.

#n • Uppdaterat: 2018-01-08 09:10
ksoderlund

Jag tror vätgas på sikt blir bra. Man får ge det lite tid. Hybrider för 20 årsen var ju inte heller tipp top för den stora massan förr. Sen tänker jag att världen med så många människor och alla länder som inte har samma infrastruktur som tex Sverige så tror jag att detta kan vara ett ytterligare komplement.

#o • Uppdaterat: 2018-01-08 11:28
StefL

Styrman Jansson - i mitt exempel skrev jag om du tittar noga att förutsättningen är att vätgasen framställs genom elektrolys, dvs genom att man använder el för att spjälka vatten till vätgas och syrgas. Så det "system" jag jämför mellan vätgas och el är från startpunkten eluttag till bilens hjul.
Du har helt rätt i att i ett kraftverk har man också en verkningsgrad från energikälla (vind, vatten eller kärnenergi t.ex.) till den utgående kabeln. Men det påverkar inte skillnaden i effektivitet mellan vätgas och batteribil om man använder samma startpunkt för jämförelsen.
Jag känner inte till vilka alternativ som finns för att framställa vätgas och vilken energi de kräver - men problemet med många andra källor till vätgas är att då är den ofta framställd från naturgas och därmed inte en fossilfri energikälla. Dessvärre tror jag inte heller de drar mindre energi för att framställa själva vätgasen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.