Nästa artikel
Förbud mot mobiltelefon på väg
Nyheter

Förbud mot mobiltelefon på väg

Publicerad 30 januari 2013 (uppdaterad 31 januari 2013)
Snart kan mobilen förbjudas bakom ratten. Socialdemokraterna har lämnat in en motion som alla oppositionspartier ställer sig bakom.

Frågan huruvida man ska få använda telefonen vid bilkörning eller inte har varit på tapeten tidigare. Våren 2012 såg det ut som att det inte skulle bli något förbud i Sverige. Statens Väg- och Transportforskningsinstitut (VTI) hade då kommit fram till att information och incitament i stället var en bättre lösning på problemen.

Nu har dock Socialdemokraterna lämnat in en motion till riksdagen om ”lagstiftning med förbud mot användning av kommunikationsteknik som tar betydande uppmärksamhet från bilkörning och därmed hotar trafiksäkerheten.”

Socialdemokraterna kritiserar VTI:s slutsats, som regeringen följt, och hänvisar i stället till situationen i Kalifornien i USA där dödsolyckorna i trafiken minskat med totalt 22 procent sedan ett förbud infördes 2008.

Partiet skriver att vissa former av kommunikation är helt olämplig vid bilkörning, så som att skicka sms eller bläddra i sin mobiltelefons telefonbok, och måste motverkas med förbud.

Socialdemokraterna håller till viss del med regeringen om att ett förbud kan bli aningen tandlöst eftersom det är svårt att kontrollera om bilförare använder telefonen, men tror ändå på förbudets normativa verkan. Ett förbud mot till exempel sms skulle i längden förmodligen leda till ett ökat trafiksäkerhetsmedvetande och färre olyckor, tror partiet.

Förbudet måste dock utformas på ett sätt som stimulerar teknikutveckling, till exempel så att sms ska kunna tas emot och läsas upp högt för föraren då trafiksituationen är lämplig, anser de.

Alla oppositionspartier, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna stödjer Socialdemokraternas förslag och därför betraktas sannolikheten som hög att förslaget går igenom.

Diskutera: Tycker du att mobiltelefon i bil ska förbjudas eller inte?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11p • Uppdaterat: 2013-02-03 17:01
Roger Skagerström

Det är fortfarande ett system som ingen har nån egentlig nytta av förrän den dagen det händer nåt. Tror generellt folk har mer praktiskt nytta av däcktrycksövervakningen än Airbagen. De flesta åker ett helt liv utan att lösa ut kudden medans de flesta nån gång får punka eller smygpunka. Sen är väl vikten av deras funktion rätt skild förstås - klart man hellre har airbag än övervakning. Men varför inte? I dagens läge är det bara en mjukvarufunktion i ABS/antispinnsystem och kostar dig som kund inget mätbart extra.

#11q • Uppdaterat: 2013-02-03 17:52
FZR600R

Det är ytterligare ett steg mot fördumning. Vi får förare som inte kan köra bil och inte vet hur den fungerar. Det är ett elände som håller på att sprida sig igenom alla områden i samhället.

Jag upptäcker hellre en eventuell punktering själv.

#11r • Uppdaterat: 2013-02-03 20:22
Roger Skagerström

Eftersom det bara är nyare bilar som har det så finner jag det osannolikt att det skulle ha nån större inverkan. Sällan nån har råd med nåt annat än en hyfsad begagnad bil som förstabil ändå. De allra flesta går nog igenom ett stadie där man har en rapplig bil med småfel.

Sen är det väl knappast nåt krav på att man måste vara tekniskt kunnig för att kunna köra bil. Folk som har noll tekniskt sinne använder ju datorer, och de ställer till med bra mycket större problem än nån utan tekniskt sinne som kör bil ;)

#11s • Uppdaterat: 2013-02-03 21:17
FZR600R

Man behöver naturligtvis inte vara ingenjör eller mekaniker för att köra men en större andel av dagens ungdom har väldigt dimmig uppfattning om fysik och naturvetenskap rent allmänt. Vet man inte hur bilen påverkas av de fysiska lagarna och varför så blir man en sämre förare, det är jag övertygad om. Jag har åkt med yngre förare som tror att bilen följer med bara man vrider på ratten oavsett biltyp, hastighet, kurvradie och väglag. Man blir endast en bra förare om man lär sig köra utan dessa idiotsystem.

Än har jag inte hört en flyglärare säga till sin elev att han behöver bara lära sig starta och landa för autopiloten sköter resten, du kommer aldrig att behöva flyga manuellt någon gång under din karriär förutom då.

#11t • Uppdaterat: 2013-02-05 01:31
Echonator

För mig som jobbar på ett vaktbolag där larmhantering är en del i vardagen, ska jag då kanske köra nån mil innan det kommer an avfart från motorvägen innan jag kan besvara ett eventuellt larm, och sedan stanna varje gång jag ska ta emot och ge tilläggsinformation?

#11u • Uppdaterat: 2013-02-05 03:38
Roy J

Det finns en hel del information som man numer kan få via display.
Det är inte så länge sen det konstaterades att flertalet bilister kör omkring med för lågt däckstryck, så den informationen är väl knappast då onödig.
Vilken övrig information är onödig? Att en glödlampa är trasig? Att oljenivån är för låg? Att spolarvätskan håller på att ta slut? Att yttertemperaturen närmar sig fryspunkten? Att bromsbeläggen behöver bytas? Att motortemperaturen är för hög? Att bränslet håller på att ta slut? Att bilen rör sig med en viss hastighet?

I bättre system så poppar det upp en varning först när det är befogat. Och det är förstås så det ska vara. Saab drev det hela en bit till med sin Night Panel.

Echonator, du har en speciell tjänst där du måste bli nådd. Det är inte det vanliga.
Jag förutsätter att du använder handsfree och har tillräckligt mycket omdöme för att prioritera trafiksistuationen framför att nervöst slänga dig över telefonen när den ringer.

#11v • Uppdaterat: 2013-02-05 09:13
Hackenbush

Echonator, det låter som om du kör med en handhållen mobil i tjänsten och det är ju rent av kriminellt att göra. Borde ni inte ha handsfree i tjänsten, ponera att det blir utryckning och du behöver ta dig snabbt till en plats och få instruktioner under tiden, skall du då ratta med en hand och hålla mobilen med den andra? Om det är så, så tycker jag det är horribelt.

#11w • Uppdaterat: 2013-02-05 21:21
FZR600R

Allt det som Roy nämner kan man få information om via den traditionella instrumenteringen eller medelst regelbundna kontroller innan man börjar köra. Det är bara bra för Stureplansfjantarna att få händerna skitiga och lära sig lite nya saker som inte har med latte och iPad att göra då och då.

#11x • Uppdaterat: 2013-02-05 21:56
Roger Skagerström

FZR600R:
http://www.youtube.com/watch?v=AO43p2Wqc08
;)

#11y • Uppdaterat: 2013-02-05 22:48
FZR600R

Exakt vad är macho med att konstatera att en traditionell instrumentbräda, samt att öppna huven en gång i veckan ger den information man behöver om bilen?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.