Nästa artikel
25 000 kronor för att byta ABS/ESP
Bilekonomi

25 000 kronor för att byta ABS/ESP

Publicerad 18 februari 2011 (uppdaterad 8 mars 2011)
Krånglande ABS- och ESP-system kan ställa till det både för ägarekonomin och för trafiksäkerheten. Jorma Lammervo i Gråbo skulle få betala över 25 000 kronor för att byta ABS/ESP-enheten till sin Opel Zafira.

Det började med en lysande ESP-lampa på instrumentbrädan. Jorma Lammervo i Gråbo tog bilen till en verkstad som konstaterade att det var fel på en tryckgivare i ABS/ESP-enheten. Han fick höra att enbart reservdelen skulle kosta 24 000 kronor och kontaktade

Opel om de kunde tänka sig någon goodwill för detta. Men han fick nobben av Opel. Trots att hans Zafira bara är tre år gammal och har körts drygt 5 000 mil.

– Jag hade servat bilen på Mekonomen och då ville Opel inte ta något ansvar för min bil. Att en så dyr sak ska gå sönder på en tre år gammal bil som rullat drygt 5 000 mil är helt orimligt, säger Jorma Lammervo.

”Allvarliga konsekvenser”
Han lämnade in bilen hos Konga Bilcity i Kungälv, som är en auktoriserad verkstad för Opel. Efter att ha kontaktat sitt försäkringsbolag fick han veta att reparationen skulle gå på maskinskadeförsäkringen. Jorma Lammervo behövde därför bara betala 3 000 kr i självrisk. Annars skulle reparationen kostat 25 500 kr.

– Ska verkligen försäkringsbolaget stå för att ABS-systemet går sönder? Det borde vara tillverkarens ansvar att säkerhetsdetaljer fungerar på så här nya bilar. GM borde gå tillbaka till Bosch som levererat ABS-enheten och kräva att de står för kostnaderna, säger Jorma Lammervo.

Det här felet är inte särskilt ovanligt på Opel, enligt verkstäder som Vi Bilägare varit i kontakt med. Men generalagenten Opel Sverige har inte själva uppfattningen att det här skulle vara ett vanligt fel. Det är därför svårt att veta hur många exemplar som har drabbats.

– Om bilen hade rullat över 10 000 mil så hade inte maskinskadeförsäkringen gällt. Konsumenterna bör vara mycket uppmärksamma på sådant här, säger Jorma Lammervo.

Vi Bilägare har ställt frågan varför de här komponenterna är så dyra till generalagenten.

– Det är en komplex del. Vi kommer dock att se över prissättningen, säger Annicka Troedsson, PR-ansvarig för Opel.

Varför kan man inte enbart byta tryckgivaren utan måste byta hela enheten?
– Man ska inte byta tryckgivaren separat eftersom den sitter inne i själva aggregatet. Det kan störa funktionen på ett viktigt säkerhetssystem, säger Annicka Troedsson.
Någon återkallelse för de här problemen är inte aktuellt enligt Opel.

Claes Tingvall är trafiksäkerhetsdirektör vid Trafikverket. Han blir oroad för trafiksäkerhetskonsekvenserna av att det är dyrt att byta ABS/ESP-enhet:

– Det är verkligen inte bra. Antisladdsystem som ESP är livräddande, bilen blir bara ”halv” säkerhetsmässigt om systemen inte fungerar. Det är ingen drömsits varken för bilägaren eller för tillverkaren.

Vilka säkerhetsföljder kan det bli om ABS/ESP-systemet upphör att fungera?
– Man blir bekymrad över det här. Jag kan förstå att grupper av människor drar sig för att reparera om det blir så här kostsamt. Det är inte så väl övertänkt att ha den här prissättningen, det kan uppstå allvarliga konsekvenser, säger Claes Tingvall.

– Bland annat öppnar man upp för en tveksam andrahandsmarknad med skrotade bilar där man tar elektronik från dem, precis som man gjort med krockkuddar tidigare.

– Jag förstår att biltillverkarna måste ha kostnadstäckning, men här bör man verkligen tänka sig för.

Diskutera: Vad tycker du om priserna för att byta ABS- och ESP-systemen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2011-02-18 19:24
S-E S (ej verifierad)

Tycker att Annicka Troedsson på Opel bör tänka efter om inte ett "viktigt säkerhetssystem" som hon själv betecknar tryckgivaren som, borde ha en bättre livslängd än 3 år eller 5000 mil? Eller är det så att detta är normallivslängd på tryckgivaren och därför inget onormalt som det går att reklamera? Gissar att Opels inköpspris är runt 1000-lappen från tillverkaren!
Tänk efter: På Opel kan man köpa 5 st kopplingar för en tryckgivare!!!! Vilka "billiga" kopplingar!

#m • Uppdaterat: 2011-02-18 20:38
Johan Kjellén (ej verifierad)

Tur att maskinskadegarantin finns! Märken med tvivelaktig kvalitet som Opel blir förstås dyrare att försäkra, helt enligt regelboken.
Om en bil konstrueras för att klara rosten i 15 år och för att rulla 30.000 mil, bör man som bilägare slippa strul och dyra reparationer under bilens livslängd.
Toyota är förstås inga evighetsmaskiner, men strulfria och billiga att serva.
Jag har även goda erfarenheter av Nissan (engelsbyggd!) och japanbyggd Mazda MX5.
Nu verkar även koreanerna tillverka bra bilar!

#n • Uppdaterat: 2011-02-18 20:59
Hanzzon

Jag har varit med om exakt samma fel på denna tryckgivare i ESP-hydralsystemet på bilar från Bmw, Peugeot och Volvo på mitt jobb årsmodeller från -05 till -08, och i inga av fallen har de Europeiska tillverkarna stått för de dyra reparationskostnaderna vilket i mina ögon är usel kundvård.

#o • Uppdaterat: 2011-02-18 21:02
truebeliver (ej verifierad)

OPEL har iaf stoltare historia än saab snabeln svensk skit! inte ens det, svenskar kan aldrig bygga en bil det har de aldrigt gjort heller!! bara fankrike , tyskland, italien england var först!!

#p • Uppdaterat: 2011-02-18 21:36
Pender

S-E S, antagligen har Opel skjutit sej själva i foten med sina efterkommentatrer. Och det har dom inte råd med. Särskilt inte på marknader där dom har så skör ställning som dom har på den svenska. Att flera andra märken tar ut samma rövarpriser, lär inte hjälpa Opel.

#q • Uppdaterat: 2011-02-18 23:17
olirc

Undrar hur många bilar som besiktigas på sommaren rullar runt med fullagning av ABS dvs en kondensator sitter i serie med kontrollampan så det ser ut som att ABS funkar?

Vet ens bilprovningen detta? Har någon seriöst kollat upp detta?

#r • Uppdaterat: 2011-02-19 04:25
truebeliver (ej verifierad)

bläbläblä trafik polisen här inne? vem fan bryr sig ABS är till för de som inte kan bromsa!! typ som du!

#s • Uppdaterat: 2011-02-19 07:11
GIANNAKIS (ej verifierad)

Som sagt köp asiatiska bilar för dem har en nybilsgaranti upp till 8ÅR.(Mitsubishi) Och lika bra kvalitet som andra bilar.

#t • Uppdaterat: 2011-02-19 09:12
Halvfinne (ej verifierad)

Varför kollar man inte vad det skulle kosta i Finland ? På Toyota var det mycket billigare att byta krockkudde i Finland än i Sverige för min farbrors ex fru . Tror kudden kostade hälften mot för Sverige .

#u • Uppdaterat: 2011-02-19 16:42
Mistro

"Pender": PÅ vilket vis har jag "noll koll" ?
Om bilarna var lika bra som de vore så behövdes INGEN "Goodwill" !
Det är väl klart att de vill kunna fortsätta tjäna bedrägligt mycket pengar på ett sämre jobb och måste hota med något! ...
Sänk priserna...Sluta fuska....erbjud en service som fungerar och kunderna kommer tillbaka!
Dock blir som sagt inte bilarna bättre för det!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.