Nästa artikel
Bilfrågan: Svårt att läsa oljestickan?
Bilfrågan

Bilfrågan: Svårt att läsa oljestickan?

Publicerad 20 juli 2011 (uppdaterad 21 juli 2011)
"Oljestickans utformning gör att det är mycket svårt att säkert avläsa oljenivån. Har Vi Bilägares biltestare något knep som gör det lättare?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje dag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har en VW Golf årsmodell 2008, multifuel. Oljestickans utformning gör att det är mycket svårt att säkert avläsa oljenivån. Har Vi Bilägares biltestare något knep som gör det lättare?

Vid service hos auktoriserad VW-verkstad påfylldes 4,5 liter Castrol SLX motorolja Longlife 3 som var debiterad med 820,80 kr exklusive moms. Måste man ha så högklassig/dyr motorolja?

Åke Nilsson

SVAR:
Den del av oljestickan där avläsningen sker är tillverkad av svart plast. När oljan nyligen bytts, och är transparent, kan det leda till svårigheter med avläsningen. Vi har tyvärr inget gott råd får att avhjälpa detta.

När det gäller priset på oljan till din bil har vi allmänna synpunkter. Vi har inte varit i kontakt med verkstaden då du inte nämner vem som utfört servicen. Den påfyllda oljan är en produkt från Castrol som är framtagen för att passa de flesta VW-motorer, såväl bensinmotorer som dieslar, och uppfyller VW-normerna VW 504 00 och VW 507 00.

Den är även anpassad för kraven för longlife service och är speciellt gynnsam för partikelfiltret i dieselmotorer. Härigenom kan verkstaden klara de flesta oljebyten med en och samma produkt.

Nackdelen är att priset blir högre än om de hade använt en olja bara med den specifi kation din motor kräver, nämligen VW 502 00. För en etanolmotor är det dessutom aldrig tal om longlife service. Svaret är således nej, man måste inte använda en så dyr motorolja.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-07-20 09:05
saabnisse

Det är nog ganska vanligt att verkstan inte enbart fyller på den olja som krävs utan den man tjänar mest på om den också uppfyller kraven.

När det gäller oljestickorna har jag själv svurit över den svarta färgen.
Tidigare var ju stickan blank och på den var det ju väldigt lätt att se nivån.
Jag fick en uppgift att stickan blev svart eftersom även oljan blir svart efter ganska få mil och när vissa bilägare kollade oljan trodde de att den var slut trots att den bara gått några hundra mil.

Det går att lösa den här idiotin med svart sticka genom att trä på en bit vit krympslang av god kemikaliebeständig kvalitet, eller där stickan är av svartbehandlad metall, genom att slipa bort en del av den svarta ytbeläggningen.

#2 • Uppdaterat: 2011-07-20 09:48
Axelman

Anser att jag är duktig på bilar men hade stora problem att avläsa oljenivån på min fd Skoda Octavia 1,6 FSI som förmodligen har samma motor och oljesticka som Golfen nämnd ovan.

#3 • Uppdaterat: 2011-07-20 10:10
murphy

Det problemet har jag inte med min Toyota !

#4 • Uppdaterat: 2011-07-20 16:31
raggej

Det spelar inte någon roll hur många gånger man torkar av stickan, så länge motoroljan är ganska ny (1000 mil) är det helt omöjligt att få en riktig avläsning på en Skoda Octavia. Efter påfyllning märkets det inte någon större skillnad. Originaloljan Castrol kostade 250 kr/lit över disk så han fick den billigt. Det var något lättare på SAAB 9 3 även om man ibland fick titta flera gånger.

#5 • Uppdaterat: 2011-07-20 18:34
Hundter

Varför kolla oljan när den är ny? Litar han inte på verkstan´?

#6 • Uppdaterat: 2011-07-20 23:25
saabnisse

@leifer, oilsludge beror inte på för låg oljenivå utan på dålig oljekvalitet och det har inget med Saab att göra.
Oljenivå via mätare kan ju tyckas vara vettigt, men hur många bilar behöver det?
Flera av mina Saabar har gått 30000 mil utan att förbruka en liter olja mellan byten.
Samma sak med flera Volvo som jag haft bruk av.
Vad är finessen med avläsning i datorn?
Varning vid motorfel får man ju ändå.
Men vill man kolla oljenivån ska det väl för sjutton vara möjligt utan att man ska vara synexpert för att se skillnad på de diffusa skuggor som finns mellan skitig olja och en svart sticka.

#7 • Uppdaterat: 2011-07-21 11:43
saabnisse

@leifer Saab ökade volymen på oljetråget 2006 från 4 till 6 liter, inte för att motverka oilsludge, det gjorde man redan 2004, utan för att kompensera för den ökade belastningen som E85 gav.

Men det har egentligen inget att göra med att man idiotiskt nog har svart oljesticka.

F.Ö. har ingen av mina Saabar dragit olja.

#8 • Uppdaterat: 2011-07-21 15:00
saabnisse

@leifer, som Jes mycket riktigt påpekar så handlar artikeln om varför stickan är svart!
Inte om oilsludge.

#9 • Uppdaterat: 2011-07-22 10:07
Car-lsson

Lite OT men eftersom det blev sånt snack om oil-sludge/eller "oljeslam" så vill jag bidra med en informationslänk. http://www.autosafety.org/campaigns/20
De som haft mest problem(störst antal drabbade bilar) är VW-gruppen och Toyota/Lexus men här i Sverige skrevs nästan bara om Saab.

#a • Uppdaterat: 2011-07-22 13:08
saabnisse

@leifer för 50-60 år sedan byttes olja var 200:e mil och då fanns ingen oilsludge, alla motorer hade öppen vevhusventilation.
Men dålig olja och inga oljefilter.

MEN STICKAN VAR ALLTID BLANK!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.