Nästa artikel
Bilfrågan: Måste bilen avslöja sig?
Bilfrågan

Bilfrågan: Måste bilen avslöja sig?

Publicerad 5 mars 2012 (uppdaterad 5 mars 2012)
"Har en kollega som fick bilnycklarna stulna på hotellrummet. Tjuven går ut på gatan och trycker tills bilen blinkar – BINGO!" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Har en kollega som bodde på hotell och fick inbrott i rummet. Bland annat stals bilnycklarna. Vad händer? Jo, tjuven går ut på gatan och trycker tills bilen blinkar – BINGO! Bilen hittas någon vecka senare, hel och allt perfekt, men såld. Köparen hade kvitto.

Vilket problem kompisen fick med försäkringsbolaget. Måste en bil blinka när jag öppnar med fjärrkontroll? Jag tycker att det räcker när jag låser, då vill jag ha ett kvitto på att alla dörrar är stängda och låsta.

Kjell Jönsson

SVAR:
Naturligtvis är det extra jobbigt när bilen stjäls med nycklarna. Begreppet att ”köpa något i god tro” kan inte hävdas numera. Det innebär för den nya ägaren att man riskerar att bli av med det man köpt och även riskerar åtal för häleri. För den rättmätiga ägaren och gentemot försäkringsbolaget är det viktigt att kunna påvisa att bilen har stulits genom att tjuven fått tillgång till nycklarna genom inbrott i hotellrummet.

Viktigt att utan dröjsmål göra en polisanmälan om inbrott i hotellrummet med stöld av bilnycklar samt en polisanmälan om stöld av bilen. Viktigt också att kunna visa den andra originalnyckeln samt inköps- och ägarhandlingarna från Transportstyrelsen.

Rent försäkringstekniskt blir bilarna efter polisanmälan efterlysta och försäkringsbolagen väntar alltid enligt villkoren i 30 dagar innan de bedömer att bilen är stulen och därefter ersätter försäkringstagaren.

Om bilen återfinns kan det leda till en rättslig process där den rättmätige ägare möter den som hävdar ”köp i god tro” i tingsrätten. Det innebär att försäkringsbolaget inte lämnar ersättning innan domen vunnit laga kraft och inte har överklagats till högre instans.

De flesta bilar ger kvitteringssignal med blinkers både vid låsning och upplåsning. Ibland går denna att programmera om men inte om systemet styrs av en BCM-modul, vilket är vanligt på nyare bilar.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Plus: Snabbladdning 100 kW, möjlighet till trefas. 
Minus: Hög förbrukning och kort räckvidd. 

Vad nytt? 2008 som elbil.
För vem? Crossover-gillare som vill åka utsläppsfritt.

Peugeot e-2008 GT 

Pris, från kr: Ej fastställt. 
Svensk lansering: Mars/april 2020.
Mått, cm: L 430/B 177/H 153.
Bagagevolym, l: 405.
Tjänstevikt, kg: 1 548.
Motor: Elmotor 136 hk/100 kW. Max. vridmoment 260 Nm vid 3 673 varv/min. 
Batteri: Litiumjon 50 kWh. Räckvidd 310 km (WLTP). 
Kraftöverföring: Enkelstegad automatlåda. Framhjulsdrift. 
Prestanda: Toppfart 150 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim i.u.  
Deklarerad förbrukning: Ej fastställd.
CO2-utsläpp: 0 g/km. 
Konkurrenter: Kia e-Niro, Hyundai Kona Electric, kommande Mazda MX-30.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-03-05 09:48
Hackenbush

Det räcker faktiskt att man ser att låspinnen i dörren går ner när man låser, det behöver inte blinka och tuta. Tvärtom när man låser upp förstås.
Jag har min tuta urkopplad på fjärrlåsningen det bara blinkar till en gång.

#2 • Uppdaterat: 2012-03-05 11:34
saabnisse

Ja det gäller att hålla i nyckeln.
Men det kanske skulle gå att göra som en jobbarkompis gjorde med sin Turbosaab på 1980-talet.'
Det var ju en väldigt enkel bil att sno, så han satte in ett tidrelä med en dold brytare för avaktivering, som stängde bränslepumpen någon minut efter att motorn startats.
Mycket effektivt, borde säkert kunna monteras även på en nyare bil.

#3 • Uppdaterat: 2012-03-05 12:18
KaptenOberkommando

1) Jag har tänkt på detta länge: både blinkers- och tutfunktionen skall via ett EU-direktiv förbjudas just med anledning av ovanstående problem. Användaren lär sedan få lov att komma ihåg var han/hon parkerade bilen.
2) Jag lämnar ALDRIG vare sig mitt hem eller ett hotellrum utan att ha nycklarna med mig i byxfickorna. (Jag lämnar inte ens jackan med tuggummipaketet i innerfickan i garderoben på restaurang utan tar med mig jackan till bordet.)

#4 • Uppdaterat: 2012-03-05 13:07
Eric H

@saabnisse
Finns flera än din "jobbarkompis" som har ett extra skydd mot start, förutom inbyggda "startspärren.. *s*
Lämpligt om man har en relativt lättstulen prestandabil..
Eller som skydd mot bilkapning..
Redan för 20-30 år sen fanns det elektronikhempul som fick bilen "att gå dåligt". Vem stjäl en bil som hackar sig fram?

#5 • Uppdaterat: 2012-03-05 13:15
Focus

Hur noga man än är med att ta nycklar och andra tillhörigheter med sig och förvara inom synhåll, kan man faktiskt glömma vid något tillfälle. Detta räcker för tjuven som ofta har en osannolik "näsa" för sådant. Försäkringsbolag har en massa undanflykter för att slippa ta på sig utbetalningar. Kontentan blir att det är alltid den laglydige som får stå för notan i detta tjyvsamhälle.

#6 • Uppdaterat: 2012-03-05 13:18
Hackenbush

I dessa tider med startspärrar och annat är det intressantare för tjuvar att stjäla nycklarna först sen ta bilen. Det blir allt viktigare att ha koll på var bilnycklarna är. Det sämsta man kan göra hemma är att lägga dom på hallbyrån.

#7 • Uppdaterat: 2012-03-05 13:22
saabnisse

Jo, Eric H, det tror jag säkert, men den här grunkan på hans 900, som ju gick att köra iväg med en skruvmejsel, kostade bara några tior och jag vet att den fungerade.
Och det var ju för ungefär 30 år sedan.

Men det vore ju ganska enkelt att ta fram något sådant idag som går att styra via en mobiltelefon!

#8 • Uppdaterat: 2012-03-05 14:08
LC4ever

Samtidigt är det fler och fler som efterfrågar funktionen med blink från bilen. För när du kommer ut från köpcentret och skall lokalisera din silver-grå V70 kan det vara skönt att få en indikation vilken av de 100 som står där som är din ;-)

#9 • Uppdaterat: 2012-03-05 17:04
Focus

Kan ju också vara skäl att notera var man parkerar och vad man har för reg.nummer

#a • Uppdaterat: 2012-03-05 17:27
Jordnära

Frågan gällde bara specialfallet om man kan förhindra att en tjuv med stulen nyckel kan hitta bilen! Det borde gå att av-aktivera blinkfunktionen inifrån bilen innan man låser.
På moderna bilar visar nyckel om man kom ihåg att låsa och då behöver man inte det nervösa provlåsandet från håll för att se om bilen blinkar.
Har man automatisk infällning av backspeglarna så räcker det som låsindikation när man står nära bilen.
Blir man rånad hjälper ingenting.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.