Nästa artikel
Bilfrågan: Eftermontera spolare för ljusen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Eftermontera spolare för ljusen?

Publicerad 27 februari 2012 (uppdaterad 27 februari 2012)
"Citroën C3 saknar spolare för ljusen. Finns det möjlighet att låta en verkstad eftermontera detta?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Citroën C3 saknar spolare för ljusen, något som gäller fler och fler nya bilar. Finns det möjlighet att låta en verkstad eftermontera detta?

Jag tycker att ni i fortsättningen ska dra av en stjärna i ljusbetyget om strålkastarspolning saknas.

Johan Forssell

SVAR:
Strålkastarspolare är inte längre en obligatorisk utrustningsdetalj på en ny bil. Få länder efterfrågar det och det ställer sig därför dyrt att specialbygga bilarna för svensk marknad.

Moderna strålkastare med stor yta kan vara svåra att få rena med dessa spolare och det kan också vara en anledning till att de försvunnit. Att eftermontera ställer sig mycket dyrt och få erbjuder sådana konverteringssatser. Under slaskmånaderna blir det nog till att gå ut och torka ibland.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om avsaknaden av strålkastarspolare?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-02-27 09:52
Thommys

"Få länder efterfrågar det" Ja så burkar det heta. Men det betyder inte att vi är ensamma om vårt klimat och vägförhållande. Förutom hela Skandinavien så har vi Tyskland, Alpländerna, Ryssland, Canada, stora delar av USA, så vi är inte så udda som vi kan tro. Titta bara på däckfilmen från Texas så syns det att Golfen har strålkastarspolare.

#2 • Uppdaterat: 2012-02-27 09:57
saabnisse

Fullkomligt idiotiskt att ta bort strålkastarrengöring.
Det är ju att gå nästan femtio år tillbaka i tiden.
Bara för att det inte anses behövas på kontinenten behöver det ju inte automatiskt medföra att de inte behövs på våra skitvägar.
Vad blir nästa dumhet, ta bort vindrutespolning?
Eller vindrutetorkare?
Det räcker väl att köra bil i solsken?

#3 • Uppdaterat: 2012-02-27 10:02
erito

Jag har en bil med strålkastarspolning och en utan. Skillnaden är att spolarvätskan tar slut tok-fort på den som har strålkastarspolning. Ljusbilden är det sällan eller aldrig några problem med trots slask/snö/regn/damm.

De få gånger jag legat bakom någon på en lerig väg har jag kanske haft nytta utav spolningen, men det är ingen viktig detalj tycker jag. Desto viktigare är att återinföra lag på stänkskydd. Riktiga stänkskydd bak sparar lack, rutor och spolarvätska.

#4 • Uppdaterat: 2012-02-27 10:14
saabnisse

Min erfarenhet är att på VW gick det åt väldigt mycket spolarvätska, påfyllning var vecka, medan det på tidigare Saabar med torkare var tvärtom, en fyllning kanske varannan månad.

Även gamla Saab 99 med sin märkliga lindrivna torkare fungerade utmärkt.
Jag var skeptisk mot nyare Saabar där man bytt glas mot plast i strålkastarna och därför ersatt torkarna med spolare, men de fungerar utmärkt och förbrukar inte mycket vätska.

Jag avskyr att behöva stanna på en parkeringsplats och gå ut i ruskvädret för att göra rent strålkastarna.
Jag undviker bilar utan strålkastarrengöring.

#5 • Uppdaterat: 2012-02-27 10:18
Thommys

En bra strålkastarspolare slösar inte med spolarvätskan i onödan. Den spolar inte på dagen när varselljusen är på, den spolar inte varje gång du spolar på rutan och bilen ska dessutom ha en större spolarbehållare om den har strålkastarspolare. Vissa bilar har separat knapp för strålkastarspolare och det är bra det med.

#6 • Uppdaterat: 2012-02-27 10:28
quattron

Vi har, som andrabil, en tyskimporterad Focus C-max vilken då saknar strålkastarspolning. Jag är förvånad hur lite vi saknar spolningen vid vanlig vardagskörning plus att det går vansinnigt lite spolarvätska. Det klart att man föredrar med spolning men det inget, som åtminstone jag, lägger någon större peng på att få. Då talar jag om vanlig "pendlarkörning" men ligger jag hela tiden ut på vägen är det lite annorlunda.

#7 • Uppdaterat: 2012-02-27 10:41
1storstark

Kanske vi ska införa ett förbud mot vägsalt i stället, då blir problemet mycket mindre.

#8 • Uppdaterat: 2012-02-27 12:53
KaptenOberkommando

Enbart spolare gör inte strålkastarna rena. På den tiden då spolningen var kombinerad med riktiga torkare blev det faktiskt ganska rent. Problemet var bara att torkarna inte hängde med så länge ...

#9 • Uppdaterat: 2012-02-27 13:19
saabnisse

Kapten, jag hade väldigt lite problem med torkarna på mina Saabar.
Visserligen hände det att linorna gick av på 99orna, men det höll ändå över 10000 mil och var enkla att byta.
På 9000 och senare 9-5 har det inte varit något trassel med torkarna.
När torkarna försvann på 9-5 trodde jag att det skulle bli samma som med VW, ganska dåligt rengjorda och stor förbrukning av vätska, men icke.
Jag är förvånad över hur väl de gör rent.
Kanske beror det på trycket?

#a • Uppdaterat: 2012-02-27 13:45
Raphael

Strålkastarspoling fungerar dåligt. Spolning med torkare var en bra idé men jag vet ingen som erbjuder det längre. Volvo var väl den som höll i detta längst?
Enbart spolning får inte bort smutsen som händer på vintern, utan drar istället en massa spolarvätska.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.