Senaste aktivitet

"Rikard" har svarat på foruminlägget "Volvo 850 Glt"

Bilfrågan: Körkort för automatlåda?

Bilfrågan

"Jag ska snart ta körkort och undrar om det fortfarande finns körkort för automatväxlade bilar?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Finns körkort för automatväxlad bil kvar?

Snart 18

SVAR:
Ja, det gör det faktiskt trots att det kommit så många nya typer av hel- och halvautomatiska växellådor. Definitionsmässigt räcker det att bilen saknar kopplingspedal för att bli klassad som automatväxlad.

För dig torde det inte göra någon större skillnad men för den som tar körkort som äldre, och har problem med motoriken, kan det förkorta utbildningstiden om man nöjer sig med körkort för automatväxlad bil.

Nackdelen med ”automatkortet” är att du inte kan hyra en flyttbil eller provköra farfars Volvo Amazon. Det intressanta är att det idag, även bland bilar som Ferrari, Maserati och Porsche, ofta saknas kopplingspedal.

Om 20 år är förmodligen kopplingspedal och växelspak lika ovanliga som startveven är idag men då finns säkert inte undantaget för automatväxlad bil kvar heller.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om körkort för automatväxlade bilar?

Kommentarer

#24
2016-07-20 07:32

Och så har vi dom som har manuellt körkort och inte vågar prova en automatlåda. Enda tills dom gör det, och blir helt frälsta!

#23
2014-12-16 06:20

Hej leifer Du skriver "Automaten växlar också bättre". Får jag skryta så är jag väl så bra på att växla manuellt ;)

#22
2014-12-16 06:12

Tyvärr är det många som redan har "manuella" körkort som borde köra automatväxellådor. Många växlar så dåligt och ogenomtänkt så deras bensinförbrukning är skyhögt högre än om dom skulle köra en bil med automatväxellåda.
Själv har jag automater. men kan ändå köra manuella bilar. Och när jag ändå skryter, kan jag berätta att jag i möjligaste mån håller mig i högerfilen om jag inte är på omkörning . Och jag är ingen snigel som kör för sakta ;)

#21
Uno Lööv
2011-01-31 13:28

Mitt inlägg handlade om vad man kan kika på för bilmärke om man inte kan bestämma sig för t ex växellåda.

Helt klart hör det till artikeln.

#20
2011-01-31 11:15

Inte ens denna tråden kunde få vara fri från korkade inlägg av Lööw som inte har nått med rubriken att göra......! Väx upp...!

#19
Uno Lööv vet bäst.
2011-01-30 13:49

Köper man en Toyota behöver man inte bry sig om detaljer som t ex växellåda. Den står ändå bara inne på återkallning!

#18
S-E S
2011-01-29 18:39

Om man får ett speciellt körkort när man kör upp i en modern bil, så ok. Men det borde vara det motsatta som gäller. Ett separat körkort för de som vill växla manuellt som i gamla da´r. Om du kör automat så slipper dagens bilförare att släppa ratten när de pratar i mobilen och måste växla!

#15
Stefan Svärd
2011-01-27 21:58

Fördelar som sällan nämns för automat lådor är att de oftare är driftsäkrare än manuella. Reserverar mig för att de nya typerna med dubbla kopplingar och div elektronik inte är tillräckligt beprövade än.
Dessutom i dessa tider då VÄLDIGT många pratar i telefon under körning...
Vänligen

#14
hahahahah
2011-01-26 20:30

Har aldrig kört en Automat och jag är en bra bit över 30. Kanske blir till nästa bil.

#13
Jonas_123
2011-01-26 16:53

tjejen har automatkort. det enda problemet är att det inte var lika vanligt med automat för10 år sen som det är i dag. Så när vi letade bil på blocket som passade vår plånbok hade vi inte så mycket att välja mellan. Men har man pengar till en nyare bil så är det helt klart smidigare att ta ett automatkort. som Jag tror majoriteten av alla bilar har automat om 10-15 år. De drar ungefär lika mycket soppa och är dessutom bekvämare, lättare och trevligare att köra. och som någon skrev nedan, vill man köra manuell senare kan man bara uppdatera kortet.

Logga in eller skaffa ett konto för att kommentera

Gratis nyhetsbrev!

Testa vårt nyhetsbrev för att inte missa de viktigaste händelserna. Din epostadress är allt som behövs.

Du kan när som helst välja att inte ta emot fler och din adress säljs givetvis inte vidare till någon annan.

Stäng Prenumerera på vårt nyhetsbrev: