Nästa artikel
Bilfrågan: Har Volvo bättre bromsar i dag?
Bilfrågan

Bilfrågan: Har Volvo bättre bromsar i dag?

Publicerad 28 augusti 2012 (uppdaterad 28 augusti 2012)
"Har Volvo bytt till en bättre lösning vad gäller bromsar på de nyaste modellerna?" Vi Bilägare och Volvo svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Har på tre år lagt över 20 000 kr på reparationer och bärgningar efter att handbromsbackarna lossnar vänster bak. Första gången, vid 6 800 mil, släppte de på motorvägen i hög fart och bilen fick bärgas till Volvoverkstad. Bakhjulsspindel, bromsskivor och backar med mera fick bytas.

2,5 år senare, vid 9 400 mil, känner jag att handbromsen känns konstig och tar bilen till en Mekonomenverkstad. Där konstateras att stoppklacken som håller backarna på plats är sönder. De sätter dit en av Volvo rekommenderad reparationssats för att hålla backarna på plats.

Några månader senare, vid 9 800 mil, drar jag i p-bromsen medan bilen rullar sakta framåt. Vänster bak låser direkt men släpper när jag lägger i backen. Tillbaka till samma verkstad. Där konstateras att bultarna som håller reparationssatsen på plats har gått rätt av. Alla är som frågetecken och kan inte förstå hur detta hänt.

De avbrutna bultarna går inte att få bort så det de kallar lagerhuset får bytas. Ingen Mekonomengaranti eftersom reparationssatsen är en ”riktig” Volvodel säger de. Får betala lagerhuset, 4 800 kr, men blir bjuden på arbetet.

Vågar inte ha kvar denna ”svenska kvalitetsbil” längre. Undrar därför vilka andra bilar som har samma konstruktion? Undrar om Volvo har bytt till bättre lösning på nyare modeller?

Tomas Johansson

SVAR 1:
1. Kunden har råkat ut för att handbromsbelägget släpper från dess sadel. Belägget kan då fastna mellan sadel och trumma och skada ankaret/stoppklacken.

2. Volvoverkstaden byter skadade delar, sannolikt har inte verkstaden sett en uppkommen spricka i stoppklacken.

3. Bilens stoppklack går sönder helt och hållet och kunden vänder sig nu till en oberoende Mekonomen-verkstad. De monterar en reparationssats som Volvo INTE har eller rekommenderar.

4. Bult i Mekonomens reparationssats går av.

Om kunden vid punkt 3 hade vänt sig till en auktoriserad Volvoverkstad hade de monterat en Volvo original stoppklack och således inte drabbats av punkt 4. Bättre handbromsbelägg är införda i produktion från vecka 39 år 2006. Vi har efter det inga anmärkningar på de beskrivna klagomålen.

Bo Larsen, Volvo Cars

SVAR 2:
Volvo har på flera av sina modeller en konstruktion som introducerades redan på den bakhjulsdrivna Volvo 144. I navcentrum på de bakre skivbromsarna finns vajermanövrerade trumbromsar.

Detta ger en mer progressiv parkeringsbroms men det har uppenbarligen också nackdelar. Lösningen är ovanlig men inte unik för Volvo.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om läsarens bilproblem?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-28 09:29
KaptenOberkommando

1) Jag bara fylla i att det är precis lika dåligt på vår Volvo från sent 90-tal. Just handbromsen orsakar störningar precis hela tiden - plus en massa annat. Det går inte en månad utan att det är alltid något.

2) Bekvämt svar av Bo Larsen att skylla på Mekonomen och därefter slå sig för bröstet att med "riktiga Volvo-grejer" hade inte punkt 4 inträffat!

3) Intressant också därför att Mekonomen påstår att de säljer typ "originaldelar". Här borde faktiskt ViBilägare gräva lite.

#2 • Uppdaterat: 2012-08-28 09:34
Rustan Werling

Riktigt usel konstruktion måste jag säga.

Sen var det otroligt passande för Volvo att han hade köpt delar från mekonomen så att man hade något att skylla på.

Grundproblemet är ju konstruktionen.

#3 • Uppdaterat: 2012-08-28 12:45
Hanzzon

Ett mycket vanligt problem hos Volvo som hängt med under alla år sedan 850 introducerades tyvärr.

Vi säljer Volvos orginaldelar på mitt jobb och de tidigare orginal handbromsbackarna (som var "Made in France") var väldigt dåliga där "belägget" släpper från limmningen på handbromsbacken och snurrar med och riskerar att kila fast och låsa hjulet.

De "nya" handbromsbackarna som Bo larsson påstår inte vållar några problem är numera "Made in China" och håller visserligen bättre än de tidigare franska men att påstå att de inte vållar några problem stämmer inte om man jämför med många andra bilmodeller, bara att det intraffar i lite mindre omfattning än tidigare.

#4 • Uppdaterat: 2012-08-28 14:37
N-iklas

Biltillverkare det går väldigt bra för och som säljer mycket bilar behöver inte anstränga sig utan kan fuska och slarva lite i största allmänhet eftersom den image de har och alla de hängivna älskarna gör att allt dåligt drunknar i de ständiga hurraropen och sopas snabbt under mattan.
Alla tror ju att just den bilen är bäst och håller högst kvalitet så varför då slänga pengar i sjön med att göra bilarna bättre än nödvändigt.

Kan man sälja en dålig bil som alla tror är bra och bäst tjänar man väldigt mycket pengar.

Annat är det för den biltillverkare som blir hängd i stegel och hjul och bränd på bål av vrålande lynchmobbar så fort minsta glödlampa krånglar, där är det kvalitet som gäller.

#5 • Uppdaterat: 2012-08-28 14:43
unclebans

Volvo är inte svenskt...alla vet hur dålig kvalité det är på kinesiska produkter.

#6 • Uppdaterat: 2012-08-28 14:53
Mr. T

Nu är det ju så att Volvos ägare sitter i Kina, det gör inte Volvo kinesiskt för mig.

Samtliga mina datorer, min iPhone, min iPad, min TV (förmodligen), samt massor med komponenter i min tyska premium-bil är tillverkade i kina, och jag har inget att klaga på någon av de produkterna.

#7 • Uppdaterat: 2012-08-28 17:12
johnny_ejn

Fick byta handbromsbeläggen på båda sidor på min S80 pga att de limmade beläggen lossnat från backen. Förr när det bara fanns trumbromsar var beläggen nitade på backen ocdå lossnade de inte förrän beläggen var nerslitna.
Dyrare, men bättre lösning, tror inte någon sliter ner handbromsbeläggen och
då hade beläggen inte lossnat.

#8 • Uppdaterat: 2012-08-28 20:30
KaptenOberkommando

unclebans, om du tycker att det är dålig kvalitet på Volvo och bollar ansvaret till kineserna bör du komma ihåg att det som du ser nu från Volvo är resultatet av Fords ägande. Vad kineserna för med sig ser vi först om några år.

#9 • Uppdaterat: 2012-08-29 09:04
saabnisse

Som Hanzzon påpekar är det ju kinesiska backar numera och det är nog ett faktum att allt fler komponenter i våra bilar kommer att vara tillverkade i Kina oavsett ursprungsland för bilen.
Och det behöver naturligtvis inte vara någon nackdel.
Kina aktar sig säkert för att leverera de skräpproduker som man gjorde för tjugo år sedan, nu gäller det att konkurrera, inte enbart med pris den tiden är förbi, utan med kvalité och produktansvar för att inte förlora kunder.
Samtidigt medför detta att kraven skärps på de tidigare leverantörerna.
Ingen biltillverkare fortsätter med en underleverantör som inte kan ta fram produkter med nödvändig kvalité.

#a • Uppdaterat: 2012-08-29 12:35
Hanzzon

Saabnisse, Olika tillverkare har dock olika krav och syn på helhetskvalitén och konstruktionen, som i detta fall då Volvo tydligen anser att det nu är bra, ändå inträffar detta problem säkert 5-10 gånger oftare på en sån Volvo som på en liknande Toyota, så även om det är bättre än förr så beror det ju helt på vad man jämför med.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.