Nästa artikel
Bilfrågan: Varför så dyra reservdelar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför så dyra reservdelar?

Publicerad 27 augusti 2012 (uppdaterad 27 augusti 2012)
"Varför är reservdelar så dyra i Sverige? Generellt verkar reservdelspriserna i Tyskland vara lägre." Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Varför är reservdelar så dyra i Sverige? Generellt verkar reservdelspriserna i Tyskland vara lägre. Det finns en bra site som heter daparto.de där man kan kolla vilka firmor som har lägst priser på olika reservdelar.

Börje Frisk

SVAR:
Med Internets hjälp kan man idag handla det mesta över gränserna, efter att först gjort noggranna prisjämförelser. Aldrig har väl köparen haft det så väl förspänt som nu.

Vissa delar är billigare i Tyskland, andra dyrare. En anledning till prisskillnaden är att Tyskland är en mycket större marknad än den svenska. En grossist i Sverige får aldrig samma omsättningshastighet men måste ändå köpa ganska stora kvantiteter. Tysk moms är vidare 19 procent jämfört med 25 i Sverige.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Köper du reservdelar via internet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-27 09:54
nordsluttning

Det är ofta halva priset inkl. frakt vid beställning från Tyskland. Kör själv en Audi A6 från 96 som tack vare t ex www.autoteile.cn är riktigt billig i drift!
Det roliga är att de ibland tar hem delar från VAG och trots det ligger minst 50% under VAG Sverige. Ett kamremskit kostar ca 1200 inkl. frakt och innehåller allt, även vattenpump och termostat! Delarna är av bra kvalitet bl a från SKF!

Nyttja nätet och sätt press på de hutlösa priserna i Sverige.

#2 • Uppdaterat: 2012-08-27 11:22
Titanum

Prisskillnaden på många delar och t ex däck kan ändå inte helt motiveras med att Tyskland är så mycket större. Jag tror att de svenska importörerna spinner på en gammal myt om att det är så mycket mindre marknad, högre fraktpriser etc. Ingen bilhandlare tycks ju köra igång kampanjer på bilar, däck eller delar i närheten av den förtjänst de rimligen gjort med stigande kronkurs. På alla nya tyska bilar till exempel borde listpriset kunna sänkas med 10% rakt av i Sverige - och därefter kundernas prut, handlares kampanjer etc. Men så länge vi köpare snällt betalar så...

#3 • Uppdaterat: 2012-08-27 16:45
Eric H

Jag ville köpa en ny skärm till hustruns bil.
Mekonomen 1000:-
I Tyskland €22 = SEK 185:-...
Bromsslang till min egen bil, Sverige 360:- i Tyskland 85:-
Till mina Mc köps här nästan enbart delar via nätet..
Har oerhört svårt att kunna se motivet till priskillnaderna.

#4 • Uppdaterat: 2012-08-27 21:36
Danielsson

Ineffektiva företag i Sverige kanske? Skapar självmant höga driftkostnader. Håller med, pressa priserna genom att handla där de är billigast. Mekonomen är riktigt dyra.

#5 • Uppdaterat: 2012-08-27 22:14
Elon_1

Ljuddämpare till min Fiat Pnda 4x4 kostar knappt 4000 på svenska Fiat. Den kostar under tusenlappen hos www.MisterAuto.se Fyra tusen spänn för en svetsad plåtburk. Inte kul att känna sig rånad av generalagenten

#6 • Uppdaterat: 2012-08-28 00:02
Elon_1

www.Mister-Auto.se, skall det vara

#7 • Uppdaterat: 2012-08-28 08:12
Eric H

Elon1
Är det samam företag som kfzteile24??
Sidorna är väldigt lika - UTOM på priserna...Mister_auto har betydligt mer "Sverigeanpassade" priser??

#8 • Uppdaterat: 2012-08-28 12:00
goranwi

http://www.svtplay.se/video/240997/kriget-mot-piratkopiorna-

Ovanstående är en länk till ett avsnitt av "Dokument utifrån" på SVT, som handlar om piratkopiering. I slutet av programmet finns ett tänkvärt test av bromsbelägg från Turkiet. Detta kan till viss del kanske förklara varför en del reservdelar är så billiga på "nätet".

#9 • Uppdaterat: 2012-08-28 17:03
Christer_2

Sverige är en mindre marknad och därmed saknas det ordentlig konkurrens. Precis som du och jag kan handla mindre kvantiteter delar från Tyskland så kan även grossisterna göra det.

Denna diskussion fick mig faktiskt att gå in på www.allabolag.se och kolla upp en känd reservdelsfirma här i Sverige som nämnts tidigare i diskussionen. Inget ont om dem, de vill tjäna pengar (och gör det till synes också med över en miljard i "eget kapital"!!) Dock vill inte jag betala de priser de erbjuder som ofta råkat vara dyrare än VAG själva de gånger jag kollat.

Tyska Ebay.de där kan man köpa fem olika reservdelar till priset av vad en av de delarna skulle kosta hos en stor kedja här. Ofta är det snabb leverans också och de tyska firmorna är seriösa enligt min erfarenhet än så länge.

#a • Uppdaterat: 2012-09-14 10:55
a128

Teiledirekt.de är en, rent generellet halva priset på delar, om man väljer kreditkort blir man skickad till money bookers som dirigerar direkt till ex. Nordea direktbetalning

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.