Nästa artikel
Bilfrågan: Backvarning med släp?
Bilfrågan

Bilfrågan: Backvarning med släp?

Publicerad 29 juli 2011 (uppdaterad 1 augusti 2011)
"Släpvagnseluttaget är så konstruerat att det kopplar ur backsensorerna när man stoppar i släpvagnskontakten. Verkar inte så smart, varför är det så?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje dag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har en Kia Cee´d -10 med dragkrok. Jag råkade ut för en försmädlig olycka när jag använde min lilla trädgårds-släpkärra. För ett ögonblick glömde jag att jag hade den påkopplad när jag skulle backa upp på garageuppfarten vilket fick till följd att den knöt sig och förorsakade rejäla bucklor på bilen. Om backsensorerna varnat mig, vilket de inte gjorde, hade aldrig olyckan hänt.

På verkstaden förklarade man att släpvagnseluttaget är så konstruerat att det kopplar ur backsensorerna när man stoppar i släpvagnskontakten. Verkar inte så smart, varför är det så? Går det att koppla förbi så inte sensorerna blir bortkopplade?

JOT

SVAR:
Javisst, men backsensorn upplever då släpkärran som ett hinder och kommer att larma hela tiden. För att undvika detta kopplas backsensorn ur när släpvagnkontakten används. Enda sättet att få systemet att fungera med släpkärra vore att montera extra sensorer på släpet men detta kräver en hel del arbete.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-07-29 10:07
Luke

På min bil kopplas sensorerna ut manuellt, man väljer själv när man skall ha de påslagna. jag är inte helt förtjust i system som overridar mig som chaufför, jag vill bestämma! (men vill inte det förresten)

#2 • Uppdaterat: 2011-07-29 10:30
Audi A5 SB

"Javisst, men backsensorn upplever då släpkärran som ett hinder och kommer att larma hela tiden."

Detta stämmer bara till viss del och då bara när man backar. Vid körning framåt (över en viss hastighet) kopplas parkeringssensorerna ur. Jag trodde ni på ViB lärt er det efter debaclet med nya 9-5;-)

#3 • Uppdaterat: 2011-07-29 10:35
PREVIA

För en tusenlapp får man en backkamera som bara kopplas till belysningen på släpvagnen eller husvagnen och sedan trådlöst överför bilden till monitorn i bilen, enkelt att montera själv. Även bra på enklare bilar som inte har backkamera som standard.
http://www.jula.se/tradlost-backkamerasystem-441069
Kopplar man den till backljuset visas bilden bara när man backar, kopplas den till baklamporna visas bilden hela tiden när man kör.

#4 • Uppdaterat: 2011-07-29 11:48
saabnisse

Jag fattar inte finessen med att sensorerna kopplas ur då kontakten ansluts.
Både på 9-5 och V70 kopplar man bort dem manuellt.

#5 • Uppdaterat: 2011-07-29 12:43
KaptenOberkommando

Det man kan säga här är ändå att OM sensorerna hade fungerat så hade det pipit så fort JOT hade lagt i backen med kärran påkopplad (vilket han nu hade glömt) och inget hade hänt. Men å andra sidan måste man kunna ställa krav på den som ska köra bilen att FAKTISKT ha koll på vad som finns bakom bilen vid främst backning - antingen det är en liten kärra ELLER ETT BARN!

Sedan var det det där med instruktionsboken igen. Den ger inte svar på allt men man kan ju åtminstone börja med att läsa i den.

#6 • Uppdaterat: 2011-07-29 13:02
Luke

Simon, Jag har både antisladd och abs. Vad jag medar är att jag vill bestämma när system skall vara in- resp urkopplade. Jag har även möjlighet till parkeringsläge på höger backspegel, men det är inte alltid jag vill se bakhjulen i den spegeln, därför tycker jag att det är bra att den aktiveras av en knapp.

Men jag antar att du är helt nöjd med att överlämna dig till tekniken och det är helt ok för mig, men jag avstår.

#7 • Uppdaterat: 2011-07-29 13:03
Roger Skagerström

Det här var det dummaste jag har hört på sjukt länge. Helt i klass med en blondinhistoria.

#8 • Uppdaterat: 2011-07-29 13:55
Roger Skagerström

Luke: Men om du har parkeringsvarnaren på med släp - vad ska du då få ut av den? Den kommer ju pipa konstant så fort du börjar svänga. Ser inte det praktiska med att ha släp och backsensorer ikopplade samtidigt. 1000 gånger jobbigare att behöva koppla ur det manuellt de gånger man använder släp känns det som.

Håller dock med om det där med backspegeln. Saknad funktion på min bil, men irriterande att det sällan finns någon avstängning av det.

#9 • Uppdaterat: 2011-07-29 14:01
Luke

Roger:
Jag håller med om att det är ett förjordat pip med släp på men å andra sidan så skiljer sig pipet åt en aning så snart som vagnen börjar ändra riktning.

Hade frågeställaren haft manuell backvarnare så hade det inte hänt. Dock kunde jag inte med att skriva vad jag egentligen tycker om frågeställaren..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.