Nästa artikel
Bilfrågan: Är två år gamla däck nya?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är två år gamla däck nya?

Publicerad 30 oktober 2012 (uppdaterad 20 november 2012)
"Säljaren menar att däcken är nya, trots att de är tillverkade för två år sedan. Finns regler som styr detta?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar vardagar på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Har just fått nya däck monterade hos Däckonline på min hustrus bil, Renault Clio -06. Däcken är tillverkade vecka 48, 2010, enligt säljaren är detta att anse som nya däck.

Jag tycker att däcken är för gamla för att säljas som nya. Finns det något regelverk som styr detta eller är det upp till leverantören att avgöra vad som är nytt eller gammalt?

Lars Nilsson

SVAR:
Om däck lagras mörkt och svalt åldras de mycket långsamt. Vid mätningar hos VTI i Linköping kunde ingen åldersförändring noteras på tre år gamla däck. Åldrandet börjar när däcken tas i bruk och utsätts för UV-strålning med mera.

Så teoretiskt är ett däck tillverkat 2010 att betrakta som nytt.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-10-30 08:25
Thommys

Men två år gamla däck har inte den senaste utvecklingen.

#2 • Uppdaterat: 2012-10-30 09:30
cccp200

Köp aldrig däck hos däckonline. När man har fått däcken är det otroligt svårt att skicka tillbaka dom igen. Jag fick fyra ojämna däck från dom (Euromaster bedömte för mig att dom var ojämna och jag såg det själv). Skickade retur det som var mest ojämnt, men fick endast att veta att det enligt producenten var helt ok. Aldrig mera däckonline!!

#3 • Uppdaterat: 2012-10-30 09:34
Raphael

Däck med äldre produktionsdatum brukar säljas till lägre pris än däck med nyare produktionsdatum, så köparen fick säkert dem till ett bra pris.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.