Bild
Nästa artikel

Citroën Grand C4 Picasso – film från Vi Bilägares biltest

Webb-TV

Citroën Grand C4 Picasso är rymlig och otroligt behaglig att åka i, men det finns detaljer att hänga upp sig på. Se filmen från vårt test.

 

Kan nya sjusitsiga Citroën Grand C4 Picasso flytta fram positionerna för flexbilen i kombilandet Sverige? Vi har testat den mot Renault Grand Scénic och VW Touran. Klicka på videofönstret för att se filmen från testet av Citroën Grand C4 Picasso.

Läs hela testet i Vi Bilägare nummer 4/2014 som utkommer 11 mars. Den som prenumererar får tidningen tidigare än så och till lägre pris – läs mer här.

I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment och all fakta. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning.

Diskutera: Vad tycker du om Citroën Grand C4 Picasso?

Kommentarer

#1
2014-03-10 17:06

Skulle vara intressant om ViB kunde nämna vilka andra motorer och växellådor som finns. Jag antar att det är en EGS i testbilen?

Måste säga att designen är mycket lyckad, Citroen har gått framåt medan Peugeot gått bakåt.

Sen önskar jag att inte även denna artikel fylls med långbänkar om PSA's ekonomi och premiumdiskussioner. Jag tror att allt är sagt på den fronten nu. Flera gånger.

#2
2014-03-10 17:31

Det här är faktiskt en intressant bil - till och med om man egentligen inte behöver utrymmet. Den har till och med ett skapligt rostskydd. och riktigt bra ljus.

#3
2014-03-10 18:04

Rosten är väl inte det ända problemet med dessa bilar? Skramlande dörrar och allmänt dålig kvalitet är väl större problem.

#4
2014-03-10 18:48

Skramlande dörrar och dålig kvalitet på nya C4 Picasso II? Bilen har knappt kommit ut på marknaden och redan uttalas det tvärsäkert om att dörrarna skramlar och att kvaliteten är dålig. Nå, nu är ju C4 Picasso II marknadsledande i Europa, den är mest såld i klassen så jag tror knappast vissa svenskars typiska tveksamheter spelar någon större roll för företaget. Och jag kan säga att min C3 Picasso från 2009 fortfarande inte har några skramlande dörrar eller uppvisar någon dålig kvalitet och snart stämplar jag jn på 10 000 helt problemfria och härliga mil. Jag tror knappast nya C4 Picasso II skulle vara sämre.

#6
2014-03-10 18:54

Själv är jag mest intresserad av den kortare C4 Picasso II som en uppgradering av min C3 Picasso. :) Men jag tar lilla motorn på 90 hästar och Seduction-versionen, det räcker för mig. Plus dragkrok.

#7
2014-03-10 18:58

Sedan så är väl ingen Citroën en äkta Citroën om inte svenska motorjournalister har någon klagan på instrumentering, instrumentbräda eller reglage. ^^ Det är ju tradition. :)

#5
2014-03-10 18:59

När det gäller Hultarns fråga om motorer och växellådor.
Basbensinaren är 1,6 VTi på 120 hästar och den behöver vi inte bry oss om. Nej det intressanta är ju dieslarna, tycker jag iaf. För Grand Picasso så tog generalagenten det in ett antal 5-sitsiga modeller med 90 hästars motorn och ETG-lådan, men jag vet inte om det blir någon reguljär import av den versionen.

Så annars börjar det på 1,6 e-HDI med 115 hästars dieselmotorn och 6-växlad manuell låda eller 6-växlad ETG. Det finns även en Blue-HDI på 2 liter och 150 hästar samt 6-växlad låda med momentomvandlare. Blue-HDI har NOx-fälla. Och det är den varianten som körs i testet.

Citroën har en 1,6 Blue-HDI på ingång också för Grand Picasson, men jag tror den börjar leveras först under sommaren. Huruvida den kommer med ETG eller samma nya automatlåda som 150 hästars versionen, det vet jag inte i dagsläget.

#9
2014-03-10 19:03

Jag håller med Dig Keoh, det är bättre att köra Saab, då vet man hur eftertraktad dessa bilar är. Kvaliteten, ekonomi, design, komfort ..mm ligger långt över andra bilfabrikat, det är just därför att företaget går som tåget. Eller man kan köpa en Saab om man gillar att gå bakåt i i tiden.
Skämt åsido, jag och en arbetskollega hyrde den nya C4 Picasso i Köpenhamn, vi blev grymt imponerad, hyfsat kvalitets känsla rakt genom, mycket rymlig bil, tyst och bekväm att köra, rapp motor, bra ekonomi, väldigt snygg design för denna typ av familj bil. Det är inte mycket som saknas.

#10
2014-03-10 20:23

keoh@ rosten? säger en som har en rostig Saab dörr saab 9000, skärmkant, och som aldrig ägt franskt haha... vilket Pocko saab finns inte ens som märke, och min gamla cittra har inte ens en enda rostfläck! och skramalnde dörr! och är den bästa bil jag haft! skulle aldrig ens tänka mig en äcklig vit saab 93 hihi...? svenskt åbäke till bil!

#11
2014-03-10 20:31

keoh@ har ingenting att kommentera om! när inte ens hans eget skitmärke inte finns längre, håll dina tassar bort från våran franska bilar, att de ska kommentera här när man kör ett åbäke som saab...hahaha jag skulle aldrig kommentera på ett svenskt bilmärke! rasister kör volvo och saab inte franskt som citroen!

#12
2014-03-10 20:44

MichaelTow@ du tala för döva öron, att de ens ska kommentera när deras egna märke inte finns längre, heja citroen världens bästa och intressantaste bilmärke! och Frankrike världens bästa land! vive la Fance!

#13
2014-03-10 20:47

om ni har sett serien Breaking Bad så kommer ni känna igenden härfula nosen från en amerikansk skitbil som heter saturn aztec

#14
2014-03-10 21:22

Ja vad vet vi nu om denna vagn. Jo den erbjuder goda utrymmen och fin komfort, ungefär som de flesta mpv. Vad den däremot saknar är modern säkerhetsteknologi och en vettig sammansättningskvalitet. Garantikostnaderna för Citroen ligger bland bilvärldens högsta och de ökar. Bara från år 2012 har det stigit med nästan fem procent enligt företagets egen koncernredovisning. Det indikerar ett företag kris och att den påstådda kvalitetsförbättringen lyser helt med sin frånvaro.

Men bilen ser onekligen trevlig ut. Synd bara på det övriga, men det finns ju andra alternativ i klassen som håller ihop bättre så det är ju bara att välja dessa istället.

MVH AL

#16
2014-03-10 21:41

Lille vän. Senaste franska bil som jag ägde var en Citroen C4... därtill har jag god insyn i mina släktingars bilar och dessutom har jag arbetat med Renault inom bilindustriella sammanhang, bland annat med säkerhetsutveckling. Jag har varit bosatt i Frankrike och pratar och skriver språket mycket väl. Så jag har troligtvis mer erfarenhet än vad du har om dessa bilar.

Sedan så spelar erfarenhet en mindre roll. Citroens garantikostnader ligger fortfarande på tok för högt och de ökar. Garantikostnaderna är en biltillverkares eget mått på produktionskvaliteten. Detta är ren fakta och det rör sig inte om småpengar heller. Den bristfälliga kvaliteten kostar mångmiljardbelopp för Citroen. Och gissa vilka som får betala.

MVH AL

#18
2014-03-10 22:15

Du ger ett lite lätt obalanserat intryck, true believer.

#19
2014-03-10 22:20

Dark Overlord :-D Ja, det har du rätt i :-)) får ursäkta mig är lite sprallig idag ;-)

#20
2014-03-11 06:32

Dark Overlord - "lätt obalanserat" är nog dagens (gårdagens) underdrift i det fallet. Och han talar om andra i termer av "troll"...

#21
2014-03-11 07:18

Så var tjafset igång igen. Synd att min önskan inte slog in. Jag tackar Raphael för drivlineinfon. :-)

#22
2014-03-11 07:30

Har raderat ett par inlägg som inte var i god ton och riktade sig till person

Moderator/Hackenbush

#23
2014-03-11 08:57

Även jag vill betona att samtalstonen här på Vi Bilägares sajt ska vara god. Och vi diskuterar sak, inte person. Den som bryter mot reglerna riskerar att stängas av.
Hackenbush:
Bra att du tog bort inläggen!
/Fredrik Diits Vikström, Vi Bilägare

#24
2014-03-11 10:22

Av de tre testade bilarna skulle jag välja Touran. Den har lägst milkostnad, ett bättre rostskydd och troligtvis bättre andrahandsvärde.
Nu skriver ViB att Touran är inte "kul", konstigt omdöme.
Vidare skriver Vib att Touran lastar sämre, är väl självklart när den är 20 cm kortare.
Med det inte sagt att jag tycker Citroen är dålig, jag gör bara ett annat val än vad ViB gör.

#25
2014-03-11 10:52

Touran är ingen bil för mig, framförallt tycker jag att det är dålig sikt i den förutom att framstolarna är dåliga (jämfört med Picasson som inte har framstolar, utan den har fåtöljer :) ). Med dålig sikt menar jag att Touran har tjocka A-stolpar som skymmer sikten, särskilt märkbart i stan vid övergångsställen och korsningar.

Picasson har dubbla A-stolpar - den främre är tunn och så har den en tjockare som är placerad längre bak än i Touran. Detta innebär optimal sikt och det känns verkligen som rena kommandobryggan.

Sedan så är Touran inte lika bekväm i fjädring, ljudnivå eller känsla. Det är skillnad, och Picasson vinner för mig. Den är bästa bilen på långfärder.

Som Star Trek fantast är Picasson mitt solklara val. Det enda som saknas är en färddator som talar dialekt. Beam me up Scotty.

Men där Citroën har missat, det är färgerna. C4 Picasso II finns i en ljusblå och en mellanblå färg, och den mellanblå färgen - Kyanos - är den snyggaste av dem. Den stora missen är att Citroëns fina mörkblå färg, Ink Blue, som finns till C3 Picasso och som C3 Picasso är dösnygg i, den finns inte till C4 Picasso.

Så det kritiserar jag Citroën för, här har de tänkt fel.
Och så finns det de som påstår att jag inte kan säga ett negativt ord om Citroën. Ja nu har ni iaf blivit motbevisade så det stänker om det. :P :)

#26
2014-03-11 11:00

Enligt ViB test av kupebuller, så var Touran bäst på den punkten.
Nu är jag lite färgad iofs , min bror hade en Touran, den satt inte jag dåligt i.

#27
2014-03-11 12:07

Leif, allt beror på vad man jämför med givetvis. Jag har åkt med i Touran många gånger, de är rätt vanliga som taxis. Och jämfört med en Picasso så sitter jag sämre i en Touran. Det innebär inte att jag sitter dåligt ur en absolut synvinkel där jag inte gör några jämförelser alls, men om jag tar med Picasson som jämförelse så sitter jag sämre i en Touran - det är skillnad och för mig är det en klasskillnad helt enkelt där jag upplever Picassons fåtöljer som bättre för mig. Nu brukar jag uppleva att sittkomforten i franska bilar ligger på en klass högre än i tyska bilar, det är väl helt enkelt så att de franska konstruktörerna lyckas anpassa sittkomforten bättre efter min kropp än vad tyskarna lyckas med.

#28
2014-03-11 12:23

Ja det är lite från person till person hur bekvämt eller obekvämt man upplever sittkomforten i en bil.
Nu valde jag Touran utifrån vad ViB presenterar, statistiskt sett, inte vad Vib tycker är den roligaste eller snyggaste bilen.
När det gäller bilindustrins att presentera drivmedelsförbrukningen på en bil,
Så verkar alla ta till fantasiförbrukning.
När det gäller testet av de tre bilarna så har Touran en överförbrukning på 37 %, Citroen har en överförbrukning på 53 %. Faktisk har Citroen den högsta testförbrukningen av de tre bilarna de ligger på 6,9 l/100km, Touran har en förbrukning på 6,3 l/100km. Lägg till att Citroens tankvolym är på 55 l så har Touran en tankvolym på 60 liter.
Du kommer längre i en fulltankad Touran än vad du gör i en Citroen.
I samtiga bilar är det en lagningssats istället för ett riktigt reservhjul, det gillar inte jag.

#29
2014-03-11 12:25

Den version av Grand Picasso som jag själv skulle välja och som jag varmt rekommenderar, det är med 115 hästars dieseln. Härigenom uppnås bästa kombination av pris, prestanda och förbrukning. Sedan väljer man manuell låda eller ETG efter eget val. Du hittar den från 220 - 230 tkr ute i handeln och då i en väldigt välutrustad version (Intensive) med allt man behöver och en hel del som man inte behöver, men som är kul och bekvämt att ha. :) En del handlare har kampanjerbjudanden där serviceavtal ingår, i praktiken fri service i 3 år. Picasso-serien är efterfrågade på begagnatmarknaden av barnfamiljer, ett ekonomiskt köp.

#30
2014-03-11 12:32

Leif, när det gäller dieslar så sjunker förbrukningen efter hand. En diesel är inte inkörd innan den har gått åtminstone en 1 500 - 2 000 mil. Detta gör att det inte är riktigt rättvist att jämföra splitternya bilar mot deklarerad förbrukning. Sedan så fäster jag inte så stor tilltro till Vi Bilägares förbrukningssiffror, utan jag litar mer på Teknikens Världs Sverigetestet. En till faktor är att deklarationen är gjord med EU:s certifieringsbränsle, vilket gör bilen snålare än dieseln i Sverige. EU:s certifieringsdiesel säljs inte i Sverige. Men min egen erfarenhet det är att jag kör enligt deklarationen med Citroëns dieslar, jag brukar komma ner betydligt lägre än motorjournalister gör i förbrukning.

#31
2014-03-11 12:33

En nackdel med Touran är att den saknar NOx-fälla, vilket Picasson har. En till nackdel är att Touran känns ålderdomlig, det är iaf min upplevelse av den yttre och inre designen. Det känns billigt, gammalt och förlegat, inte någon mysig eller trivsam känsla eller komfort alls utan mer skåpbil än komfortkryssare i StarTrek-klassen. :)

#32
2014-03-11 12:40

Det är sällan någon mysig och trivsam känsla i taxibilar!

#33
2014-03-11 12:46

Smak och tycke kan egentligen aldrig jämföras, man kan inte säga att en bil är bättre än en annan, för alla.

Någon vill ha fast fjädring/stolar, andra tycker det är för hårt och vill ha mjukare.
Nu skulle jag inte köpa någon av dessa bilar, men om... så skulle jag välja Cittran, designen är mest intressant och modern. I mina ögon.
Touran är för anonym, och Renaults formspråk tilltalar inte mig.

#34
2014-03-11 14:10

Den hamnar ju lätt en bit över 300000:- med lite nödvändig utrustning.
Men jag vet inte, den kanske är värd sitt pris?

#35
2014-03-11 14:21

@saabnisse : Priset som de anger i filmen är för den topputrustade "Exclusive"-versionen tillsammans med den starkaste dieselmotorn med automatlåda. Den har nästan all utrustning man kan tänka sig.

#36
2014-03-11 16:55

Hmm..jag har inte vibilägare som tidning...vilken av bilarna *vann* testet?
Nyfiken.

#37
2014-03-11 17:42

Pi@ Jag du har 46 års bil erfarenhet och det tackar jag och bugar för ta det inte personligt om du förstår vad jag menar?

#38
2014-03-11 18:41

Peter, Cittran vann testet.

#39
2014-03-11 19:44

MVH AL, jag vet inte vem du adresserar när du skriver "Lille vän" men för min del tror jag inte på ett ord som du säger. Tyvärr har jag sällan tid att debattera men tid har jag haft att läsa dina inlägg, och jag har till och med sparat delar av den information du har tidigare förmedlat, vilket underlättar att genomskåda ditt spel, och oriktigheten med många av dina påståenden. Du ständigt hävdar att franska bilar är bara skit (värre påstående har du framfört) och du gärna påstår att Tyska bilar håller så mycket bättre / högre kvalitet. Förvisso finns vissa modeller från Franska biltillverkare som har haft väl kända kvalitets problem, men detsamma, om inte värre, gäller tyska bilar, inte minst om man ta med i beräkningen den summa man betalar för bilen. Alltså en högre prislapp borde rimligen resultera i högre kvalitet. Är det verkligen så? Och varför då erbjuder de tyska så kallade premium bilmärke fortfarande enbart 2 års garanti om produkterna de säljer är så himla bra? Samtidigt har vi även sett att de Tyska bilmärke drabbas av större och betydligt kostsamma problem, när problem dyker upp (IF undersökning). I slut ändan blir det en mycket hög kostnaden för konsumenterna. Är det så konstigt att de då redovisar stora vinster.

#40
2014-03-11 22:08

Nu är det ju inte jag som gör PSA:s koncernredovisning utan dem själva. Tycker man att deras egen angivelse av garantikostnaderna är felaktig så tycker jag att man skall ta kontakt med dem och påtala deras misstag så att de kan rätta till det. Det vore nog välkommet eftersom deras lönsamhet därigenom skulle öka. Att lägga ut miljarder på att justera brister i efterhand innebär nämligen en onödig kostnad inom modern produktionsteknik..

Men fram till dess att MichaelTow fått gehör av PSA och därigenom fått dem att korrigera det påstådda misstaget så tillåter jag mig att konstatera att garantikostnaderna för PSA ökat med 4,7% år 2013 i jämförelse med år 2012. Totalt sett innebär detta att PSA har (betydligt) högre kostnader för garantiåtgärder än VAG och framförallt, Toyota.

Vad gäller lille vän var det f.ö adresserat till en annan skribent som dock blivit modererad eftersom han inte kunde hålla sig till sakfrågorna. Det är alltså inget som MichaelTow behöver ta åt sig av.

Och om MichaelTow nu läst mina inlägg tycker jag han skall läsa dem igen. Jag är nämligen av uppfattningen att Toyota bygger de mest felfria bilarna. Dock tycker jag mig kunna notera att de tyska märkena har skärpt till sig avsevärt - och därmed snart kommer kunna matcha Toyota i felfrihet.

Att de franska märkena är hopplöst efter inom detta område är heller inte så mycket att orda om. Det står ju klart och tydligt i deras egen årsredovisning.

Sedan så saknar jag faktiskt det fasta rattnavet i den nya C4:an. Det var ju en lite udda finess som man lärde sig att uppskatta i någon mån.

MVH AL

#41
2014-03-12 08:04

@boniver, jag gick in på Citroëns hemsida och "byggde min bil" med det som jag vill ha och är van vid och då hamnar den en bit över 300000:-
Å andra sidan kommer Touran upp i 316000:- med likartad utrustning!
Nu är det ju de priser som anges och inte det pris man får betala efter att en köpeförhandling är klar.

#42
2014-03-12 08:34

Verkar ändå som att C4 GP har blevit billigare än tidigare?
Visst blir det ganska dyrt om man topputrustar men så är det med alla bilar.
Har för mig att gamla versionen kostade långt över 300.000 med en massa utrustning trots svagare motor men det är möjligt att jag minns fel.
Man får väl helt enkelt skala av lite utav godsakerna om man tycker att det blir för dyrt om man gillar bilen för övrigt.

Priset börjar på ca 200.000kr och den bilen som jag byggde med extra allt skulle kosta 339.000kr.( ej vinterdäck och drag ) För 140.000 kr kan ju den som önskar köpa en bil till.

Touran tycker jag är en fin bil men den är ju som Vib påpekar väl till åren kommen nu men knep ändå andraplatsen före Grand Scenic vilket förvånade mig mycket..

#43
2014-03-12 16:26

Till hösten/vintern kommer VW byta ut sin 12 år gamla Touran till förmån för något helt nytt.
Känns som det är på tiden....

#44
2014-03-14 18:02

Med tanke på hur true believer skriver, hade det varit intressant att se de raderade kommentarerna.

Jag instämmer i mycket av det Leif skriver.
Touran har verkat vara den optimala kompromissen - men den är faktiskt förbannat tråkig. Men foträta dojor vinner i längden, så... Sen har ju Touran en jäkligt bra parkeringsautomat.
En förnuftig bil. Men jag känner onekligen mer för Cittran.
Skriver jag utan att ha provkört någon av dem...

#45
2014-03-14 19:41

Roy J@ Tack! en trevligare person alltså från hjärtat talat finns inte :-)

#46
2014-03-15 16:39

Urusla filmer Vib har, man får mest sitta och titta på den som provkör och pratar. Tro det eller ej men det räcker att man hör vad som sägs och får se mer av bilen istället. Man får känslan av att det är personen i filmen som är det mest intressanta.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.