Nästa artikel
Rosttest: Audi Q3 (2011)
Rost

Rosttest: Audi Q3 (2011)

Publicerad 26 januari 2012 (uppdaterad 28 november 2016)

Audi Q3 har huv och baklucka tillverkad i aluminium och resten av karossen i förzinkad stålplåt, förutom främre och bakre stötsköld som är av plast. Dörrarnas plåtfogar är mycket bra tätade genom noggrann limning.

Q3 har en bra konstruktion av bakre skärmen med minskad risk för rostangrepp, dessutom skyddad med innerskärm i filtmaterial. Plastsköldar på karossens och skärmarnas nederdel är inte helt lyckat eftersom dessa inte är helt täta. Fukt och smuts kan komma in mellan plast och plåt.

Även i främre skärmen finns en skyddande innerskärm i mjukt plastmaterial. Risken för blästring av karossidor är liten. Stänklappar saknas. Undertill skyddas Q3 av plastsköldar. Under dem finns ingen behandling men de flesta skarvar är väl skyddade.

Bakvagnen har slitskydd och de flesta spalter och skarvar tätade. Hålrum och balkar är generöst behandlade med skyddande vax. Bränsletank och påfyllningsrör är av plast och bakersta dämpare med ändrör är rostfria. Q3 har ett bra rostskydd.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Modeller i det här testet:

Audi Q3 2.0 TDI S-tronic
Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.