Nästa artikel
Provkörning: Volkswagen Passat Alltrack (2012)
Provkörning

Provkörning: Volkswagen Passat Alltrack (2012)

Publicerad 30 mars 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
VW Passat Alltrack lockar med höjd markfrigång, fyrhjulsdrift, DSG-låda och tufft utseendet i kombination med ett konkurrenskraftigt pris. Volvo XC70 får se upp!

Målgruppen är de som nästan behöver en suv men inte riktigt kan förlika sig med biltypen. Passat Alltrack är i princip en vanlig Passat 4Motion som fått 30 millimeter högre markfrigång och lite spännande utsmyckning som ska kittla de som drömmer om att fly vardagslivet för utflykter i det vilda.

Riktiga fyrhjulsdrivningsentusiaster rynkar på näsan och säger att ”det där är väl ändå inte en riktig terrängbil?” Nej, Passat Alltrack hör definitivt hemma på vanliga vägar men det inte bara kattguld som glimmar i jeepstassen.

Jämfört med vanliga Passat har stötfångarna fram och bak byggts om för större frigångsvinklar och markfrigången har höjts 30 millimeter. Dessutom har det kommit till hasplåtar som ska skydda känsliga partier från skador. Några centimeter extra markfrigång är mycket värt för många. I stadstrafik uppskattar man den överblick som några centimeter extra sitthöjd ger.

Fyrhjulsdriften kommer från Haldex och är av samma slag som i Passat 4Motion och i suven Tiguan. I normalfallet är Alltrack till 90 procent framhjulsdriven men upp till 70 procent av kraften kan skickas till bakhjulen.

I Alltrack ingår ett Off Road-system som via en knapp på mittkonsolen ställer om bilen för skogsbruk. Tryck ned knappen och DSG-lådans växlingsmönster ändras, gaspedalens respons blir mindre känslig, ABS-bromsarna tillåter en högre grad av låsning för att bygga upp vallar av snöslask eller lera framför hjulen vilket i sin tur ger kortare bromssträcka i extremt väglag.

Här finns också en funktion som hjälper till att bromsa i branta och hala utförslöpor. Hill Decent Control kallas systemet som individuellt kan bromsa varje hjul för att hålla bilen stabil och i konstant hastighet nedför en backe.

Hur är då Alltrack att köra? Vi provar bilen med 170 hk dieselmotor, 2,0 TDI 170. Motorn går mjuk och tyst. Sedan tidigare vet vi att den är lite kraftlös i det allra lägsta varvtalsregistret men då Alltrack är standardutrustad med Volkswagens smidiga DSG (dubbelkopplings)-låda maskeras sådana problem effektivt. Bilen ökar snabbt och villigt farten så snart föraren trampar på gaspedalen.

Autobahn eller halsbrytande, slingrande alpstigar gör detsamma. Vägegenskaperna är trygga och bilen stabil, utan att på något sätt vara tråkig. Den känns betydligt lättare än sina 1 700 kilo och följer villigt förarens direktiv. En etapp med sämre vägstandard avslöjar dock att det läcker in en hel del buller från däcken i kupén. Det blir extra tydligt och tråkigt när motorn är så tyst som den är. Det är enbart vägljudet som gör att man måste höja rösten för att förare och baksätespassagerare ska kunna tala med varandra.

En annan nackdel är priset. Svenska Volkswagens representanter har visserligen lyckats utmärkt i förhandlingarna med fabriken i Tyskland så Sverige betalar mindre för Alltrack än de flesta andra marknader i Europa. Men hit kommer bara de mest exklusiva utförandena och de starkaste motorerna.

I Tyskland går Alltrack att beställa med enbart framhjulsdrift, 140 hk dieselmotor och manuell låda. Den typen av snikversion finns inte att få hos oss. Här är det 211 hk bensinmotor eller 170 hk diesel som gäller.

Jämfört med huvudkonkurrenten Volvo XC70 framstår dock Passat som rena fyndet. En Volvo med motsvarande motorstyrka och utrustning kostar närmare 50 000 kronor mer.

Diskutera: Vad tycker du om Volkswagen Passat Alltrack?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Volkswagen Passat Alltrack DSG TDI 170/TSI 21

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Volkswagen Passat Alltrack DSG TDI 170/TSI 21:

Pris, från kr: 325 900/309 900.
Modell: Femsitsig, femdörrars kombi.
Säljstart: April.
Mått, cm: L 477/B 182/H 155.
Tjänstevikt, kg: 1 725/1 707.
Motor: 4 cyl dieselmotor på 2,0 l, 170 hk/4 200 v/min. Max vridmoment 350 Nm från 1 750 v/min. / 4-cyl turboladdad bensinmotor på 2,0 liter, 211 hk/5 300 v/min. Max vridmoment 280 Nm från 1 700 v/min.
Prestanda: Acc 0–100 km/tim på 8,9/7,8 s. Toppfart: 211/212 km/tim.
Förbrukning: 5,9/8,5 l/100 km.
CO2-utsläpp: 155/199 g/km.
Konkurrenter: Volvo XC 70, Audi A4 Allroad, Subaru Outback, Skoda Octavia Scout.

Vad nytt? Nya stötfångare, skärmbreddare och tre cm högre markfrigång.
För vem? De som ibland behöver högre markfrigång. Eller bara gillar skogsmullestilen.

Plus: Framkomlighet, hög utrustningsnivå, prisvärda säkerhetstillbehör.
Minus: Däckbuller, dyr inträdesbiljett.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-03-30 08:48
Hackenbush

Den ser trevlig ut men är väl som de flesta "terrängbilar" idag ganska dåliga i terrräng. De ser bara ut att kunna gå i terräng.

#2 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Tja markfrigången på 165mm var väl inte sådär jätteimponerande jämfört med XC70s 210mm. Snarare jämförbar med vanliga V70s 151mm. Men det är väl inte för terrängegenskaperna man köper dessa bilar, förhoppningsvis blir komforten bättre och insteget bekvämare.

#3 • Uppdaterat: 2012-03-30 11:07
Juppe (ej verifierad)

Precis som att man kan välja till sportpaket på sina bilar borde man kunna välja till ett "allroad"-paket.
Förstår inte riktigt varför de ska vara speciella modeller.

#4 • Uppdaterat: 2012-03-30 13:06
raks

Jag bara väntade på Shoguns kommentar om markfrigången precis som i alla andra artiklar om Alltrack. Vi får väl se om ett halvår/år hur bra Alltracken säljer, jag tror inte VW gör denna modell bara för att det är kul utan att göra en ordentlig marknadsanalys vad kunder vill ha. Skulle jag byta min CC mot en annan VW-modell, så hade det blivit en Alltrack. Och då främst för att jag tycker den är snygg och tuff, inte för att jag ska ut och köra i skogen för då hade jag köpt en Touareg.

#5 • Uppdaterat: 2012-03-30 13:23
Micke_mus

Det är väl ingen som bryr sig om terrängegenskaper? Dessa bilar köper man väl för att man gillar designen och tycker att det är lite roligare att köra XC70 än en "vanlig" Volvo. Den lilla backen upp till Östermalmstorg klarar man säkert alldeles utmärkt i både XC70, Audi allroad och i denna Volka.

#6 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Självklart kommer denna modell att sälja som smör då den har sina poänger. Håller med Juppe, med tanke på vägstandarden i vårt land borde höjd markfrigång vara ett tillval på vilken bil som helst idag utan att fyrhjulsdrift , hasplåtar, skärmbreddare o dylikt medföljer.

#7 • Uppdaterat: 2012-03-30 21:56
Audi A5 SB

Håller med raks och Micke_mus, vem i hela världen köper en Alltrack för att köra i terräng? Vem köper en XC70 i det syftet? Bilen är ett coolt attribut på vanliga vägar.

Vill man köra terräng så finns det bilar som är avsedda för det. Denna är det inte. Och har aldrig varit ämnad för det.

#8 • Uppdaterat: 2012-03-30 23:25
raks

Gör om gör rätt? Det är antagligen en extremt liten bråkdel av de potentiella köparna som tycker markfrigången är en dealbreaker. I en annan tidning så frågade man just VW varför man inte höjt den mer, och svaret är att det hade krävt dyra ombyggnader av hjulupphängning och drivaxlar - med allt vad det för med sig med köregenskaper etc. Något som troligen även skulle avspeglat sig på priset, och då varit en dealbreaker för betydligt fler potentiella kunder.

#9 • Uppdaterat: 2012-03-30 23:59
Swenssons

Jag tror till skillnad från andra VW hatare att denna bilen säkert kommer att ta köpare från etx XC70, Subaru och andra AWD bilar eftersom VW har en väldigt hög kvalitet till ett attraktivt pris så Volvo, Subaru mfl kommer att tappa marknadsandelar till VW.

#a • Uppdaterat: 2012-03-31 13:44
raks

Men de flesta bilar är i något avseende en kompromiss. Materialvalen i XC70 och Outback är inte på något sätt fulländade, antagligen för att hålla priset nere eller för att man inte klarar av att göra det bättre. För 99/100 så räcker säkert markfrigången och varför då plöja ner massa pengar på att göra den högre då. Att du tycker att det är wannabe attribut är upp till dig, men många är faktiskt beredda att betala för det, annars hade vi aldrig sett S Line-paket, AMG-paket, M-paket, R-Design, R-Line... Bilköp handlar inte bara om millimetrar och praktiska parameterar utan även mycket om design och känslor. Och jag kan förstå att det som VW/VAG-hatare så måste det göra ont att se den framgångsvåg VW befinner sig i just nu.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.