Senaste aktivitet

"Rutger Jönåker" har svarat på foruminlägget "Hämtat min nya DKW"

Provkörning: Mercedes C220 CDI Blue Efficiency (2011)

Provkörning

"Vad drar den?", "Under en halvliter", " Åh, tusan!" Fråga, svar och utrop som är rätt vanliga när man anländer i en Mercedes C220 CDI. Vi gav oss ut på en riktig snålkörning.

Ska man köra 125 mil landsväg i ett svep så är det inte särskilt upphetsande att göra det under laglig hastighet. Det går något bättre om man har en hyfsad bil att ratta.

En sådan är onekligen nya Mercedes C-klass. 2,1-liters dieselfyra med dubbla turbo, 170 hästar och – inte minst – ett gediget vrid på 400 Nm är lovande fakta som talar för att det inte behöver bli en trist långtur.

Men nu skulle vi syna en annan faktauppgift från Mercedes. Nämligen att 220 CDI Blue Efficiency med stopp/start-funktion bara ska dra 0,44 liter diesel per mil, blandad körning och släppa ut blott 117 gram koldioxid per kilometer. Miljöbil, alltså.

Stockholm till Altajärvi
Och titta på bilden här intill, minsann visar den en snittförbrukning på just 0,44 liter per mil!

Bilden ljuger absolut inte men det gör däremot färddatorn; inget ovanligt i och för sig för såna manicker. Den verkliga förbrukningen fick jag när jag tankade, 0,48 liter per mil. Det är bra det också för en 1 600 kilo tung bil som mäter drygt 4,5 meter på längden.

Den förbrukning som anges av tillverkaren är framtagen enligt EU-körcykeln och ligger alltid under verklig förbrukning. Den är därför bara användbar vid jämförelser.

Till sin hjälp för att köra snålt med Mercedes C220 CDI har föraren en växelindikator som visar när det är dags att växla upp eller ner. Dessutom lyser en ECO-lampa grönt när tekniken är nöjd med förarens körstil.

Med en tankvolym på 59 liter så blir räckvidden med vår förbrukning 123 mil, vilket innebär att man från starten i Stockholm når Altajärvi, två mil söder om Kiruna. Vill man komma ända fram till gruvstaden på en tank så kan man mot tillägg få sin diesel-Mercedes levererad med en 66-literstank.

Utmärkt körkänsla
Mercedes C-klass går inte bara snålt, den går tyst också. Och stabilt. Det är något med styrningen som inte bara ger utmärkt körkänsla utan också skvallrar om hög kvalitet.

Kvalitetskänsla förmedlar också drivlinan med sugande kraft över hela registret. Det kunde jag konstatera när snålkörningen var avslutad. Och trots betydligt mera aktiv körning höll sig förbrukningen på 0,56 liter per mil. Färddatorn uppgav dock 0,52 l/mil, vilket är ett oskick. En dator ska ju leverera data och inte höfta siffror.

Stolarna är ett adelsmärke för Mercedes-bilar och visst känns dessa också komfortabla – de första tjugo milen. Sen händer det saker. Ju fler timmar bakom ratten, desto mer uppenbart  blir det att svankstödet är för klent trots att man justerar det till hårdaste läget. Här behövs en extrakudde för långkörningar.

Instrumenten är vackra och eleganta men inte särskilt funktionella i visst ljus. Det är exempelvis svårt att ibland läsa av hastighetsmätaren.

Spak till vänster
Kombispaken till vänster om ratten är också en Mercedes-specialitet på gott och ont. För icke rejält tillvanda Merca-förare mest på ont. Framför kombispaken sitter den något tunnare farthållarspaken. Till höger om ratten finns ingenting. Ännu efter 300 mils körning hände det att jag tog fel och slog på farthållaren när jag i själva verket skulle blinka.

Mercedes C-klass är billig när det kommer till bränsledrift men har, som det anstår detta märke, en rejäl prislapp i nybilshallen. 322 900 kronor i basutförande för C220 CDI, Avantgarde, Blue Efficiency.

Fotnot: Detta var i första hand ett test av bränsleförbrukningen. En ”vanlig” provkörning av Mercedes C-klass hittar du här.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Mercedes C220 CDI Blue Efficiency

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Mercedes C220 CDI Blue Efficiency

Pris, kr, från: 322 900.
Säljstart: I våras.
Modell: Femsitsig sedan.
Mått, cm: L 459/B 177/H 144.
Tjänstevikt, kg: 1 600.
Släpvagnsvikt, kg: 1 385.
Motor: 4-cyl diesel med dubbla turbo, 2 143 cm3. Max effekt 170 hk vid 3 000–4 200 v/min.  Max vridmoment 400 Nm vid 1 400–2 800 v/min.
Prestanda: 0–100 km/tim på 8,8 s, toppfart 232 km/tim.
Förbrukning, bl körning: 4,4 l/100 km.
CO2-utsläpp: 117 g/km.
Närmaste konkurrenter: BMW 3-serie, Audi A4, Volvo S60.

Vad nytt? C-klass som miljöbil.
För vem? Tjänstebilsförare, köpstarka mogna kunder.
Bra köp? Ja, för den märkestrogne. Priset lockar inte över privatkunder från andra märken.

Plus: Drivlinan, förbrukningen, ljudnivån.
Minus: Långfärdskomforten, otydliga instrument, priset.

Kommentarer

#34
2011-10-18 10:12

Leider och FLAC:
Visst är det bra med diffbroms, jag håller med om det, men tyvärr väljer tillverkarna att låta antispinnsystemet istället sköta samma sak genom att använda bromsarna.
Vilket inte alls ger samma resultat, tyvärr.
Förmodligen är det billigare för tillverkarna...

#33
2011-10-17 21:56

FLAC, ber om ursäkt om jag tog i. Och jag förstår att det blir tjatigt, även om det inte är min avsikt. Tyvärr är mycket av upplevelsen med bilar svåra att förmedla i skrift. Jag blev själv förvånad vilken enorm skillnad det gjorde när jag satte i en torsen diff i min bil. Måste upplevas, både alltså mycket mer grepp, roligare körning, och mer konsekvent beteende i drivningen! Helt underbart alltså! Istället går folk å köper AWD, för ökad "framkomlighet", vilket på många sätt är sämre. Kolla in Bmw filmen och förstå vilken kontroll och körkänsla man får med konstant 2wd drivning.
Om man är bilentusiast och har en Bmw, så är en sån mojäng gjuten, kan bara hålla med snubben på autocar. Som dom skämtsamt säger (notera bindestrecket)
It makes all the diff-erence

#32
2011-10-17 21:33

FLAC

Ja men oavsett tjat eller inte, har jag inte rätt i sak?

Och av nån anledning uppfattas det tydligen mer tjatigt än när man pratar om AWD. Poängen här var ju att Mercedes med mekanisk diff och bakhjulsdrift, vore mycket trevligare (och att AWD då vore mer onödigt).

Simon, bra film, visar ju vad jag menar! Klart mycket roligare och mycket mer grepp! Var det inte roligare att köra som Mercedes ville bli numera?

#31
2011-10-17 20:36

1.nej jag har inte haft någon RWD med diffbroms, bara 2 utan.
2. jag har inte påstått att jag har något emot diffbroms.
men det är säkert som amen i kyrkan att om bara Leifer får träta tillräckligt länge med någon annan kommer det tills lut att handla om just diffbroms. vad blir nästa steg i ert "förhållande"? duell i gryningen?

#29
2011-10-17 20:25

FLAC, och det förvånar mig inte att du inte vet vad du pratar om, du har aldrig haft nån RWD bil med en kan man gissa.

#28
2011-10-17 19:58

Leifer, det förvånar nog ingen att DU återigen tjatar om diffbroms...

#27
2011-10-17 19:24

FLAC

Det förvånar mig inte att DU tycker så....

#26
2011-10-17 16:22

diffbroms passar bra i sandlådan...

#25
2011-10-17 15:54

Svar till den där kapten...
"Undrar förresten om han den där leifer har något att säga om artikeln."

Ja när kan man få mekanisk diff broms till en bakhjulsdriven Mercedes? Tycker det borde ingå i en bil som kostar närmare en halv miljon. Eller har inte Merecedes råd att "bjuda" på det? Man tar ju högst priser av alla s.k. permiummärken, vad får man för pengarna?

#24
2011-10-17 13:17

Who?,Jägaren,Kapten oberkommando.

Spöken....men retoriken,avsaknaden att kunna ta saklig kritik mot MB,samt personpåhoppen,attackerna på Vi bilägares medarbetare allt stämmer på punkt och pricka in på dig! Exakt så var det på TV med. Så upp till bevis och bli lite mer mogen i dina kommentarer. Så mig lurar du inte.

MB är inte så överlägsna idag som de var längre tillbaka i historien,och det är på dessa meriter de lever på än idag,enligt MIG. Andra har bevisligen blivit bättre,medan MB blivit sämre. Därmed inte sagt att denna bil ovan är usel. Säkert en mycket fin bil om än att den inte ger "mest" för pengarna i jämförelse med andra tex de andra två tyskarna. Skulle själv kunna tänka mig att köpa en C-klass från 2000- 2001 till min son som jag tittat på men va,fan inte en enda är rostfri tyvärr. Vi pratar om en bil mellan 50000-60000 till min son,max! Börjat att snegla lite på Lexus is200 men de är också dyra men rostfria. Sedan ligger de på en förbrukning på ca 0,92 med stillsam högerfot något högt enligt mig. Köpte under senvintern i år en Volvo S-70 till honom med automatlåda. Men den var så törstig så den har vi sålt då förbrukningen låg på över litern/milen. Kom gärna med förslag på bilar på blocket som verkar fina,helst utan rost.

Logga in eller skaffa ett konto för att kommentera
Stäng Prenumerera på vårt nyhetsbrev: