Nästa artikel
”Dacia gör fel som struntar i laddhybrider”
Krönika

”Dacia gör fel som struntar i laddhybrider”

Publicerad 16 september 2021
Köparna av budgetbilen får betala med hög fordonsskatt.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


När Skoda klättrade upp från att vara budgetbil till betydligt mer påkostad tog rumänska Dacia över det allra billigaste bilsegmentet i Sverige.

Den nya generationen av Dacia Sandero kan du till exempel få för 120 900 kr. Även med ett eller två utrustningspaket är priserna betydligt lägre än hos konkurrenterna.

Men jag tror Dacia har en tuff utmaning framför sig, och det är att bilköparna i allt högre utsträckning börjar tänka mer och mer på milkostnad än på inköpspris.

Produktchefen Andreea Guinea fick i förra veckan försvara varför Dacia inte får toppbetyg för krockskyddet i Euro NCAP:s tester eller lanserar någon laddhybrid.

– Kunderna är inte redo att betala för sådan teknik, sa hon i en intervju med Autocar.

Produktchefen kan nog ha rätt i att Daciaköparna inte vill betala för onödig teknik. Men jag tror å andra sidan inte att de vill dränkas i straffskatt de kommande åren.

En Dacia Sandero Stepway släpper ut 127 g/km vilket kostar bilägaren drygt 4 300 kr per år i förhöjd fordonsskatt under de första tre åren. Om regeringens nya skärpning går igenom höjs fordonsskatten till nästan 6 000 kr. Ägaren till ”budgetbilen” får därmed betala 18 000 kr i bara i fordonsskatt under de första tre åren, vid sidan av bränsleskatten och alla andra utgifter.

För dieseldrivna Dacia Duster med fyrhjulsdrift ser det ännu värre ut: där kommer fordonsskatten ligga på 9 700 kr per år eller 29 000 kr för tre år. Då spelar det mindre roll att själva bilen är billig att köpa.

En laddhybrid är fortfarande betydligt dyrare att köpa än en bensinbil, men skillnaden minskar för varje år. Och när de helt eldrivna bilarna når brytpunkten hoppas jag Dacia hakar på med åtminstone en elbilsmodell istället för att beskriva det som teknik bilköparna ”inte är redo att betala för”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (29)

  • 18 september 2021 Pi, det är ju riktigt och…
  • 18 september 2021 Du vänder och vrider på allt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.