Nästa artikel
Volkswagen anklagas för falska siffror
Nyheter

Volkswagen anklagas för falska siffror

Publicerad 21 september 2015 (uppdaterad 21 september 2015)
Volkswagens TDI-motor har hamnat i blåsväder.
Mjukvara gör bilarna extra snåla vid utsläppstester i USA. Nu kan biltillverkaren tvingas återkalla nära en halv miljon bilar.
Enligt amerikanska miljömyndigheten EPA har Volkswagen manipulerat mjukvaran i vissa dieselmodeller som gör att klimatutsläppen automatiskt minskas när bilen kontrolleras. När de sedan körts i normalläge har bilarna släppt ut upp till 40 gånger mer kväveoxid än vad som är tillåtet i USA.

Bilarna som har fuskläget är Volkswagen Jetta, Beetle, Golf och Passat, samt Audi A3 med tvåliters TDI-motorer av modellår 2009-2015.

Nyhetssajten Automotive News rapporterar att Volkswagen kan tvingas böta 37 500 dollar per bil om inte felet åtgärdas. Med runt 482 000 berörda fordon betyder det cirka 18 miljader dollar totalt. Volkswagen har i ett officiellt uttalande sagt att man samarbetar till fullo i utredningen.

– Personligen beklagar jag djupt att vi har brutit förtroendet hos våra kunder och allmänheten. Vi kommer att samarbeta fullt ut med ansvariga myndigheter med öppenhet och tydlighet, för att kunna fastställa alla fakta i det aktuella fallet, säger Martin Winterkorn, vd för Volkswagen AG och fortsätter:

– Volkswagen har beställt en extern undersökning av denna fråga.  Vi kommer att göra allt som måste göras för att återupprätta det förtroende som så många människor har för oss och vi kommer att göra allt som krävs för att vända de skador som detta har orsakat.
 
Diskutera: Litar du på biltillverkarnas siffror?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-09-21 09:15
saabnisse

Ja så kan man kanske se det, men det gäller att komma ihåg att idioter är väldigt påhittiga!

#2 • Uppdaterat: 2015-09-21 09:24
Reverend Benny

I forumen pratas det friskt om just detta.

http://www.vibilagare.se/forum/vi-bilagares-forum/allmant-om-bilar-och-trafik/volkswagen-har-fuskat-i-usa

Det som jag blir förvånda över (kanske en tolkningsfråga/översättningsmiss) är Martin Winterkorn's uttalande där det låter som han erkänner felet och ber så hemst mkt om ursäkt.
Storyn blir bara konstigare och konstigare...

#3 • Uppdaterat: 2015-09-21 09:49
Reverend Benny

Vad har denna artikel med bevisning om tysk kvalitet att göra?
Den handlar om att VW står anklagade för att medvetet fuskat med avgasrening på en viss modell av dieselmotorer i USA.

#4 • Uppdaterat: 2015-09-21 10:07
1storstark

Vi som inte har högre IQ än normalt, har för länge sedan sett bluffen. Sluta omedelbart att beskatta bilar efter lögnaktiga förbrukningssiffror. Alternativt låt bilföretagen betala mellanskillnaden mellan deras fantasier och verkligheten.

#5 • Uppdaterat: 2015-09-21 10:08
johafor

VW har erkänt att det skett med 2,0 l dieselmotorn i USA. Det är inte klarlagt om det även är gjort på andra motorer, eller på den aktuella motorn också i andra länder. Det som står klart är att det kommer kosta en hel del i böter, men slutsumman är ju inte bestämd eftersom utredningen ännu är i sin linda.

En gissning är att VW inte är ensamma om att göra detta.

#6 • Uppdaterat: 2015-09-21 10:58
Reverend Benny

Vart är detta klarlagt? Någon källa på det?
Då test skiljer sig i Europa mot USA så är frågan om VW haft något behov av att fuska med avgasvärden/bränsleförbrukning i Europa på samma sätt som i USA.
Hur vet du att det gäller alla koncernmärken? Seat och Skoda säljs ju inte i USA.
Och återigen, vad har medvetet fusk med avgasrening/förbrukning med bevisning om dålig tysk kvalitet att göra?

#7 • Uppdaterat: 2015-09-21 11:02
Styrbjörn

Ännu en anledning till att köra med bilen avställd eftersom häften av bilägarna inte betalar den skatt de ska, och den andra halvan straffbeskattas för detta. Nej lägg skatt på bränslet istället och ta bort fordonsskatten. Det här med bilmålvakter som används i Malmö och Södertälje är inte en så dum idé trots allt, invånarna är driftiga där.

#8 • Uppdaterat: 2015-09-21 12:54
N-iklas

Det är så att VW lyckats hamra in sitt budskap om tysk kvalitet (med stor hjälp av biltidningarna som på egen hand ständigt omnämner det) medan t.ex. Mercedes talat om Mercedeskvalitet, Porsche, BMW, det är bilmärket man marknadsför.
VW har försökt gömma sig bakom "tysk kvalitet" medvetna om att bilmärket inte haft någon tyngd på egen hand.
Därför kopplar människor ihop VW med tysk kvalitet trots att de inte har något tydligt med varandra att göra.

Vidare är det ju så att den hårda kritiken över detta som många som gillar VW tycker är fel och orättvis - beror ju inte alls på bara detta - utan det är ju en sammantagen upplevelse av alla fel och brister det varit på VW ända sedan den där gången i slutet av 90-talet då bromsarna slutade fungera för att de inte tålde fukt på bromsskivorna.

Det här är bara ännu en grej i en lång radda av andra grejor därför den hårda kritiken.
Och den avgörande faktorn är att VW säljer mest, hyllas mest, vinner mest och är på grund av detta mer eller mindre världens största företag i branschen.

När någon som får dessa otroliga framgångar bara klantar sig hela tiden och gör massor av dålig saker så framstår det som att de inte förtjänar sin framgång och detta missförhållande mellan den oerhörda framgången i försäljning och vad man faktiskt presterar i seriös kvalitet - är mycket upprörande för en del som inte förblindats av VW mördande PR- maskin.

Därför kritiken, det är helheten som upprör, inte enbart bara en enda specifik händelse.
Och det anmärkningsvärda är ju att det aldrig upphör, svackor förekommer, men man rättar till det och allt blir bra, men så inte VW, det är bara hela tiden något nytt dåligt och ingen ändring finns i sikte.

#9 • Uppdaterat: 2015-09-21 13:10
Mipsson

Dyra droppar....
Från förmiddagens di.se
"...Resultatet är otillåtna utsläpp från VW:s bilar i USA, och böter på upp till 37.500 dollar per fordon, vilket alltså summerar till mer än 18 miljarder dollar."

#a • Uppdaterat: 2015-09-21 15:08
Gunnar Lindberg

Jag undrar hur Volkswagen ska klara av att åtgärda sålda bilar? Ägarna kommer knappast att låta dem ändra så att motorn tappar effekt och blir dyrare att köra.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.