Nästa artikel
Volkswagen åker på miljardböter i USA
Nyheter

Volkswagen åker på miljardböter i USA

Publicerad 11 januari 2017 (uppdaterad 11 januari 2017)
Det blir dryga böter för Volkswagen i USA. 4,3 miljarder dollar ska betalas till amerikanska myndigheter.
Har gått med på att betala amerikanska myndigheter över 38 miljarder kronor och erkänna manipulation av dieselmotorer.
Volkswagen meddelar att man är nära en uppgörelse med justitiedepartementet i USA angående dieselgate. Biltillverkaren ska betala 4,3 miljarder dollar i böter, motsvarande drygt 38,8 miljarder svenska kronor.

I uppgörelsen ingår också att Volkswagen erkänner sig skyldiga till att ha brutit mot amerikansk lag när de utrustade drygt en halv miljon dieselbilar med ”defeat devices” med avsikt att fuska sig igenom utsläppstest av kväveoxider.
 
Diskutera: Tror du att detta kan påverka Volkswagen i Europa?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-01-11 10:55
Evo

Varför händer inget i Europa?

#2 • Uppdaterat: 2017-01-11 11:13
CEAT

Varför ska myndigheterna norpa åt sig ännu mer pengar? Pengarna ska snarare gå till dem som köpt en bil och blivit lurad på sitt köp.

#3 • Uppdaterat: 2017-01-11 11:15
attitude

Om fixen ändrar på bilens egenskaper åt det negativa hållet så borde dom ju helt klart ersätta. Fixen i EU var ju billig för VW, men i USA hade dom behövt göra ett ingrepp som gjorde det billigare att bara lösa in bilen.

Bara de timmar man behövt läsa om skiten borde motivera en 10.000kr i kompensation...

http://www.vibilagare.se/forum/vi-bilagares-forum/modellspecifikt/mindre-vrid-efter-16tid-nox-fix

#4 • Uppdaterat: 2017-01-11 11:34
Hackenbush

Jag gillar Vag-bilar och köper gärna en igen men visst måste jag ändå medge att jag är glad över att de har fått betala dessa enorma böter för det är inte mer än rätt att om man fuskar så skall det kosta.
Förhoppningen är att de avstår från fusk i fortsättningen.

#5 • Uppdaterat: 2017-01-11 12:26
PREVIA

Bilköparen i USA blir kompenserad med att bilen köps tillbaka av VW och en ekonomisk ersättning utgår utöver återköpet av bilen. Men myndigheten som ger olika ekonomiska förmåner beroende på uppgifter om bilars förbrukning och utsläpp har blivit lurade och vill ha tillbaka dessa pengar förutom att farligare utsläpp skadar mäniskor djur och natur som landets myndigheter får ersätta på ett eller annat sätt. Konkurrerande biltillverkare förlorar även de pengar på minskad försäljning av bilar när bilkunder valt VW bilar istället för andra biltillverkares bilar när bilköpare fått skatteförmåner och andra förmåner som följer bilar med bättre miljövärden i USA.

#6 • Uppdaterat: 2017-01-11 13:01
pinjong

Det bästa hade ju varit om VW hade varit schyssta inte bara när det gäller utsläppsmanipuleringen utan även i alla andra fall när det visat sig att deras produkter inte hållit måttet. Min egen analys är att VW till skillnad från t ex asiatiska tillverkare saknar ödmjukhet. De har istället en historisk stolthet som genomsyrar hela koncernen och som gör det svårt för dem att erkänna att de ganska ofta misslyckas med tekniska lösningar.

#7 • Uppdaterat: 2017-01-11 13:14
Vidstige

pinjong, ja ödmjukhet och ärlighet är kanske vad VW behöver mest nu. Men ärligt kan kosta då det medför ökad transparens, vilket då kan innebära att köparna får information om att bilarna håller sämre kvalitet än vad köparna trott. Svårt att se att VW har kommit så långt med ärligheten att dom vill riskera ett sånt scenario. Frågan är ens om Vi bilägare vill lyfta på förlåten där och tvätta den byken, det är ju lite som att erkänna att man gjort fel tidigare.

#8 • Uppdaterat: 2017-01-11 13:26
pinjong

ViB rapporterar så vitt jag vet om de fel och brister VW:s produkter uppvisar med generande regelbundenhet. Sedan kan jag förstå om en tidning inte vill ta kritiken ett steg djupare för då blir det mer av ett (politiskt) ställningstagande. Användarnas upplevelser redovisas ju ärligt i form av Autoindex. Att bilkonsumenter därefter inte drar nämnvärda slutsatser är ju inte ViB:s fel.

#9 • Uppdaterat: 2017-01-11 17:41
Audi A5 SB

Det måste vara jobbigt att hamna på soffan i fosterställning titt som tätt varje gång en VAG-bil vinner ett test. Det finns andra saker att bekymra sig över.

I övrigt är det väl utmärkt att man får betala priset för sitt fusk.

#a • Uppdaterat: 2017-01-11 18:59
Audi A5 SB

Då är ni minst två i soffan;-) Kul inlägg, som kan ha en viss bäring.

Men Shogun, varför i hela världen måste man ifrågasätta en biltidnings bedömning hela tiden? Jag håller det f.ö. mycket troligt att ViB kört bilarna och bedömt dessa utifrån kriterier som man förväntas ha. Har du själv kört Ateca och Niro?

Tacksam för svar;-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.