Stockholms luftkvalitet är bättre än genomsnittet.

Nästa artikel
Varning för farlig luft i Europa – Sverige undantag
Nyheter

Varning för farlig luft i Europa – Sverige undantag

Publicerad 21 september 2023 (uppdaterad 26 september 2023)

Stockholms luftkvalitet är bättre än genomsnittet.

Nästan alla europeer andas farligt smutsig luft – men de nordiska länderna sticker ut.

En majoritet av Europas befolkning andas farlig luft. Det skriver tidningen The Guardian, som i en granskning har kartlagt luftkvaliteten på kontinenten.

Data från fler än 1 400 mätstationer, såväl som satellitbilder, gör gällande att 98 procent av Europas befolkning lever i områden där halten av så kallade PM 2,5-partiklar överstiger Världshälsoorganisationens gränsvärden. 

Nästan två tredjedelar lever på platser där partikelhalterna är mer än dubbelt så höga som gränsvärdena.

Generellt är situationen värst i Östeuropa. Det hårdast drabbade landet är Nordmakedonien, där två tredjedelar av befolkningen andas luft med fyra gånger så mycket föroreningar som vad som anses säkert. Även på Poslätten i norra Italien redovisas höga värden.

I de nordiska länderna är situationen betydligt bättre. Både Island, Norge, Sverige och Finland har luftkvalitet som är betydligt bättre än i resten av Europa. I Sverige finns det inga områden där partikelhalterna överstiger det dubbla gränsvärdet, och norr om Svealand klaras gränsvärdet av.

PM 2,5-partiklar bildas framför allt vid förbränning av bränsle, till exempel i bilmotorer, kol- och oljeeldade kraftverk och vedeldade kaminer. De är mindre än 2,5 mikrometer i diameter, osynliga för blotta ögat och tillräckligt små för att tränga djupt ner i lungorna och ta sig vidare ut i blodet. 

Höga partikelhalter har bland annat kopplingar till hjärt- och kärlsjukdomar och astma, och beräknas leda till 400 000 tidiga dödsfall i Europa varje år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 22 september 2023 Återstår då att se vad som…
  • 21 september 2023 Ja J.L, det stämmer, även om…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.